Zupa z włoskiej kapusty
Zupa z włoskiej kapusty z kleksem śmietany.
Dodany przez:
ewa zychewicz
Składniki
- kości na wywar
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- natka pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 główki kapusty włoskiej
- 500-800g ziemniaków
- sól
- pieprz
- odrobina maggi
- śmietana 12% kwaśna
Przygotowanie
- Kości myjemy i nastawiamy wywar zbierając powstałe burzyny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy wywar jest już czysty dodajemy warzywa i ziemniaki. W osobnym garnku gotujemy poszatkowaną kapustę. Gdy jest miękka dodajemy odcedzoną do zupy. Gotujemy całość około 10 minut. Gotową zupę posypujemy natką i na środek kładziemy łyżkę śmietany. Kości możemy obrać i wrzucić do zupy, albo dać domownikom do poskubania.
Komentarze