Zupa grzybowa, a szczególnie zupa z maślaków, to pyszna propozycja nie tylko na jesienny obiad. Pachnie włoszczyzną, grzybami i natką pietruszki. Przepis prosty, więc uda się również amatorom w kuchni
fot. Studio Miód Malina
(średnia 4.52 z 161 głosów)
Porady
>>> Zupy ze świeżymi leśnymi grzybami są rewelacyjne! Maślaki, gąski czy kurki oddadzą bulionom swój bogaty smak. Można go jeszcze wzmocnić, zostawiając grzyby w całości i dodając do gotującego się wywaru jeszcze kilka zasuszonych sztuk. Można też pokrojone grzyby przyrumienić na maśle z odrobiną cukru i czosnku i dopiero po tym dodać je do zupy. Proponuję pewnego dnia tak przygotowane grzyby zalać gorącym domowym rosołem i posypać małymi grzankami z razowego chleba. Bardzo lubię też krupnik z grzybami lub jesienne kremy jarzynowe (np. z dyni, pasternaku) wymieszane z podsmażonymi kurkami lub maślakami. >>> Gąski przed dodaniem do zupy trzeba uczciwie wykąpać – ze względu na sposób, w który rosną, tzn. niemal całkowicie schowane w piasku. Przygotowujemy dużą ilość ciepłej wody, solimy na tyle, aby smak soli był wyczuwalny, lecz nie dominujący, wkładamy grzyby, energicznie mieszamy ręką i zostawiamy na 15 min. Płuczemy w czystej wodzie i wyławiamy cedzakiem – wówczas piach pozostanie na dnie miski.
Zobacz też: zupa kminkowa
Komentarze