Zupa z maślaków

Zupa grzybowa, a szczególnie zupa z maślaków, to pyszna propozycja nie tylko na jesienny obiad. Pachnie włoszczyzną, grzybami i natką pietruszki. Przepis prosty, więc uda się również amatorom w kuchni

Zupyzupa grzybowa

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 153 głosów)

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 1/2 kg maślaków
  • 2 średnie cebule
  • łyżka oleju
  • czubata łyżka masła
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cukier
  • słodka gęsta śmietana do zabielenia
  • pęczek pietruszki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę obieramy
  • zalewamy 1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu ok. 25 min.
  • Maślaki czyścimy
  • zdejmując z nich skórkę
  • kroimy na niezbyt grube plasterki. Warzywa wyławiamy z wywaru; marchewkę
  • selera i pietruszkę kroimy w małe talarki.
  • Cebulę siekamy
  • rumienimy na oleju z masłem
  • dodając na koniec pokrojone w kostkę ziemniaki i przeciśnięty przez praskę czosnek
  • trzymamy na ogniu 5 min.
  • Pokrojone warzywa
  • zawartość patelni i grzyby wrzucamy na gotujący się wywar z warzyw. Doprawiamy solą
  • pieprzem i szczyptą cukru
  • gotujemy na małym ogniu 20 min. Zaciągamy śmietaną i mieszamy z drobno posiekaną natką. Serwujemy z kromką razowego chleba.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

Porady

>>> Zupy ze świeżymi leśnymi grzybami są rewelacyjne! Maślaki, gąski czy kurki oddadzą bulionom swój bogaty smak. Można go jeszcze wzmocnić, zostawiając grzyby w całości i dodając do gotującego się wywaru jeszcze kilka zasuszonych sztuk. Można też pokrojone grzyby przyrumienić na maśle z odrobiną cukru i czosnku i dopiero po tym dodać je do zupy. Proponuję pewnego dnia tak przygotowane grzyby zalać gorącym domowym rosołem i posypać małymi grzankami z razowego chleba. Bardzo lubię też krupnik z grzybami lub jesienne kremy jarzynowe (np. z dyni, pasternaku) wymieszane z podsmażonymi kurkami lub maślakami. >>> Gąski przed dodaniem do zupy trzeba uczciwie wykąpać – ze względu na sposób, w który rosną, tzn. niemal całkowicie schowane w piasku. Przygotowujemy dużą ilość ciepłej wody, solimy na tyle, aby smak soli był wyczuwalny, lecz nie dominujący, wkładamy grzyby, energicznie mieszamy ręką i zostawiamy na 15 min. Płuczemy w czystej wodzie i wyławiamy cedzakiem – wówczas piach pozostanie na dnie miski.

Zobacz też: zupa kminkowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
ZUPA SZPINAKOWA

pyszna i pożywna zupa.

Anja

ZUPA SZPINAKOWA