Zupa rybna to pyszny pomysł na święta i nie tylko! Podstawowy przepis można modyfikować na setki sposobów i podawać z przeróżnymi dodatkami. Jaką rybę wybrać i czym doprawić wywar? Zobaczcie, jak zrobić to proste danie, aby zachwycało smakiem i aromatem.
istock
(średnia 4.33 z 180 głosów)
Gotowanie bulionu: Wszystkie warzywa myjemy. Marchew, pora i pietruszkę kroimy na plasterki, seler w kostkę, a cebulkę obieramy i opalamy nad ogniem. Następnie wkładamy warzywa do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. W tym czasie myjemy rybę i kroimy ją na mniejsze kawałki. Po 20 minutach dorzucamy ją do wywaru i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 25-30 minut na wolnym ogniu. Na koniec przecedzamy zupę przez sitko (warzywa i rybę zostawiamy na później) i czysty wywar doprawiamy koncentratem pomidorowym, sokiem z połowy cytryny, pieprzem i solą.
Przygotowanie zasmażki: Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, uważając, aby nie zarumieniła się zbyt mocno. Do zasmażki wlewamy odrobinę bulionu i wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wszystko wlewamy do bulionu, mieszamy i zagotowujemy.
Doprawianie zupy: Ugotowane w bulionie warzywa kroimy w mniejsze kawałki, a rybę dokładnie obieramy z ości i rozdrabniamy w palcach na mniejsze kawałki. Dodajemy wszystko do zupy, zaprawiamy słodką śmietanką i podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Jeśli liczycie kalorie, zupa rybna zabielana może być nie tylko śmietaną, ale i jogurtem naturalnym, mlekiem, a nawet mleczkiem kokosowym.
- Skrobiąc świeżą rybę, warto wcześniej skropić ją octem i odstawić na 10 minut, a łuski będą znacznie łatwiej odchodzić.
- Ryba ma posmak mułu? Aby się go pozbyć, wystarczy wymoczyć ją przez 2 godziny w mleku z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Zamiast kawałków ryby, zupę można podać też z pulpecikami rybnymi.
- Zupa rybna wigilijna może być podana nie tylko z łazankami, ale i z grzybowymi uszkami.
- Nie wyrzucaj resztek z rozbierania karpia, czy innych ryb. Odpadki, takie jak głowy, grzbiety i ości, warto zamrozić i użyć ich potem do wywaru czy sosu.
- Zupa rybna na święta będzie smakowała doskonale, jeśli dodamy do wywaru kilka suszonych grzybów.
Ten przepis można przygotować na bazie różnych gatunków ryb. Najpopularniejsza jest zupa rybna z karpia, jednak równie smaczna wychodzi zupa rybna z dorsza, zupa rybna ze szczupaka, węgorza i zupa rybna z łososia. Pysznym wariantem jest też zupa rybna z mieszanych ryb, w której możemy wymieszać kawałki różnych filetów. Prawdziwa zupa rybna, jest jednak wersją oszczędną, a zarazem pełną smaku. zupa rybna z głów.
Dobra zupa rybna powinna być porządnie doprawiona, aby wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Wyjątkowo pasuje tu szafran, cynamon, kminek, oregano, tymianek, imbir, ostra i słodka papryka, czy świeży koperek. Doskonałym dodatkiem, który podbija smak ryby, jest też sos sojowy.
Na naszych stołach zwykle prym wiedzie zupa rybna z ziemniakami lub z chlebem, ale to nie jedyne możliwe sposoby podania tego dania. Warto spróbować też zupy rybnej w towarzystwie chrupiącej grzanki lub groszku ptysiowego. Smaczną wersją jest też rybna z makaronem, kaszą lub ryżem. Mniej popularnym, ale równie pysznym wariatem są też kluski lane lub kładzione.
Przepis na zupę rybną to bardzo kreatywna receptura, którą można modyfikować na wiele sposobów. Różne gatunki ryb, odmienne warzywa, inny sposób doprawienia- wszystko to sprawia, że każda zupa jest inna i trudno znaleźć dwa bliźniacze przepisy na to danie. W kuchniach świata znajdziemy wiele rodzajów zup na bazie ryb. Jedną z najbardziej znanych jest rosyjska zupa rybna solanka (solianka może być też w wersji mięsnej), francuska bouillabaisse i śródziemnomorska rybna z szafranem.
Komentarze