Zupa grzybowa

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 115 kcal Składniki na 6 porcji

Zupyzupa grzybowadania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
115 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 190 głosów)

Składniki:

  • garść suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
  • 2 litry wody
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • 1 średnia cebula
  • śmietana 30%
  • łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • kwasek cytrynowy
  • makaron (np. łazanki, świderki, rurki)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby umyć, zalać ciepłą wodą i moczyć co najmniej 30 minut. Następnie postawić je na niewielkim gazie (w wodzie, w której się moczyły). Dodać kostkę bulionową oraz obraną i przekrojoną cebulę. Gotować ok. 45 minut.
  • Z przestudzonego wywaru wyłowić grzyby i cebulę. Grzyby pokroić w wąskie paseczki i dodać z powrotem do wywaru. Cebulę wyrzucić.
  • Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z łyżką mąki, doprawić do smaku pieprzem, odrobiną soli i szczyptą kwasku cytrynowego.
  • Podawać z makaronem ugotowanym al dente.

Kalorie: 115

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy