METROWIEC

Metrowiec jest pysznym ciastem.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 4.3 z 10 głosów)

Składniki

  • CIASTO
  • Mąka -3 szkl
  • Woda -16 łyżek
  • Olej -16 łyżek
  • Cukier -2 szkl
  • Proszek do pieczenia -3 łyżeczki
  • Kakao -3 łyżki
  • Jajka -8 szt
  • MASA
  • Mleko -3 szkl
  • Cukier -8 łyżek
  • Margaryna -1 i 1/2 kost
  • Mąka -8 łyżek czubatych
  • POLEWA
  • Margaryna -0,5 kost
  • Cukier -4 łyżki
  • Woda -1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. CIASTO
  2. Wodę zagotować z cukrem i ostudzić.
  3. Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
  4. Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
  5. Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
  6. MASA
  7. Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
  8. Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
  9. Margarynę rozetrzeć.
  10. Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
  11. Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
  12. POLEWA
  13. Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić.
  14. Gotowe ciasto polać polewą.
jajka deser mąka kakao
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze