Kurczak z papryką, miodem i chorizo

To danie powstało jako wariacja na temat leczo z papryki i chorizo - tym razem postanowiliśmy jednak dodać do niego kurczaka. Ta wariacja jest pyszna!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 podudzi kurczaka ze skórą
  • 20–30 dag chorizo, w plasterkach
  • 2 słodkie cebule, pociętych w piórka
  • 3–4 strąki kolorowej papryki, oczyszczone i pokrojone w paski
  • 4-6 ząbków czosnku, zgniecionych
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • ok. 30 dag pomidorków cherry, przeciętych na połówki
  • słoiczek oliwek bez pestek, w dowolnym kolorze, pokrojonych
  • oliwa
  • do smaku: płynny miód, sos sojowy, ocet sherry lub balsamiczny, sól, pieprz, suszony czosnek, mielona wędzona papryka, suszone zioła włoskie lub prowansalskie, sos tabasco

Przygotowanie

  1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy trochę oliwy, kładziemy kurczaka skórą do dołu, smażymy aż się dobrze zarumieni. Obracamy, dodajemy chorizo, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu.
  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wrzucamy cebulę i dusimy, aż zmięknie. Dokładamy paprykę i ząbki czosnku. Jeśli używamy surowej papryki, dusimy aż zmięknie i zalewamy ok. 100 ml miodu i wybranego octu, skrapiamy sosem sojowym; jeśli już upieczonej, robimy to od razu. Dusimy na sporym ogniu, aby odparować i zagęścić.
  3. Wlewamy passatę, doprowadzamy do zawrzenia, dodajemy kurczaka z chorizo i sokami z duszenia oraz pomidory. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Wrzucamy oliwki, przyprawiamy do smaku.
  4. Lubimy, żeby danie było pikantne, ale wyraźnie słodkawe, dlatego przez ostatnie minuty duszenia stoimy nad garnkiem i ciągle dodajemy po trochu miodu, octu, papryki i czosnku. Jeśli wciąż brakuje mu tego czegoś, ratunkiem może okazać się kropla soku z cytryny i... dobry keczup.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018
kurczak miód Papryka chorizo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze