Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie.
Zdjęcia, stylizacja i wykonanie potraw: BBS STUDIO
(średnia 4.46 z 191 głosów)
Fasolę zalewamy na noc wodą, rano odcedzamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości; odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy włoszczyznę i ziemniaki, podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.
Dokładamy ugotowaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, mieszamy do rozpuszczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, którego gęstość regulujemy, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania fasoli, na koniec ew. zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy grzankami i świeżym majerankiem.
Porady
Zupa-krem z fasoli i czosnku zawiera w przepisie:
- 3/4 szklanki suchej białej fasoli moczonej w wodzie przez noc
- 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
- 1 l dowolnego bulionu
- 2 trójkąciki topionego serka śmietankowego
- opcjonalnie: śmietana kremówka i świeży majeranek
Majeranek to tradycyjny dodatek do zupy fasolowej. Sprawdzi się szczególnie w daniach z grilla. Świeży smakuje najlepiej, ale w formie suszonej nie traci wiele z aromatu ani smaku. Warto siekać majeranek z odrobiną oleju, aby zapobiec czernieniu. Majeranek idealnie komponuje się z potrawami z jagnięciny. Dodany do sosu podczas duszenia mięsa sprawi, że danie nabierze eleganckiego charakteru. Oliwa aromatyzowana majerankiem podkreśli smak sałatek, zup i mięsa.10
Komentarze