REKLAMA

Ciasto czekoladowe z malinami - kostka czekoladowa

Ciasto czekoladowe z malinami to pyszny deser, który możemy przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Nasza propozycja to ciekawy wypiek, w którym galaretka malinowa łączy się z głębokim smakiem czekolady. Sekret smaku tego biszkoptu z malinami tkwi również w pysznym i puszystym cieście. Przepis na ciasto czekoladowe z malinami pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 3/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe brownie Desery

Czas przygotowania:
60min.
Kalorie:
460 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kakako 1.

    Przepis na ciasto czekoladowe z malinami zaczynamy od przygotowania biszkoptu – na samym początku mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski. Dalej myjemy jajka i żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy z solą na sztywno. Następnie ciągle mieszając białka stopniowo, dodajemy cukier, żółtko oraz mąkę z kakao (mieszając całość delikatnie szpatułką). Ciasto przekładamy do formy (24 × 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy. Następnie biszkopt pieczemy przez ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w formie i odstawiamy do ostudzenia. Następnie ciasto przekrajany wzdłuż na pół i zajmujemy się przygotowaniem galaretki – maliny rozgniatamy i wlewamy ok. 100 ml wody. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę z proszku i rozpuszczamy. Całość pozostawiamy do wystudzenia. 

  • maliny 2.

    Na kolejnym etapie przygotowania ciasta czekoladowego z malinami zabieramy się za przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuszczamy w ok. 100 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie śmietanę ubijamy z mascarpone, dodajemy krem czekoladowy i miksujemy. Dalej wlewamy żelatynę i miksujemy, a blat biszkoptu smarujemy kremem, a następnie galaretką i przykrywamy drugim blatem, i znowu smarujemy kremem. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Śmietanę podgrzewamy, dodajemy czekoladę, roztapiamy ją i polewamy nią ciasto, a następnie odstawiamy do zastygnięcia. 

Kalorie: 460

Ilość porcjii: 10

Porady

  • Nasz przepis na ciasto czekoladowe z malinami możemy nieco zmodyfikować, zastępując maliny innymi owocami np. truskawkami, poziomkami czy śliwkami. 
  • Ciasto czekoladowe z malinami możemy wykonać zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. 
  • Jak sprawdzić, czy nasz biszkopt z malinami jest już gotowy? Wystarczy wykonać test suchego patyczka, który polega na otworzeniu piekarnika i wbiciu patyczka w ciasto, jeśli będzie on mokry, to znaczy, że nasz wypiek potrzebuje jeszcze trochę czasu, natomiast, jeśli będzie suchy, to śmiało możemy wyjąć nasze ciasto z piekarnika. 
  • Do ciasta czekoladowego z malinami powinniśmy wykorzystać czekoladę deserową o wysokiej zawartości kakao (powyżej 60%). Jeśli jednak nie mamy takiej czekolady, to możemy wybrać tabliczkę o mniejszej zawartości kakao. Przy jej roztapianiu warto pamiętać, że taka czekolada znacznie szybciej się przypala, dlatego dobrym pomysłem będzie roztopienie jej w kąpieli wodnej. 
  • Serek mascarpone w naszym przepisie możemy zastąpić twarogiem połączonym z tłustą śmietaną. 
  • Jeśli zaliczamy się do wegetarian, to szczególnie problematyczna w naszym przepisie jest żelatyna – możemy ją jednak łatwo zastąpić substancją żelującą agar-agar, która wytwarzana jest ze specjalnych glonów z Japonii. 
  • Ciasto czekoladowe - kostkę czekoladową - najlepiej podać na ładnej paterze
     

Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z malinami w wersji fit 

Alternatywą dla tradycyjnego ciasta czekoladowego z malinami jest wypiek w wersji fit, do którego potrzebujemy zdrowszych odpowiedników naszej propozycji składników: Mąkę tortową w cieście czekoladowym z malinami możemy zastąpić mąką owsianą, ryżową, gryczaną lub jaglaną. Dobrze sprawdzi się również mąka kokosowa czy migdałowa – jednakże są one dość tłuste, dlatego lepiej zmieszać je z inną mąką. Jeśli zależy nam na tym, aby nasze ciasto czekoladowe z malinami było jeszcze bardziej fit, to możemy również zastąpić biały cukier, jego brązowym odpowiednikiem. Dobrze sprawdzą się również inne zamienniki cukru, mianowicie: stewia, ksylitol, miód, melasa, syrop klonowy. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy