Pikantna zupa fasolowa

Sycąca zupa fasolowa może być jeszcze smaczniejsza! Dla fanów ostrych smaków polecamy pikantną zupę fasolową - za sprawą chorizo i wędzonej papryki zupa fasolowa uzyska wyjątkowy smak!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • duża czerwona cebula
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2–3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 200 g pikantnej kiełbasy z papryką (chorizo, salami, fuet itp.)
  • olej
  • 2 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • papryka mielona (najlepiej wędzona)
  • majeranek
  • puszka czerwonej fasoli

Przygotowanie

  1. Obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka. Papryki oczyszczone z pestek i białych błon tniemy w paski. Marchew i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę tniemy w plasterki.
  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 3 łyżek oleju. Wrzucamy czosnek, smażymy, aż lekko się zrumieni. Dokładamy cebulę, podsmażamy, aż zacznie mięknąć. Dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, mieszając podsmażamy ok. 3 min. Następnie wkładamy papryki i plasterki kiełbasy, mieszamy, oprószamy przyprawami, podduszamy ok. 3 min.
  3. Zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy, gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i majerankiem. Na koniec do zupy dodajemy osączoną z zalewy i lekko przepłukaną fasolę i mocno całość podgrzewamy, nie dopuszczając już do zagotowania.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017
zupa fasolowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy