CIASTO CZEKOLADOWE BAKALIOWO - JABŁKOWE

Ocena:

4.47 (199)

  • 30 min.
Czekoladowe,aromatyczne i wilgotne dzięki rodzynkom i jabłkom

Składniki:

  • CIASTO:
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 1/2 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • 1 szkl. bakalii (siekane orzechy,rodzynki)
  • 4 jabłka
  • aromat rumowy
  • polewa czekoladowa

Ciasto czekoladowe bakaliowo - jabłkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Orzechy posiekać, rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (ja moczę w rumie), jabłka obrać i pokroić w kostkę ok.1 cm.
  • Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, kakao i cynamonem
  • Jajka wbić do miski, ubić na pianę (ok.5 min). Stopniowo wsypywać cukier i ubijać, aż do białości (powstanie gęsty kogel-mogel). Dodawać po łyżce mąkę z olejem
  • Na koniec dodać rodzynki, orzechy i jabłka.
  • Piec ok.50 min. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ew. siekanymi orzechami
  • Uwaga! Ciasto będzie bardzo gęste więc proszę się nie przerażać- takie ma być- po upieczeniu będzie miękkie i wilgotne. Jeśli robot ze względu na konsystencję nie uciągnie to wymieszać dokładnie łyżką. Wyłożyć do formy i rozsmarować równomiernie.
  • Przepis jest na mniejszą formę o wym. 25 x 30 cm.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne