Ucierany placek z malinami

Placek z malinami w sprawdzonym, prostym przepisie. Takie ucierane ciasto z owocami zachwyca delikatnością. Nie jest za słodkie i pasuje na różne okazje! Zobacz, jak zrobić placek z malinami, który polubią dzieci i dorośli. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami desery

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Kalorie:
215 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Ucierany placek z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciasta - masa jajeczna: masło siekamy nożem na kawałki i ucieramy z cukrem za pomocą robota kuchennego lub drewnianej pałki kuchennej. Dodajemy po jednym żółtku, aż powstanie krem. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok z połówki. Dodajemy do masy jajecznej.

  • 2.

    Przygotowanie ciasta - masa z białek: Białka ubijamy i delikatnym ruchem dokładnie łączymy z masą jajeczną, proszkiem do pieczenia i mąką.

  • 3.

    Pieczenie ciasta: masę na ciasto ucierane przelewamy do blaszki (36x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodajemy umyte, osuszone maliny, lekko dociskając owoce. Pieczemy we wcześniej rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 45-50 minut (grzanie góra-dół).

Kalorie: 215

Porady

  • Placek z malinami można udekorować cukrem pudrem lub lukrem. Do miseczki wsyp 4 łyżki cukru pudru i dodaj sok z jednej cytryny. Dokładnie wymieszaj. Polej wystudzone ciasto. 
  • Ciasto z malinami będzie jeszcze lepsze, gdy dodasz do ciasta szczyptę soli, ponieważ sól podbija smak słodkich wypieków. 
  • Ciasto ucierane z malinami najlepiej piec w tortownicy z odpinanym dnem, wyłożoną papierem do pieczenia. 
  • Ciasta z owocami dobrze komponują się z lodami śmietankowymi oraz z bitą śmietaną. 
  • Ucierany placek z malinami najlepiej przechowywać na paterze z kloszem. Ciasto nie wysuszy się zbyt szybko, a dodatkowo klosz ochroni wypiek przed muszkami owocówkami. 
  • Do przygotowania ciasta z malinami możesz użyć świeżych lub mrożonych owoców. W ten sposób możesz cieszyć się tym wypiekiem przez cały rok. 
  • Lubisz ciasta z malinami? Zobacz przepis na biszkoptową roladę z malinami i bitą śmietaną. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić dobre ciasto ucierane?


Ciasto ucierane (inaczej piaskowe) jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach. Postaw na dobrej jakości składniki. Wybierz masło z zawartością 82% tłuszczu (nie używaj margaryny lub pseudo maseł). Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Możesz użyć też dobrego jakościowo oleju rzepakowego. Do ciasta ucieranego najczęściej używa się mąki pszennej, ale można też połączyć mąkę pszenną z ziemniaczaną w proporcji 2:1, ciasto będzie miało ciekawszą konsystencję. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Najlepsze jajka do ciasta ucieranego to tzw. zerówki. Ważna jest kolejność łącznia składników. W pierwszej kolejności ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jajku i mieszamy, dodajemy sok z cytryny. Mieszamy. Ubijamy białka, łączymy z masą jajeczną, dodajemy suche składniki, mieszamy ręcznie. 

Zobacz też: przepis na placek ze śliwkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy