Zupa z maślaków to pyszna propozycja nie tylko na jesienny obiad. Pachnie włoszczyzną, grzybami i natką pietruszki. Wykończona gęstą śmietaną rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje przyrządzona ze świeżych leśnych skarbów, ale można też wykorzystać mrożone zapasy. Przepis jest bardzo prosty, więc uda się również początkującym kucharzom. Aromatyczna zupa grzybowa z maślaków przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom leśnych wędrówek.
Artur Rogalski
(średnia 4.52 z 163 głosów)
Wywar: włoszczyznę (pietruszkę, seler i marchewkę) obieramy. Zalewamy ją 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu przez około 25 min.
Maślaki: czyścimy. Zdejmujemy z nich skórkę. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, a większe kroimy w plastry.
Warzywa: cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę. Wyjmujemy jarzyny z wywaru i kroimy je w talarki. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Zupa z maślaków: rozgrzewamy na patelni masło z olejem. Szklimy cebulkę. Wrzucamy czosnek i grzyby. Pozwalamy, żeby puściły wodę. Podsmażamy wszystko przez 5 minut. Przekładamy zawartość patelni, jarzyny pokrojone w talarki oraz ziemniaki do wywaru. Doprawiamy go solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małym ogniu przez 20 min.
Podanie: zaciągamy zupę śmietaną i mieszamy z drobno posiekaną natką. Serwujemy z kromkami razowego chleba.
Porady
- Wywar, na którym gotuje się nasza esencjonalna zupa grzybowa, możemy przygotować wcześniej. Świetnie sprawdzi się delikatny bulion warzywny, ale można też zrobić rosół na piersiach lub skrzydełkach kurczaka. Żeby podkręcić leśny aromat potrawy, warto wykorzystać wywar z suszonych grzybów (prawdziwków lub podgrzybków). Jest on świetnym źródłem smaku umami. Polecamy też zaczerpnąć inspirację z kuchni japońskiej i przygotować dashi na bazie shiitake.
- Maślaki należy przed obróbką termiczną koniecznie obrać ze skórki pokrytej śluzem, ponieważ jest gorzkawa i ciężkostrawna. Z łatwością odchodzi od kapeluszy. Wystarczy zdjąć ją za pomocą małego nożyka.
- Zupa grzybowa z maślaków ma kuszącą kremową konsystencję dzięki dodatkowi gęstej śmietany. Jeśli chcemy obniżyć zawartość tłuszczu w daniu, równie dobrze możemy wykorzystać jogurt naturalny. Osobom na diecie roślinnej polecamy użycie wegańskich zamienników, które z powodzeniem zagęszczą zupę, takich jak śmietanka z nerkowców lub miąższu kokosa.
- Jadalne leśne grzyby, w tym maślaki, pojawiają się w sierpniu i można je zbierać przez całą jesień. Warto wtedy wykorzystać wszystkie ich walory i przyrządzać je na świeżo. Natomiast poza sezonem na naszych stołach furorę z pewnością zrobi zupa z maślaków mrożonych. Grzyby, które i tak będą się dusić w wywarze, nie muszą wcześniej osiągnąć temperatury pokojowej.
- Ziemniaki to klasyczny dodatek do aromatycznego grzybowego wywaru, ale równie dobrze będzie smakować zupa z maślaków z makaronem. Mogą być to na przykład łazanki, świderki lub kokardki.
Aromatyczna zupa z maślaków świeżych lub mrożonych to doskonały pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Żeby ją wyczarować, wystarczy kilka prostych składników. Ważne jest dokładne oczyszczenie grzybów i przygotowanie jarzyn. Potrawę przed podaniem trzeba jeszcze tylko zabielić gęstą śmietaną i gotowe. Smak tej prostej zupy podkręcą takiej dodatki jak:
Co można zrobić ze świeżych maślaków? Domownikom z pewnością posmakuje prosta zupa grzybowa z ziemniakami zabielana śmietaną, ale nie jest to jedyna propozycja na wykorzystanie jesiennych skarbów lasu. Warto także przyrządzić:
Komentarze