Paella valenciana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Nitki szafranu zalać litrem przegotowanej letniej wody
odstawić. Chorizo pokroić w plasterki. Paprykę i pomidory umyć
usunąć pestki. Paprykę pokroić w paski
a pomidory na małe kawałki. Cebule i czosnek obrać
posiekać.
2. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki
oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Zdjąć z patelni.
3. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pokrojoną paprykę i pomidory. Podsmażyć. Wsypać ryż. Smażyć
mieszając
aż ziarenka zrobią się szkliste. Zalać połową wody z szafranem i gotować 6–7 minut.
4. Gdy ryż wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy
dolać resztę wody
dodać kurczaka i chorizo. Dusić 5–7 min
aż płyn odparuje. Od czasu do czasu poruszać patelnią
ale nie mieszać potrawy.
5. Kalmary pokroić w krążki
małże wyszorować szczoteczką. Z krewetek usunąć jelito. Ciecierzycę lub groszek osączyć z zalewy. Cytryny pokroić na cząstki.
6. Do ryżu dodać kalmary i małże
gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże
które się nie otworzyły (to znak
że były niezbyt świeże i nie można ich jeść). Włożyć krewetki lub langustynki i paluszki krabowe. Smażyć jeszcze ok. 10 minut.
7. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ciecierzycę lub groszek. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem: najlepiej różowym lub białym.
Komentarze