Zupa z pokrzywy

Ocena:

4.43 (176)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa z pokrzywy to nieoczywisty przepis na pyszny obiad lub przystawkę. Ma lekki, świeży smak, a na dodatek wzmacnia i oczyszcza organizm. Młode okazy tej rośliny pojawiają się na polach i łąkach w ciepłe kwietniowe dni. Nie wszyscy wiedzą, że jest ona świetnym składnikiem różnych potraw – można przygotować z niej coś więcej niż zdrowy napar. Zupa pokrzywowa jest szybkim i prostym daniem, które zaskakuje podniebienia. Przekonajcie się sami.  

Składniki:

  • pokrzywa  200 g

  • masło  15 g

  • cebula  150 g

  • czosnek  10 g

  • marchewka  100 g

  • ziemniaki  250 g

  • bulion warzywny  1.2 l

  • majeranek  3 g

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • śmietana  30 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Zupa z pokrzywy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pokrzywy: umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu pozbywamy się parzydełek, które zawierają drażniące związki. Odcinamy grubsze łodygi. Oczyszczone listki szatkujemy. Odkładamy kilka listów do dekoracji. 

  • Krok 2:

    Warzywa i zioła: marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy. 

  • Krok 3:

    Smażenie: w garnku, w którym będzie się gotowała zupa z pokrzywy, roztapiamy masło. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek. Podgrzewamy go do momentu, kiedy poczujemy intensywny aromat. Dokładamy marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy je jeszcze przez chwilę. 

  • Krok 4:

    Gotowanie: wlewamy do garnka bulion warzywny. Dodajemy majeranek, natkę pietruszki i posiekaną pokrzywę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną (część zostawiamy do dekoracji).  

  • Krok 5:

    Podanie: gorącą zupę przelewamy do głębokiego talerza lub bulionówki. Serwujemy z kleksem śmietany, ozdobioną listkami pokrzywy. 

Porady

  • Jak zbierać pokrzywy, żeby się nie pokłuć? Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach lub grubych rękawicach ogrodowych. 
  • Pokrzywę zbieramy w kwietniu i w maju, w miejscach oddalonych od dróg – wtedy ten lecznicy chwast nie jest zanieczyszczony przez spaliny. Warto odwiedzić łąki lub ogródki działkowe. Roślinę możemy również hodować w doniczce na balkonie. 
  • Wiosenna zupa z pokrzywy, tak jak i inne dania na bazie tej rośliny, powinna być zawsze przygotowywana z górnych części chwastu. Są one świeższe i łatwiejsze do przetworzenia. 
  • Przeczytaj więcej na temat właściwości i zastosowania bohaterki naszego dania w artykule Pokrzywa na stole – zdrowy chwast.
  • Jeśli wolimy bardziej treściwą konsystencję, wystarczy, że zmiksujemy wszystkie składniki ze śmietaną lub jogurtem w blenderze. Zupa krem z pokrzywy świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi lub jajkiem ugotowanym na twardo
  • Pod koniec gotowania możemy zagęścić potrawę mieszanką żółtka i płynnej śmietanki. Jest to klasyczna francuska technika zwana liaison. Dzięki takiemu dodatkowi danie zyskuje kremową, aksamitną konsystencję. Odpowiednia proporcja między żółtkiem a śmietanką wynosi 1:3. 
  • Zupa z pokrzywy z ziemniakami będzie gęstsza i bardziej sycąca, jeśli przyrządzimy ją na zasmażce. W tym celu do cebuli zeszklonej na maśle dosypujemy łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszamy, a następnie dolewamy bulion.  
  • Jeśli chcemy, żeby danie miało mniej kalorii, użyjmy jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Wegańska zupa pokrzywowa może zostać zabielona mlekiem kokosowym. Pamiętajmy, że w wersji bez składników pochodzenia zwierzęcego należy także wyeliminować masło. Warzywa możemy podsmażyć na oliwie lub oleju lub od razu zalać bulionem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z pokrzywy – właściwości 

Pokrzywa to niezwykły chwast, koło którego zazwyczaj przechodzimy obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że zawiera moc leczniczych i wzmacniających właściwości. Nie bez powodu mówi się o niej jako o roślinie, która przedłuża życie. Ma w składzie garbniki, kwasy organiczne, chlorofil, witaminy A, C i K oraz sole mineralne, takie jak żelazo, krzem i wapń. Wspomaga leczenie chorób układu moczowego i oddechowego oraz nieżytu żołądka. Ponieważ ma właściwości moczopędne i detoksykujące, pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego powinni się z nią zaprzyjaźnić cukrzycy. Przyspiesza przemianę materii i działa krwiotwórczo. To świetny składnik nie tylko odwarów i syropów, ale także zup i przekąsek, które pomagają wzmocnić organizm przez cały rok. 

Zupa pokrzywowa zimą – czy to możliwe?  

Świeża pokrzywa niestety jest dostępna jedynie wiosną, ale możemy odpowiednio przygotować się na długie zimowe miesiące i ją zamrozić. Jak to zrobić? Wystarczy ją przepłukać, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i włożyć do foliowej torebki. Możemy ją przechowywać w temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. Zupa pokrzywowa z mrożonych listków będzie gotowa w niecałe 30 minut. Roślinę możemy także zmiksować z blenderze kielichowym, a następnie przecedzić. Otrzymamy wtedy sok i pulpę, które można przechowywać w zamrażarce, w tackach na kostki lodu. Świetnie sprawdzą się jako składnik zdrowych koktajli na zimę.  

Pokrzywa w kuchni 

Niektórzy mogą obawiać się używania tego parzącego surowca. Żeby przełamać lody i zaprosić chwast do swojej kuchni, warto przyrządzić szybką i prostą zupę z pokrzyw. Przepisy na zdrowe i pyszne dania z tą rośliną bardzo szybko zaskarbią sobie sympatię domowników, o ile damy im szansę. Jeśli klasyczna zupa z pokrzywy nie przypadła nam do gustu, może szybciej przekonamy się do takich dań jak:  

  • ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta – ta wytrawna propozycja w cieście, które zazwyczaj kojarzy się z deserami, nada się na obiad lub przystawkę. To danie sporządzone na wzór greckiej spanakopity, ale zamiast szpinaku króluje tutaj skromna pokrzywa. 
  • zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą – ten cudowny, ziołowy „barszczyk” najlepiej przetestować wiosną. Jest niezwykle aromatyczny, a ugotowane jajko sprawia, że staje się także sycący. Warto dodać do niego czosnek niedźwiedzi, który nie tylko wzmocni jego właściwości zdrowotne, ale także walory smakowe. 
  • chłodnik z pokrzywy z grzankami i twarożkiem – ta zupa pokrzywowa z maślanką zdecydowanie nie zawiedzie. Ponieważ przyrządza się ją na zimno, najlepiej podawać ją na lunch lub obiad w gorące, majowe dni
  • sałatka z pokrzywy – dietetyczna i zdrowa propozycja. Sprawdzi się na lekki lunch lub jako dodatek do dań mięsnych. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne