Metrowiec to połączenie dwóch rodzajów ciasta ucieranego (waniliowego oraz kakaowego) przełożone aksamitnym, budyniowym kremem, oblane warstwą gęstej, czekoladowej polewy. Swą nazwę ciasto zawdzięcza charakterystycznemu, długiemu kształtowi – może ono mierzyć nawet kilkadziesiąt centymetrów. Niegdyś pieczone przez nasze mamy i babcie, dziś jednak nieco zapomniane. Warto to jednak zmienić! Sprawdzi się ono bowiem zarówno na co dzień, jak i od święta. Koniecznie przeczytajcie nasz sprawdzony przepis na ciasto metrowiec.
fot. Artur Rogalski
(średnia 4.51 z 154 głosów)
Białka: oddzielamy je od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
Masa na metrowca: wodę zagotowujemy z dodatkiem 400 g cukru. Partiami dodajemy do niej mąkę, żółtka, olej proszek do pieczenia.
Ciasto kakaowe: delikatnie, przy pomocy szpatułki, łączymy przygotowaną masę z białkami. Dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
Pieczenie ciasta metrowiec: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przygotowujemy dwie, jednakowe foremki o podłużnym kształcie. Jedną z nich wypełniamy masą waniliową, a drugą kakaową. Ciasto pieczemy przez około 35 minut.
Budyń: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem pozostałych 90 g cukru. Pozostałe 250 ml mleka rozrabiamy z 80 g proszku budyniowego i wlewamy do garnka. Całość energicznie mieszamy, aż do zgęstnienia. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia.
Krem do metrowca: masło ubijamy, aż do uzyskania konsystencji puchu. Cały czas miksując, partiami dodajemy do niego po łyżce budyniu.
Składanie metrowca: oba rodzaje ciasta kroimy w kawałki o szerokości około 1,5–2 cm. Ich boki smarujemy kremem budyniowym. Układamy je na przemian w foremce.
Polewa na metrowiec: w rondelku z grubym dnem zagotowujemy 100 ml śmietanki. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy garnek z palnika i dorzucamy do niego pokruszoną na drobno czekoladę. Po około 2 minutach energicznie mieszamy jego zawartość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową polewą oblewamy wierzch metrowca.
Porady
- Choć metrowiec można podawać już bezpośrednio po przygotowaniu, polecamy serwować go dopiero na drugi dzień. Nabierze on wtedy jeszcze lepszej, bardziej wilgotnej konsystencji.
- Wystudzone ciasto metrowiec polecamy owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce. Zachowa ono świeżość przez około 2–3 dni.
- Chcecie urozmaicić smak kremu do metrowca? Możecie dodać do niego ekstrakt waniliowy lub aromat śmietankowy, rumowy czy migdałowy.
- Przed przystąpieniem do ucierania masła należy ogrzać je do temperatury pokojowej.
- Jeśli po przełożeniu boków ciasta pozostanie wam nadmiar kremu budyniowego, możecie wyrównać przy jego pomocy wierzch metrowca.
- Metrowiec z 8 jaj można oblać zarówno polewą na bazie czekolady gorzkiej, jak i mlecznej czy białej. Ciasto można również ozdobić przy pomocy lukru.
- Przygotowanie puszystego metrowca nie należy do najszybszych. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by rozłożyć je na dwa dni – jednego upiec ciasto, a drugiego przełożyć je kremem i oblać polewą.
- Do upieczenia metrowca na oleju najlepiej sprawdzą się keksówki o długości 25 cm. Oczywiście ciasto można też przygotować w blaszkach o innych wymiarach. Należy wtedy jednak pamiętać o odpowiednim dostosowaniu czasu pieczenia.
- Zastanawiacie się czy ciasto jest już upieczone? Możecie to w prosty sposób sprawdzić, wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie on suchy, to wypiek jest gotowy. Jeśli zaś pozostaną na nim kawałki masy, czas pieczenia należy wydłużyć.
Metrowiec to ciasto o niepowtarzalnym wyglądzie. Wyróżnia się nie tylko swym podłużnym kształtem, ale i ułożonymi naprzemiennie kawałkami jasnego i ciemnego ciasta ucieranego. Jak ułożyć je w foremce, by całość prezentowała się naprawdę estetycznie? Możliwości jest kilka. W najprostszej wersji wystarczy pokroić oba rodzaje ciasta w kromki o szerokości 1,5–2 cm, a następnie posmarować ich boki kremem i połączyć. Przed podaniem całość kroi się w skośne kawałki.
Kawałki tego ciasta ucieranego można też kroić wzdłuż. Dzięki temu otrzymamy długie i wąskie paski, które również należy połączyć ze sobą przy pomocy kremu budyniowego. Tak złożonego wypieku nie trzeba kroić pod ukosem. Metrowca można też ułożyć w bardziej fantazyjnej wersji – jeśli wymieszacie ze sobą kolejność układania jasnych i ciemnych partii, wyglądem przypominać będzie kratkę szachownicy.
Metrowiec to pyszne, wilgotne ciasto z kremem, które niegdyś ochoczo przygotowywały nasze mamy i babcie. Przez lata powstało mnóstwo, różnorodnych wersji jego wykonania. Ostatnimi czasy popularność zyskuje ciasto metrowiec z kaszą manną. Podobnie, jak w podanym powyżej przepisie jego przygotowanie należy zacząć od upieczenia dwóch porcji ciasta ucieranego. Następnie do gotującego się mleka (500 ml) z dodatkiem 60 g cukru wsypuje się kaszę manną błyskawiczną (75 g). Gdy zawartość garnka zgęstnieje, zdejmuje się ją z palnika i odkłada do wystudzenia na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie miksuje się ją z 200 g miękkiego masła i 160 g cukru.
Polecamy spróbować także metrowca z kremem mascarpone. Propozycja ta w szczególności przypadnie do gustu osobom, które wolą ciasta o mniej słodkim smaku. Do przygotowania kremu potrzeba 400 g serka mascarpone, 300 ml śmietanki 36% oraz 25 g cukru. Ser dokładnie miksuje się z cukrem i przy pomocy szpatułki kuchennej łączy z ubitą na sztywno śmietanką. Gotowe!
Komentarze