Przewyborne paprykowe wegańskie brownie

Wypełnione czekoladą, a w dodatku z dodatkiem... papryki! Przewyborne paprykowe wegańskie brownie to propozycja dla wszystkich wegan i fanów czekolady. Papryka pysznie podkręci smak ciasta!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

brownie

Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)

Składniki:

  • 4 duże upieczone czerwone papryki
  • 400 g mąki ryżowej
  • gryczanej lub jaglanej
  • 200 g czekolady
  • 6 miękkich (świeżych lub suszonych) daktyli
  • 1–1½ szklanki mleka sojowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (może być bezgutenowy)
  • 1 szczypta soli
  • Składniki posypki: sól gruboziarnista lub orzechy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Przewyborne paprykowe wegańskie brownie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Upieczone papryki obierz ze skórki i zmiksuj. Połowę odłóż
  • do reszty dodaj daktyle i zmiksuj
  • żeby uzyskać bardzo słodką masę.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia
  • szczyptę soli oraz masę paprykową i zacznij mieszać
  • wlewając 1 szklankę mleka roślinnego. Na koniec dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej połowę czekolady oraz olej. Powinna powstać gęsta
  • ale wilgotna masa
  • typowa dla brownie. Mąka ryżowa szybko wchłania płyn
  • dlatego jeśli masa jest za sucha
  • dodaj jeszcze ½ szklanki mleka.
  • Przelej ciasto do formy i piecz w temperaturze 180°C przez mniej więcej 30 minut.
  • W tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę i połącz z resztą zmiksowanej papryki. Otrzymaną masą posmaruj upieczone ciasto. Wierzch posyp solą gruboziarnistą lub orzechami.
  • Przepis z książki "Słodka Wegan Nerd".

Porady

Zobacz przepis: Wegańska kuchnia Wegan Nerd nie tylko na Święta


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy