METROWIEC

Metrowiec jest pysznym ciastem.

Desery

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • CIASTO
  • Mąka -3 szkl
  • Woda -16 łyżek
  • Olej -16 łyżek
  • Cukier -2 szkl
  • Proszek do pieczenia -3 łyżeczki
  • Kakao -3 łyżki
  • Jajka -8 szt
  • MASA
  • Mleko -3 szkl
  • Cukier -8 łyżek
  • Margaryna -1 i 1/2 kost
  • Mąka -8 łyżek czubatych
  • POLEWA
  • Margaryna -0,5 kost
  • Cukier -4 łyżki
  • Woda -1 łyżka
  • Kakao - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • CIASTO
  • Wodę zagotować z cukrem i ostudzić.
  • Potem dodawać stopniowo mąkę, żółtka, olej, proszek do pieczenia a na końcu ubitą pianę z białek.
  • Ciasto podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao i upiec w 2 jednakowych wąskich blaszkach.
  • Piec w 180 stopni przez ok.35 minut.
  • MASA
  • Zagotować 2 szkl. mleka z cukrem.
  • Pozostałą szklankę mleka rozrobić z 8 łyżkami mąki i wlać na gotujące się mleko, zagotować, ostudzić masę budyniową.
  • Margarynę rozetrzeć.
  • Do margaryny dodawać po łyżce zimnego budyniu z mąki, miksować by powstała puszysta masa.
  • Placek ostudzony, kroić w kromki i smarować je masą na przemian, raz białą, raz ciemną.
  • POLEWA
  • Do rondla włożyć wszystkie składniki polewy, zagotować i ostudzić.
  • Gotowe ciasto polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy