0 (0)
Brownie bezglutenowe to nic innego, jak bardzo czekoladowe ciasto. Jest lekko wilgotne, intensywne w smaku i pięknie pachnie. Taki deser to idealna propozycja dla czekoladoholików, ale gwarantujemy, że każdemu zapewni doskonały humor. W brownie bez glutenu zamieniamy mąkę pszenną na mieszankę mąk: ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt jest wart każdej kalorii.
gorzka czekolada 300 g
masło 250 g
jajka 3 szt.
cukier 300 g
mąka ryżowa 50 g
mąka kukurydziana 50 g
mąka ziemniaczana 35 g
sól 3 g
Przygotowanie: mąki przesiewamy, dodajemy sól. Masło (niesolone) przekładamy do rondelka z grubszym dnem, rozpuszczamy je na niewielkim ogniu.
Czekolada: w czasie, gdy masło się roztapia siekamy ją. 1/3 odkładamy na później, pozostałą przekładamy do garnka z masłem. Podgrzewamy do połączenia składników, powinna powstać jednolita masa. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
Justyna Dudek
Piekarnik: rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Foremkę o wymiarach 20x20 cm, natłuszczamy ją. W tym celu możemy wykorzystać papierek po maśle, rozprowadzając resztki na na dnie. Wykładamy papierem do pieczenia.
Mokre składniki: jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier, miksujemy na puszystą pianę. Nie przerywając, powoli wlewamy przestudzoną czekoladę z masłem.
Justyna Dudek
Masa na brownie: do mokrych składników stopniowo przesypujemy mąki z solą. Mieszamy do połączenia składników, masa powinna być gładka.
Justyna Dudek
Pieczenie: masę przelewamy do foremki i wyrównujemy, np. silikonową łopatką. Całą powierzchnię posypujemy czekoladą, którą wcześniej odłożyliśmy (w roli posypki sprawdzi się też każda inna czekolada bez nadzienia, biała zapewni dodatkowy efekt wizualny). Brownie bezglutenowe wsadzamy do rozgrzanego piekarnika, na 30 minut.
Justyna Dudek
Studzenie: brownie bezglutenowe studzimy w foremce przez 20 minut, a potem kolejne 15 minut na kratce cukierniczej.