Zupa rybna z dorsza to świetny pomysł na pożywny, piątkowy obiad. To także dobra alternatywa dla niedzielnego rosołu. Powstaje na bazie lekkiego bulionu warzywnego. Syci dzięki dodatkowi ziemniaków i zachwyca wkładką z delikatnego białego mięsa. Podstawową recepturę można jednak modyfikować na wiele sposobów. Podpowiadamy, jak doprawić wywar i z czym go serwować. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na zupę rybną z dorsza.
Adobe Stock
(średnia 4.34 z 181 głosów)
Przygotowanie: ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy. Czerwoną paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski.
Baza do zupy: rozgrzewamy łyżkę oleju w garnku, w którym będzie się gotowała nasza zupa rybna z dorsza. Szklimy na nim cebulę. Dodajemy czosnek. Czekamy, aż zacznie intensywnie pachnieć, po czym wrzucamy ziemniaki i czerwoną paprykę. Podgrzewamy je przez chwilę, żeby pokryły się aromatycznym olejem. Wsypujemy przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy wszystkie składniki i zalewamy je bulionem. Gotujemy przez 20 minut.
Filet z dorsza: myjemy i osuszamy. Kroimy go w kostkę i oprószamy solą. Na patelni rozgrzewamy pozostały olej. Podsmażamy na nim rybę, aż zmieni kolor.
Podanie: kiedy warzywa zmiękną, hartujemy kwaśną śmietanę i dodajemy ją do zupy. Wkładamy do garnka podsmażone kawałki dorsza. Doprawiamy potrawę solą i pieprzem do smaku. Dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Danie można przygotować na bazie różnych owoców połowów w morzu lub zbiornikach słodkowodnych. Z jakiej ryby jest najlepsza zupa? Najlepiej sprawdzi się delikatne, białe mięso dorsza. W Polsce dużą popularnością cieszy się też zupa rybna z karpia, zwłaszcza w okresie świątecznym. Słodko-kwaśny wywar można też zrobić z dodatkiem szczupaka, węgorza lub łososia. Pysznym wariantem jest też danie połączenie filetów z różnych gatunków. Prawdziwa zupa rybna jest jednak wersją oszczędną, warto więc wykorzystać tanie i łatwo dostępne w danym regionie składniki.
- Zupa rybna z dorsza z pomidorami zyska kremową konsystencję, jeśli zmiksujemy wszystkie składniki za pomocą blendera, zanim dodamy filet. To dobra propozycja dla miłośników gęstych, sycących zup.
- Ile gotować dorsza w zupie? Jeśli podsmażyliśmy go wcześniej na patelni, wystarczy wrzucić go do garnka tuż przed podaniem. Nawet jeśli w środku był jeszcze lekko różowy, gorący wywar zapewni mu odpowiednią temperaturę. Delikatne białe mięso nie potrzebuje długiej obróbki. Surowego dorsza wystarczy gotować w zupie przez około 10 minut.
- Do sporządzenia zupy przyda się lekki i aromatyczny bulion warzywny domowej roboty. Zabiegani kucharze mogą wykorzystać kostkę rosołową. Jeśli lubimy intensywny rybny smak, zróbmy wywar z kręgosłupa i głowy. W tym celu trzeba kupić całego dorsza i samodzielnie go sprawić.
- Proponujemy dodanie do zupy natki pietruszki, ale sprawdzi się też koperek, szczypiorek lub kolendra.
- Jeśli uznamy, że zupa nie jest wystarczająco kwaskowa, możemy dolać do niej świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki. Wystarczy zrobić to tuż przed podaniem.
- Najlepsza zupa rybna z dorsza powstaje ze świeżego filetu. Tego typu produkt psuje się jednak bardzo szybko i musi być trzymany w odpowiednich warunkach. Czasem najlepszym rozwiązaniem, jeśli nie mamy czasu na jego natychmiastową obróbkę, jest zamrożenie go i przechowanie na później.
- Zupa z dorsza z warzywami to zdrowe i sycące danie. Żeby miało jeszcze więcej właściwości odżywczych, możemy je dodatkowo wypełnić różnymi pożywnymi dodatkami, które dobrze komponują się z rybami i owocami morza, takimi jak fenkuł, topinambur lub kalarepa.
- Jak zrobić zupę rybną bez śmietany? Żeby była gęsta i apetyczna, możemy dodać do niej zasmażkę z masła i mąki. Potrawę doskonale dopełnia także mleko kokosowe.
W naszych skromnych kuchniach przepis na zupę rybną zazwyczaj łączy się z ziemniakami lub chlebem, ale nie jest to jedyny możliwy sposób podania tego dania. Można też serwować je z takimi dodatkami jak:
Ciekawym sposobem na podanie zupy jest też wrzucenie do niej lekkich, miniaturowych pulpecików rybnych. Można je zrobić z łososia, dorsza, tuńczyka, morszczuka, soli lub karpia. Potrawę wigilijną warto serwować z łazankami lub grzybowymi uszkami.
Wyśmienita zupa z ryby powinna być wzbogacona takimi dodatkami, który wydobywają z niej pełnię smaku i aromatu. Wyjątkowo dobrze pasują tutaj takie przyprawy jak:
Doskonałym dodatkiem, który podbija smak ryby, a przy okazji jej aspekt umami, jest też sos sojowy lub ostrygowy. Jeśli przygotowujemy zupę w stylu azjatyckim, warto rozejrzeć się za różnymi aromatycznymi mieszankami, takimi jak chińska przyprawa pięciu smaków, indyjska garam masala lub tajlandzka pasta curry.
Przyrządzając aromatyczną zupę rybną można popisać się kreatywnością i modyfikować podstawowy przepis na wiele sposobów. Różne rodzaje mięsa, odmienne warzywa, inny sposób doprawienia – wszystko to sprawia, że każda potrawa jest inna i trudno znaleźć dwie bliźniacze receptury. Zarówno w rodzimej kuchni jak i odległych zakątkach świata znajdziemy wiele rodzajów zup rybnych. Oto niektóre z nich:
Komentarze