REKLAMA

Zupa z włoskiej kapusty

Zupa z włoskiej kapusty z dodatkiem chorizo to pomysł na pyszny obiad. Kapuśniak z włoskiej kapusty w takiej wersji zachwyci lekko pikantnym smakiem i delikatnością kapusty. To pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa w sam raz na deszczowe dni i nie tylko. Chorizo to ciekawy dodatek, który doskonale urozmaici smak naszego dania. Zobacz, jak zrobić kapuśniak z kapusty włoskiej! Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 5/2020 - najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy kapuśniak

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jak zrobić zupę z włoskiej kapusty z dodatkiem chorizo? Zaczynamy od przygotowania kiełbasy.  W tym celu rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Chorizo kroimy w plasterki, wkładamy na patelnię i wytapiamy nieco tłuszczu. Kiedy kiełbasa się smaży siekamy cebulę, obieramy ziemniaki i kroimy je w małą koskę. Dodajemy na patelnię i wszystko razem podsmażamy.

  • 2.

    W kolejnym kroku na patelnię dodajemy pomidory. Bulion zagotowujemy w garnku i przelewamy do niego zawartość patelni. Zupę dusimy pod przykryciem około 10 minut. Kapustę szatkujemy i dodajemy ją do zupy. Kapuśniak z kapusty włoskiej doprawiamy solą i pieprzem. Następnie gotujemy naszą zupę pod przykryciem jeszcze przez 3-5 minut. Zupa z kapustą włoską jest gotowa!

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby nasza zupa miała nieco więcej warzyw, możemy do niej dodać np. marchewkę i pietruszkę. 
     
  • Do kapuśniaku z włoskiej kapusty pasuje również majeranek, którym możemy dodatkowo przyprawić naszą zupę.
     
  • Kupując włoską kapustę, warto wybrać tą z jędrnymi liśćmi i szmaragdowym kolorze.
     
  • W tym przepisie wykorzystaliśmy bulion wołowy. Możemy jednak przyrządzić kapuśniak z włoskiej kapusty na bazie bulionu ze skrzydełek indyka lub wołowo – drobiowego.
     

Notka redakcyjna

Chorizo – hiszpański przysmak

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska przygotowywana z wieprzowiny i wędzonej papryki. Charakteryzuje ją intensywny zapach. Pikantna i aromatyczna, doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw i przekąsek. Do jakich dań możemy wykorzystać hiszpańskie chorizo? Jeśli mowa już o zupach, to kiełbasa ta świetnie podkręci ich smak. Oprócz kapuśniaku, możemy ją dodać np. do zupy dyniowej. Chorizo to też dobry dodatek do różnego rodzaju dań mięsnych. Jednym z wartych uwagi przepisów jest ten na kurczaka z papryką, miodem i chorizo. Kiełbasa ta pasuje również do ryb. Dorsz z chorizo i pomidorami to pomysł na pyszny i ciekawy obiad dla całej rodziny. Chorizo możemy dodawać również do takich potraw jak jajecznica czy pizza. Warto zaopatrzyć się w tą kiełbasę, jeśli będziemy mieli taką możliwość. Jest naprawdę pyszna!

Kapusta włoska - właściwości 

Włoska kapusta to warzywo, które jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, K, a także witaminy z grupy B. Jest również bogata w magnez, potas, wapń i wiele innych minerałów. Włoska kapusta działa antyoksydacyjnie na organizm, chroniąc go przed nowotworami. Dodatkowo regularne spożywanie tego warzywa, poprawi kondycję naszego mózgu, dzięki zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, włoska kapusta pozytywnie wpływa na odporność, a także zapobiega chorobom serca i artretyzmowi. Polecana jest kobietom w ciąży ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego, który jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu. Warto również wspomnieć, że ta kapusta podobnie zresztą jak inne jej odmiany, jest niskokaloryczna. Dlatego też bez nie muszą jej unikać osoby dbające o sylwetkę. Włoska kapusta to warzywo, z którego możemy przygotować pyszne potrawy. Jej dobroczynny wpływ na organizm jest niezastąpiony, dlatego warto uwzględnić ją w swoim codziennym jadłospisie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy