Zupa z włoskiej kapusty

Zupa z włoskiej kapusty z kleksem śmietany.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • kości na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 główki kapusty włoskiej
  • 500-800g ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • odrobina maggi
  • śmietana 12% kwaśna

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy. Gotujemy całość około 10 minut. Gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany. Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy