Zupa z pokrzywy to nieoczywisty przepis na pyszny obiad lub przystawkę. Ma lekki, świeży smak, a na dodatek wzmacnia i oczyszcza organizm. Młode okazy tej rośliny pojawiają się na polach i łąkach w ciepłe kwietniowe dni. Nie wszyscy wiedzą, że jest ona świetnym składnikiem różnych potraw – można przygotować z niej coś więcej niż zdrowy napar. Zupa pokrzywowa jest szybkim i prostym daniem, które zaskakuje podniebienia. Przekonajcie się sami.
Adobe Stock
(średnia 4.42 z 175 głosów)
Pokrzywy: umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu pozbywamy się parzydełek, które zawierają drażniące związki. Odcinamy grubsze łodygi. Oczyszczone listki szatkujemy. Odkładamy kilka listów do dekoracji.
Warzywa i zioła: marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Czosnek i cebulę siekamy. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy.
Smażenie: w garnku, w którym będzie się gotowała zupa z pokrzywy, roztapiamy masło. Podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy czosnek. Podgrzewamy go do momentu, kiedy poczujemy intensywny aromat. Dokładamy marchewkę i ziemniaki. Podsmażamy je jeszcze przez chwilę.
Gotowanie: wlewamy do garnka bulion warzywny. Dodajemy majeranek, natkę pietruszki i posiekaną pokrzywę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 20 minut. Pod koniec zakwaszamy sokiem z cytryny i zabielamy śmietaną (część zostawiamy do dekoracji).
Podanie: gorącą zupę przelewamy do głębokiego talerza lub bulionówki. Serwujemy z kleksem śmietany, ozdobioną listkami pokrzywy.
Porady
- Jak zbierać pokrzywy, żeby się nie pokłuć? Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach lub grubych rękawicach ogrodowych.
- Pokrzywę zbieramy w kwietniu i w maju, w miejscach oddalonych od dróg – wtedy ten lecznicy chwast nie jest zanieczyszczony przez spaliny. Warto odwiedzić łąki lub ogródki działkowe. Roślinę możemy również hodować w doniczce na balkonie.
- Wiosenna zupa z pokrzywy, tak jak i inne dania na bazie tej rośliny, powinna być zawsze przygotowywana z górnych części chwastu. Są one świeższe i łatwiejsze do przetworzenia.
- Przeczytaj więcej na temat właściwości i zastosowania bohaterki naszego dania w artykule Pokrzywa na stole – zdrowy chwast.
- Jeśli wolimy bardziej treściwą konsystencję, wystarczy, że zmiksujemy wszystkie składniki ze śmietaną lub jogurtem w blenderze. Zupa krem z pokrzywy świetnie komponuje się z grzankami czosnkowymi lub jajkiem ugotowanym na twardo.
- Pod koniec gotowania możemy zagęścić potrawę mieszanką żółtka i płynnej śmietanki. Jest to klasyczna francuska technika zwana liaison. Dzięki takiemu dodatkowi danie zyskuje kremową, aksamitną konsystencję. Odpowiednia proporcja między żółtkiem a śmietanką wynosi 1:3.
- Zupa z pokrzywy z ziemniakami będzie gęstsza i bardziej sycąca, jeśli przyrządzimy ją na zasmażce. W tym celu do cebuli zeszklonej na maśle dosypujemy łyżkę mąki pszennej i energicznie mieszamy, a następnie dolewamy bulion.
- Jeśli chcemy, żeby danie miało mniej kalorii, użyjmy jogurtu naturalnego zamiast śmietany. Wegańska zupa pokrzywowa może zostać zabielona mlekiem kokosowym. Pamiętajmy, że w wersji bez składników pochodzenia zwierzęcego należy także wyeliminować masło. Warzywa możemy podsmażyć na oliwie lub oleju lub od razu zalać bulionem.
Pokrzywa to niezwykły chwast, koło którego zazwyczaj przechodzimy obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że zawiera moc leczniczych i wzmacniających właściwości. Nie bez powodu mówi się o niej jako o roślinie, która przedłuża życie. Ma w składzie garbniki, kwasy organiczne, chlorofil, witaminy A, C i K oraz sole mineralne, takie jak żelazo, krzem i wapń. Wspomaga leczenie chorób układu moczowego i oddechowego oraz nieżytu żołądka. Ponieważ ma właściwości moczopędne i detoksykujące, pozytywnie wpływa na poziom glukozy we krwi, dlatego powinni się z nią zaprzyjaźnić cukrzycy. Przyspiesza przemianę materii i działa krwiotwórczo. To świetny składnik nie tylko odwarów i syropów, ale także zup i przekąsek, które pomagają wzmocnić organizm przez cały rok.
Świeża pokrzywa niestety jest dostępna jedynie wiosną, ale możemy odpowiednio przygotować się na długie zimowe miesiące i ją zamrozić. Jak to zrobić? Wystarczy ją przepłukać, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i włożyć do foliowej torebki. Możemy ją przechowywać w temperaturze poniżej -18°C przez 6 miesięcy. Zupa pokrzywowa z mrożonych listków będzie gotowa w niecałe 30 minut. Roślinę możemy także zmiksować z blenderze kielichowym, a następnie przecedzić. Otrzymamy wtedy sok i pulpę, które można przechowywać w zamrażarce, w tackach na kostki lodu. Świetnie sprawdzą się jako składnik zdrowych koktajli na zimę.
Niektórzy mogą obawiać się używania tego parzącego surowca. Żeby przełamać lody i zaprosić chwast do swojej kuchni, warto przyrządzić szybką i prostą zupę z pokrzyw. Przepisy na zdrowe i pyszne dania z tą rośliną bardzo szybko zaskarbią sobie sympatię domowników, o ile damy im szansę. Jeśli klasyczna zupa z pokrzywy nie przypadła nam do gustu, może szybciej przekonamy się do takich dań jak:
Komentarze