Ciasto z truskawkami

Ciasto z truskawkami to pyszny, szybki i niezawodny pomysł na deser, który zawsze smakuje wybornie. Możemy przygotować je zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Idealnie pasuje do codziennej kawy, a także na spotkanie w gronie rodziny i znajomych. Takie ciasto ucierane jest niezwykle puszyste i przyjemnie wilgotne w środku. Poniżej podajemy prosty i szybki przepis na placek z truskawkami, który zawsze się udaje!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto ucierane ciasto z owocami ciasto z truskawkami

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 224 głosów)

Ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepis na ciasto naleśnikowe 1.

    Ciasto ucierane: masło miksujemy z cukrem tak długo aż masa stanie się jednolita i puszysta. Następnie wbijamy jajka i dalej mieszamy, a na koniec stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko łączymy, tak by nie było grudek.

  • tortownica 2.

    Ciasto z truskawkami – pieczenie: tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Truskawki kroimy na pół i delikatnie układamy je na wierzchu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.  Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Gotowy wypiek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Na koniec ciasto z truskawkami posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Ciasto truskawkowe należy piec w temperaturze 170–180 stopni Celsjusza przez 40–50 minut. Podczas pieczenia biszkoptu nie należy otwierać piekarnika, ponieważ może on opaść.
  • Białka do ciasta z truskawkami powinny być dobrze schłodzone – dzięki temu łatwiej je ubijemy. Dobrym pomysłem jest też dodanie do nich szczypty soli. Ponadto po ich ubiciu kolejne składniki dodajemy stopniowo, cały czas mieszając białka mikserem na niskich obrotach. Jeśli dodamy od razu całą mąkę, to białka pod wpływem jej ciężaru mogą nam opaść, co może być przyczyną zakalca.
  • Do ciasta z truskawkami, ale też do innych wypieków najlepszy będzie cukier drobnoziarnisty.
  • Dobrym pomysłem na sprawdzenie, czy nasze ciasto z truskawkami możemy już wyciągnąć z piekarnika jest przeprowadzanie testu suchego patyczka. Jeśli na pozostaną na nim kawałki ciasta, należy wydłużyć czas pieczenia.
  • Ucierane ciasto z truskawkami można przygotować w różnych formach – na prostokątnej blasze, tortownicy czy w keksówce. Dobrze sprawdzi się również babka z truskawkami, którą możemy serwować na święta wielkanocne.

Notka redakcyjna

Ciasto z truskawkami – drożdżowe

Alternatywą dla naszej propozycji – ucieranego biszkoptu z truskawkami jest ciasto drożdżowe. Robi się je niezwykle łatwo, chociaż jest nieco bardziej czasochłonne. Wystarczy do miski wsypać przesianą mąkę pszenną (500 g), sól (5 g), cukier drobnoziarnisty (100 g), żółtka (4 szt.), drożdże świeże (30 g) oraz roztopione i koniecznie przestudzone masło (100 g). Na koniec warto wlać również mleko lub wodę (200 ml). Całość mieszamy i wyrabiamy przez ok. 5 minut w mikserze lub ręcznie ok. 15 minut. Gotowe ciasto należy przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po upływie tego czasu formę do pieczenia należy posmarować masłem i włożyć do niej ciasto. Następnie nakładamy na jego wierzch umyte i pokrojone truskawki. Dodatkowo do ciasta drożdżowego z truskawkami możemy zrobić kruszonkę (70 g mąki, 50 g cukru, 50 g zimnego masła).


Jak zrobić mus z truskawek do ciasta?

Truskawki do wypieków możemy podawać i przygotowywać w różnej formie – w naszym przepisie rekomendujemy dodawać je do ciasta w formie owoców pokrojonych w połówki. Dobrym pomysłem jest też przygotowanie musu z truskawek do ciasta – taka opcja sprawdzi się dobrze, jeśli wykorzystujemy mrożone owoce. Jak go przygotować? Najpierw truskawki należy zmiksować (jeśli są mrożone, to należy wcześniej je rozmrozić), a następnie dodać do nich cukier (najlepiej puder lub drobnoziarnisty), ekstrakt wanilinowy oraz opcjonalnie również cynamon. Całość ponownie miksujemy na gładką masę i możemy cieszyć się aksamitnym musem, który możemy dodać do ciasta.


Jeśli jest on za rzadki, to można go zagęścić za pomocą: żelatyny, galaretki bądź mąki ziemniaczanej. Możemy też użyć roślinnej substancji zagęszczającej, czyli: agar-agar.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy