Zupa-krem z fasoli i czosnku

Ocena:

4.46 (191)

  • 45 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Zupa-krem z fasoli i czosnku to sycący i rozgrzewający pomysł na obiad lub kolację. Na bazie bulionu warzywnego będzie dobrą propozycją dla wegetarian. Dodatek śmietany kremówki i serka topionego nadaje zupie gładkiej konsystencji. Posypana grzankami z razowego chleba nabiera ciekawego kontrastu smakowego. Zupa-krem z fasoli i czosnku będzie dobrą propozycją na obiad w rodzinnym gronie. 

Składniki:

  • biała fasola  0.75 szklanki

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • ziemniaki  4 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • włoszczyzna  1 szt.

  • bulion warzywny  1 l

  • liść laurowy  2 szt.

  • serek topiony  2 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • majeranek  1 szczypta

  • cząber  1 szczypta

  • kminek  1 szczypta

  • śmietana kremówka  3 łyżki stołowe

Zupa-krem z fasoli i czosnku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasolę zalewamy na noc wodą, rano odcedzamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości; odcedzamy, zachowując wodę. Cebulę i czosnek siekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    biala-fasola-fot.iStock-
  • Krok 2:

    W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dokładamy włoszczyznę i ziemniaki, podsmażamy ok. 2 min. Zalewamy gorącym bulionem, wkładamy liście laurowe, gotujemy aż warzywa będą miękkie.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Dokładamy ugotowaną fasolę, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy serki, mieszamy do rozpuszczenia, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
    Gorącą zupę miksujemy na gładki krem, którego gęstość regulujemy, dolewając w razie potrzeby wody z gotowania fasoli, na koniec ew. zabielamy śmietaną. Przed podaniem posypujemy grzankami i świeżym majerankiem.

    grzanki-zupa-fot.iStock- (2)

Porady

Zupa-krem z fasoli i czosnku zawiera w przepisie:

  • 3/4 szklanki suchej białej fasoli moczonej w wodzie przez noc
  • 1/2 opakowania mrożonej włoszczyzny
  • 1 l dowolnego bulionu
  • 2 trójkąciki topionego serka śmietankowego
  • opcjonalnie: śmietana kremówka i świeży majeranek
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Majeranek to tradycyjny dodatek do zupy fasolowej. Sprawdzi się szczególnie w daniach z grilla. Świeży smakuje najlepiej, ale w formie suszonej nie traci wiele z aromatu ani smaku. Warto siekać majeranek z odrobiną oleju, aby zapobiec czernieniu. Majeranek idealnie komponuje się z potrawami z jagnięciny. Dodany do sosu podczas duszenia mięsa sprawi, że danie nabierze eleganckiego charakteru. Oliwa aromatyzowana majerankiem podkreśli smak sałatek, zup i mięsa.10

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne