Ciasto ucierane z truskawkami to pyszny, szybki i niezawodny pomysł na deser. Jest niezwykle puszyste i przyjemnie wilgotne w środku. Nie potrzebuje wymyślnych dodatków, wystarczy posypać je cukrem pudrem. Można przygotować je zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Podajemy prosty i szybki przepis na ucierane ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje.
stockfood
(średnia 4.22 z 225 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Truskawki: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce w połówki lub ćwiartki.
Ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewamy masło, ciągle miksując. Stopniowo dodajemy suche składniki. Łączymy je z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
Pieczenie: wlewamy masę do przygotowanej tortownicy. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki. Wkładamy ciasto do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu robimy test patyczka. Jeśli jest suchy, możemy zakończyć pieczenie.
Ciasto ucierane z truskawkami: po całkowitym wystudzeniu posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.
Porady
- Nasze ciasto ucierane z truskawkami powstaje poprzez zmiksowanie jajek z cukrem i stopniowe dolewanie płynnego masła. Jest to najprostszy sposób na przyrządzenie biszkoptu tego rodzaju. Inną metodą jest ucieranie miękkiego masła z drobnoziarnistym cukrem na puszystą masę, a nastęnie dodanie jajek, jednego po drugim, do uzyskania jednolitej konsystencji. W obu przypadkach suche składniki dosypujemy na końcu. Łączymy je z masą jajeczną na niskich obrotach miksera lub ręcznie, żeby nie obciążyć puszystej masy.
- Ucierane ciasto z truskawkami, podobnie jak inne puszyste wypieki, najlepiej przyrządzać za pomocą cukru droboziarnistego. Łatwiej się rozpuszcza i łączy z innymi składnikami, dzięki czemu masa bardzo szybko zyskuje odpowiednią konsystencję.
- Możemy wzbogacić ciasto ulubionym aromatem, na przykład waniliowym, śmietankowym lub cytrynowym. Wiosną warto dodać do wypieku rabarbar.
- Placek ucierany z truskawkami nie musi być przechowywany w lodówce. Wystarczy przykryć go kloszem lub ściereczką i odstawić w suche, zacienione miejsce.
- Proponujemy przygotowanie ciasta w tortownicy, ale można też użyć innych form – prostokątnej blaszki lub keksówki. W okresie świątecznym sprawdzi się również babka z truskawkami.
- Jeśli nie chcemy używać masła, możemy równie dobrze przyrządzić ciasto ucierane z truskawkami z olejem, na przykład rzepakowym. To nieco zdrowszy i tańszy wypiek. Pamiętajmy, że olej to czysty tłuszcz, dlatego dodajemy go do ciasta mniej niż masła.
Nasze puszyste ucierane ciasto z truskawkami to niezwykle prosty wypiek. Posypujemy je wyłącznie cukrem pudrem. Pozwalamy, żeby puszysty placek i owoce grały pierwsze skrzypce. Deser można jednak urozmaicić. Oto kilka pomysłów:
Jeśli chcemy poświęcić więcej czasu na przygotowanie deseru do popołudniowej kawy, możemy także przyrządzić ciasto drożdżowe z truskawkami. Zajmie nam to co najmniej 2 godziny, ale efekt jest tego warty. Otrzymujemy bowiem puszysty, delikatny wypiek z rumianą kruszonką i lukrem cytrynowym, który zachwyci nasze podniebienia. Słodkie polskie truskawki, które pojawiają się w maju na targowiskach warto także ułożyć na kruchym cieście lub dodać do sernika na zimno. Ciekawym pomysłem na owocowy deser jest pleśniak z truskawkami, czyli półkruche ciasto z bezą i kruszonką.
Ucierane ciasta z owocami to bardzo szybkie wypieki, dzięki którym można w prosty sposób wykorzystać sezonowe produkty, takie jak truskawki, maliny lub jagody. Podpowiadamy, do czego przydaje się przepis na ciasto ucierane. Można go wykorzystać zarówno wiosną i latem, jak i jesienią, kiedy przychodzi czas na późne odmiany jabłek i śliwek.
Komentarze