Agnieszka Pietroń

Feijoada – brazylijski gulasz

Ocena:

0 (0)

  • 3 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Feijoada stanowi wyjątkowo rozgrzewający gulasz wieprzowy z czarną fasolą. Ta brazylijska potrawa narodowa skrywa w sobie szeroką gamę aromatycznych i sycących składników. Znajdziemy w niej wędzony boczek, chorizo i żeberka wieprzowe. Feijoada świetnie komponuje się z ryżem oraz plastrami pomarańczy.

Składniki:

  • czarna fasola  500 g

  • żeberka  500 g

  • boczek wędzony  100 g

  • chorizo  300 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • cebula  2 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • sól  4 g

  • pieprz  4 g

Feijoada – brazylijski gulasz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasola: wrzucamy ją do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 8 godzin do namoczenia (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż będzie miękka, przez około 1,5 godziny. Około 1/3 fasoli przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Na końcu wrzucamy ją z powrotem do garnka z całą fasolą.

  • Krok 2:

    Żeberka wieprzowe: kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Chorizo: kroimy w plasterki.

  • Krok 4:

    Cebula: obieramy ją i drobno siekamy.

  • Krok 5:

    Wędzony boczek: kroimy go w kostkę.

  • Krok 6:

    Czosnek: obieramy ząbki, a następnie kroimy je na drobne kawałki.

  • Krok 7:

    Gotowanie: do dużego garnka wrzucamy żeberka, boczek oraz chorizo. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 30–60 minut.

  • Krok 8:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy czosnek. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty.

  • Krok 9:

    Feijoada: do fasoli wrzucamy mięsa oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 30 minut.

  • Krok 10:

    Podanie: danie podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie ryżu.

Porady

  • Feijoada wspaniale smakuje również z dodatkiem takich mięs, jak wędzona golonka wieprzowa lub schab. Chorizo możemy zastąpić inną aromatyczną, pikantną kiełbasą np. salami.
  • Zamiast suchej czarnej fasoli, można użyć gotowego produktu z puszki. W ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu.
  • Gulasz wieprzowy możemy wzbogacić w dodatek posiekanej natki pietruszki, kminu rzymskiego, majeranku lub goździków. Nasza potrawa będzie odznaczać się głębszym aromatem i smakiem.
  • Feijoadę serwujemy z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Polecamy podać ją także w towarzystwie sałatki przygotowanej ze świeżych warzyw lub owoców. 
  • Danie przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2–3 dni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne