Brownie z mascarpone

Brownie z mascarpone to mocno czekoladowy, wilgotny spód pokryty gęstym, aksamitnym kremem. Zaspokaja ochotę na kakaowe wypieki już po pierwszym kęsie. Łączy intensywny smak czekolady z delikatnością włoskiego serka. Można go udekorować różnymi posypkami lub świeżymi owocami. Sprawdźcie, jak zrobić najprostsze brownie z kremem mascarpone.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe brownie desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 157 głosów)

Brownie z mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy nerkowca lub włoskie drobno siekamy.

  • 2.

    Ciasto: czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy. Mąkę przesiewamy z kakao do oddzielnej miski. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy do nich sypkie składniki i posiekane orzechy, a na koniec masę czekoladową. Delikatnie mieszamy. 

  • 3.

    Pieczenie: przelewamy masę do przygotowanej foremki. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Kiedy ciasto stężeje, wyjmujemy je i studzimy.  

  • 4.

    Krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder przesiany przez sitko. Miksujemy przez chwilę do połączenia składników. 

  • 5.

    Brownie z mascarpone: na wystudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem śmietanowy i wyrównujemy go szpatułką. Dekorujemy wiórkami z czekolady lub dowolną posypką. Chłodzimy przed podaniem. 

Porady

  • Jak upewnić się, że brownie jest gotowe? Inaczej niż w przypadku innych wypieków patyczek włożony do ciasta nie będzie suchy, ale nie powinien mieć na sobie surowej masy. Brownie ma być wilgotne w środku i przypieczone na zewnątrz.  
  • Zamiast zmielonych orzechów możemy dodać do masy czekoladowej pokruszone herbatniki. Rozdrobnijmy je za pomocą malaksera lub posiekajmy nożem.   
  • Ciasto czekoladowe możemy upiec w tortownicy o średnicy 24–26 cm. Tort brownie z owocami i mascarpone to świetny pomysł na specjalną okazję, na przykład urodziny lub inną rocznicę.  
  • Ciekawym pomysłem na deser jest brownie z mascarpone i masłem orzechowym. Ten dodatkowy składnik możemy wmieszać do masy przed upieczeniem ciasta lub do kremu. Orzeszki ziemne doskonale komponują się z czekoladą.   
  • Jeśli potrzebujemy, żeby krem śmietanowy z mascarpone był bardzo sztywny i stabilny, dodajmy do niego żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Dzięki takiemu zabiegowi nie musimy się obawiać, że deser zacznie się rozpływać pod wpływem ciepłej temperatury, zanim zdążymy podać go gościom.   
  • Brownie z mascarpone możemy wzbogacić dowolnym aromatem, na przykład rumowym lub pomarańczowym. Polecamy wykorzystanie domowej esencji waniliowej, która jest doskonałym dodatkiem do różnych czekoladowych wypieków.  
  • Jeśli chcemy, żeby nasz deser miał cytrusową nutę, możemy wmieszać do kremu śmietanowego odrobinę soku z limonki lub posypać go świeżo otartą skórką pomarańczy.  
  • Brownie z kremem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachem innych produktów spożywczych.  

Notka redakcyjna

Czym ozdobić brownie z mascarpone? 

Najlepsze brownie z kremem mascarpone wieńczą atrakcyjne dodatki – mogą być chrupkie, kakaowe lub świeże i kwaskowe. Polecamy uzupełnienie tego mocno czekoladowego wypieku za pomocą:   

  • posypki – cukrowej lub z wiórków kokosowych. Najprostszym sposobem na dekorację jest starcie czekolady, która została nam po upieczeniu ciasta lub posypanie go przesianym kakao.    
  • polewy czekoladowej – warto przyrządzić kremowy ganache na bazie śmietany kremówki, ale sprawdzi się również zwykła polewa kakaowa.  
  • owoców – świeżych albo w formie frużeliny lub dżemu. Brownie z mascarpone i owocami sezonowymi to doskonały deser na przyjęcie w ogrodzie. Możemy też zrobić malinowe coulis, czyli sos ze świeżego przecieru owocowego. Polejmy nim porcje ciasta, żeby zachwycić gości.  
  • orzechów – sprawdzi się każdy rodzaj, ale ciasto czekoladowe z masarpone najładniej prezentuje się z pokruszonymi pistacjami, migdałami lub orzechami pekan.   

Sernikobrownie z mascarpone 

Krzyżówka wilgotnego ciasta czekoladowego i sernika to hit świątecznych stołów i spotkań z przyjaciółmi. Łączy wszystko to, co najlepsze, czyli bogaty, kakaowy smak z delikatnością serowego kremu. Najczęściej podaje się go z malinami zatopionymi w całości w słodkiej masie. Prawdziwą ucztę dla podniebienia stanowi jednak ciasto, które wykorzystuje nie tylko twarożek, ale także kremowy, aksamitny włoski wyrób. To strzał w dziesiątkę dla osób, które zadają sobie pytanie, co można upiec z serkiem mascarpone. Doskonale komponuje się on z wilgotnym ciastem w amerykańskim stylu. Sernikobrownie z malinami można podać z polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy