Brownie z mascarpone to mocno czekoladowy, wilgotny spód pokryty gęstym, aksamitnym kremem. Zaspokaja ochotę na kakaowe wypieki już po pierwszym kęsie. Łączy intensywny smak czekolady z delikatnością włoskiego serka. Można go udekorować różnymi posypkami lub świeżymi owocami. Sprawdźcie, jak zrobić najprostsze brownie z kremem mascarpone.
Adobe Stock
(średnia 4.43 z 157 głosów)
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Kwadratową foremkę o wymiarach 24x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy nerkowca lub włoskie drobno siekamy.
Ciasto: czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej i studzimy. Mąkę przesiewamy z kakao do oddzielnej miski. Jajka ubijamy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy do nich sypkie składniki i posiekane orzechy, a na koniec masę czekoladową. Delikatnie mieszamy.
Pieczenie: przelewamy masę do przygotowanej foremki. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Kiedy ciasto stężeje, wyjmujemy je i studzimy.
Krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier puder przesiany przez sitko. Miksujemy przez chwilę do połączenia składników.
Brownie z mascarpone: na wystudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem śmietanowy i wyrównujemy go szpatułką. Dekorujemy wiórkami z czekolady lub dowolną posypką. Chłodzimy przed podaniem.
Porady
- Jak upewnić się, że brownie jest gotowe? Inaczej niż w przypadku innych wypieków patyczek włożony do ciasta nie będzie suchy, ale nie powinien mieć na sobie surowej masy. Brownie ma być wilgotne w środku i przypieczone na zewnątrz.
- Zamiast zmielonych orzechów możemy dodać do masy czekoladowej pokruszone herbatniki. Rozdrobnijmy je za pomocą malaksera lub posiekajmy nożem.
- Ciasto czekoladowe możemy upiec w tortownicy o średnicy 24–26 cm. Tort brownie z owocami i mascarpone to świetny pomysł na specjalną okazję, na przykład urodziny lub inną rocznicę.
- Ciekawym pomysłem na deser jest brownie z mascarpone i masłem orzechowym. Ten dodatkowy składnik możemy wmieszać do masy przed upieczeniem ciasta lub do kremu. Orzeszki ziemne doskonale komponują się z czekoladą.
- Jeśli potrzebujemy, żeby krem śmietanowy z mascarpone był bardzo sztywny i stabilny, dodajmy do niego żelatynę rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody. Dzięki takiemu zabiegowi nie musimy się obawiać, że deser zacznie się rozpływać pod wpływem ciepłej temperatury, zanim zdążymy podać go gościom.
- Brownie z mascarpone możemy wzbogacić dowolnym aromatem, na przykład rumowym lub pomarańczowym. Polecamy wykorzystanie domowej esencji waniliowej, która jest doskonałym dodatkiem do różnych czekoladowych wypieków.
- Jeśli chcemy, żeby nasz deser miał cytrusową nutę, możemy wmieszać do kremu śmietanowego odrobinę soku z limonki lub posypać go świeżo otartą skórką pomarańczy.
- Brownie z kremem należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby krem nie przeszedł zapachem innych produktów spożywczych.
Najlepsze brownie z kremem mascarpone wieńczą atrakcyjne dodatki – mogą być chrupkie, kakaowe lub świeże i kwaskowe. Polecamy uzupełnienie tego mocno czekoladowego wypieku za pomocą:
Krzyżówka wilgotnego ciasta czekoladowego i sernika to hit świątecznych stołów i spotkań z przyjaciółmi. Łączy wszystko to, co najlepsze, czyli bogaty, kakaowy smak z delikatnością serowego kremu. Najczęściej podaje się go z malinami zatopionymi w całości w słodkiej masie. Prawdziwą ucztę dla podniebienia stanowi jednak ciasto, które wykorzystuje nie tylko twarożek, ale także kremowy, aksamitny włoski wyrób. To strzał w dziesiątkę dla osób, które zadają sobie pytanie, co można upiec z serkiem mascarpone. Doskonale komponuje się on z wilgotnym ciastem w amerykańskim stylu. Sernikobrownie z malinami można podać z polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze