Kurczak po hiszpańsku z chorizo

Ocena:

4.53 (182)

  • 45 min.
  • dla 6 osób
Kurczak po hiszpańsku z chorizo

Składniki:

  • kiełbasa chorizo (ok. 18 cm)
  • 10 dag sera majorero lub pecorino
  • 12 udek z kurczaka
  • 4 czerwone cebule
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Kurczak po hiszpańsku z chorizo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kurczak po hiszpańsku z chorizo
  • Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Chorizo kroimy w cienkie plasterki. Ser ścinamy w cienkie płatki. Ostrożnie podnosimy skórę na udzie kurczaka i wsuwamy plasterki chorizo i płatki sera pomiędzy skórę i mięso. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Rozmieszczamy je w lekko wysmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. Na tym układamy udka kurczaka, dodajemy gałązki rozmarynu, liście laurowe. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 25–30 min. Podajemy z sałatką z pomidorów, papryki i ogórków.
  • Z chorizo możemy także przygotować całego kurczaka, pokrojonego na porcje. Do brytfanny wkładamy kilkanaście małych kiełbasek chorizo i lekko podsmażamy, na wytopiony tłuszcz kładziemy oprószone solą i pieprzem kawałki kurczaka. Pomiędzy mięsem i kiełbaskami układamy ziemniaki przecięte na pół i czerwone cebule pokrojone na ćwiartki. Oprószamy wszystko solą, suszonym oregano i skórką otartą z pomarańczy. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 190°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne