Ciasto ucierane z truskawkami

Ocena:

4.22 (225)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Ciasto ucierane z truskawkami to pyszny, szybki i niezawodny pomysł na deser. Jest niezwykle puszyste i przyjemnie wilgotne w środku. Nie potrzebuje wymyślnych dodatków, wystarczy posypać je cukrem pudrem. Można przygotować je zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Podajemy prosty i szybki przepis na ucierane ciasto z truskawkami, które zawsze się udaje. 

Składniki:

  • jajka  4 szt.

  • masło  230 g

  • truskawki  500 g

  • cukier  220 g

  • mąka  225 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • cukier puder  50 g

Ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Jajka wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Truskawki: myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce w połówki lub ćwiartki. 

  • Krok 3:

    Ciasto: masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewamy masło, ciągle miksując. Stopniowo dodajemy suche składniki. Łączymy je z masą jajeczną za pomocą szpatułki.

  • Krok 4:

    Pieczenie: wlewamy masę do przygotowanej tortownicy. Wyrównujemy. Na wierzchu układamy truskawki. Wkładamy ciasto do piekarnika na 45 minut. Po upływie tego czasu robimy test patyczka. Jeśli jest suchy, możemy zakończyć pieczenie.  

  • Krok 5:

    Ciasto ucierane z truskawkami: po całkowitym wystudzeniu posypujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem.

Porady

  • Nasze ciasto ucierane z truskawkami powstaje poprzez zmiksowanie jajek z cukrem i stopniowe dolewanie płynnego masła. Jest to najprostszy sposób na przyrządzenie biszkoptu tego rodzaju. Inną metodą jest ucieranie miękkiego masła z drobnoziarnistym cukrem na puszystą masę, a nastęnie dodanie jajek, jednego po drugim, do uzyskania jednolitej konsystencji. W obu przypadkach suche składniki dosypujemy na końcu. Łączymy je z masą jajeczną na niskich obrotach miksera lub ręcznie, żeby nie obciążyć puszystej masy.   
  • Ucierane ciasto z truskawkami, podobnie jak inne puszyste wypieki, najlepiej przyrządzać za pomocą cukru droboziarnistego. Łatwiej się rozpuszcza i łączy z innymi składnikami, dzięki czemu masa bardzo szybko zyskuje odpowiednią konsystencję. 
  • Możemy wzbogacić ciasto ulubionym aromatem, na przykład waniliowym, śmietankowym lub cytrynowym. Wiosną warto dodać do wypieku rabarbar.  
  • Placek ucierany z truskawkami nie musi być przechowywany w lodówce. Wystarczy przykryć go kloszem lub ściereczką i odstawić w suche, zacienione miejsce.   
  • Proponujemy przygotowanie ciasta w tortownicy, ale można też użyć innych form – prostokątnej blaszki lub keksówki. W okresie świątecznym sprawdzi się również babka z truskawkami. 
  • Jeśli nie chcemy używać masła, możemy równie dobrze przyrządzić ciasto ucierane z truskawkami z olejem, na przykład rzepakowym. To nieco zdrowszy i tańszy wypiek. Pamiętajmy, że olej to czysty tłuszcz, dlatego dodajemy go do ciasta mniej niż masła.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Podobne przepisy na ciasto ucierane z truskawkami 

Nasze puszyste ucierane ciasto z truskawkami to niezwykle prosty wypiek. Posypujemy je wyłącznie cukrem pudrem. Pozwalamy, żeby puszysty placek i owoce grały pierwsze skrzypce. Deser można jednak urozmaicić. Oto kilka pomysłów: 

  • Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką – wypiek wieńczy chrupiąca posypka zrobiona z trzech składników – mąki, masła i cukru. Wystarczy rozetrzeć je palcami i rozprowadzić na warstwie owoców przed pieczeniem. Rumiana kruszonka nie tylko dodaje słodyczy, ale także kojarzy się z wypiekami naszego dzieciństwa.  
  • Ucierane ciasto z musem truskawkowym – w naszym przepisie wystarczy położyć na masie kawałki owoców, ale dobrym pomysłem jest też przygotowanie musu z truskawek. Takie rozwiązanie sprawdzi się zwłaszcza jesienią i zimą, kiedy korzystamy z mrożonego produktu. Owoce wystarczy zmiksować z cukrem na gładkie purée. Jeśli mus jest za rzadki, możemy zagęścić go za pomocą żelatyny, galaretki lub mąki ziemniaczanej. Przyda się nie tylko do ucieranego placka, ale także do śmietanowego ciasta z musem truskawkowym na biszkopcie.  
  • Ciasto ucierane z truskawkami i budyniem – to coś dla miłośników ciast z kremem i przekładańców. W tej wersji na warstwie owoców spoczywa gęsta śmietankowa masa, a wierzch posypany jest kruszonką.    

Ciasto ucierane z truskawkami czy placek drożdżowy? 

Jeśli chcemy poświęcić więcej czasu na przygotowanie deseru do popołudniowej kawy, możemy także przyrządzić ciasto drożdżowe z truskawkami. Zajmie nam to co najmniej 2 godziny, ale efekt jest tego warty. Otrzymujemy bowiem puszysty, delikatny wypiek z rumianą kruszonką i lukrem cytrynowym, który zachwyci nasze podniebienia. Słodkie polskie truskawki, które pojawiają się w maju na targowiskach warto także ułożyć na kruchym cieście lub dodać do sernika na zimno. Ciekawym pomysłem na owocowy deser jest pleśniak z truskawkami, czyli półkruche ciasto z bezą i kruszonką.  

Przepisy na ciasta ucierane z owocami 

Ucierane ciasta z owocami to bardzo szybkie wypieki, dzięki którym można w prosty sposób wykorzystać sezonowe produkty, takie jak truskawki, maliny lub jagody. Podpowiadamy, do czego przydaje się przepis na ciasto ucierane. Można go wykorzystać zarówno wiosną i latem, jak i jesienią, kiedy przychodzi czas na późne odmiany jabłek i śliwek.    

  • Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosta, sezonowa propozycja na podwieczorek. Placek jest lekki i puszysty, a dzięki warstwie rabarbaru wilgotny i przyjemnie kwaskowy. Można go połączyć z truskawkami. 
  • Ciasto ucierane z jabłkami – podstawą jest wybór odpowiedniego gatunku owoców. Powinny puścić sok podczas pieczenia, dzięki czemu deser nabiera aromatu i staje się wilgotny. Najbardziej klasyczny wybór to papierówka, szara reneta lub antonówka
  • Ciasto ucierane ze śliwkami – świetnie smakuje ze szczyptą cynamonu lub skórką otartą z pomarańczy. Poza sezonem dobrym wyborem są śliwki z kompotu lub suszone. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne