Praska szynka w chlebie

Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska

dania mięsnePrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 157 głosów)

Składniki:

  • MARYNATA:
  • 80 dag pektosoli na 10 litrów zalewy
  • goździki
  • cząber
  • tymianek
  • ziarna pieprzu
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • zioła prowansalskie
  • szczypta cukru
  • 5 kg szynki wieprzowej z kością i ze skórą (lub 2,5–3 kg szynki bez kości)
  • CIASTO CHLEBOWE:
  • 65 dag mąki żytniej
  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki soli
  • 10 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • jajko do posmarowania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepis na szynkę - praska szynka w chlebie- szynka - kuchnia czeska
  • MARYNATA:
  • sól peklową rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Przyprawy rozgniatamy w moździerzu, zaparzamy wrzątkiem, a gdy lekko przestygną, przecedzamy i sam napar łączymy z zalewą.
  • Całość studzimy. Dużą strzykawkę napełniamy zalewą i ostrzykujemy szynkę. Następnie całą dokładnie zanurzamy w pozostałym roztworze i odstawiamy w chłodne miejsce na 2–3 dni (gdyby nie te „lekarskie” zabiegi, mięso musiałoby się peklować ok. 2 tygodni).
  • Szynkę wędzimy w dymie bukowego drewna lub gotujemy na małym ogniu ok. 1 i 1/2 godz., nie doprowadzając do wrzenia. Ugotowaną szynkę wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skóry, usuwamy kość i nadmiar tłuszczu.
  • CIASTO:
  • oba rodzaje mąki przesiewamy do miski, mieszamy z solą. Na środku robimy zagłębienie i wlewamy rozkruszone drożdże wymieszane z letnią wodą i cukrem. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godz.
  • Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na to kładziemy cienki kawałek ciasta. Żeby nie kleiło się do rąk, możemy skrapiać je wodą. Na takim podłożu układamy szynkę i oblepiamy ją ciastem chlebowym. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200°C. Po 20 min obniżamy temp. do 180°C i pieczemy jeszcze ok. 1 godz. 10 min.
  • Gdy chleb się pięknie zrumieni, wyjmujemy pieczeń i zostawiamy na 10 min. Jeszcze ciepłą kroimy w plastry. Podajemy z chrzanem lub sosem tatarskim i zieloną sałatą.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy