Zupa pokrzywowa

Kwiecień i maj to czas, gdy na polach i czasem w ogródkach pojawiają się młode pokrzywy. Może zaskakiwać, że roślina ta jest świetnym składnikiem dań – można przygotować z niej coś więcej niż zdrowy napar. Zupa z pokrzywy to nieoczywisty przepis na pyszny obiad lub przystawkę. Ma lekki, świeży smak, który przypasuje wielu osobom. Zupa z pokrzyw wzmacnia i oczyszcza organizm.

dodany przez: mojegotowanie

Zupy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • pokrzywa świeża 1.

    Zupa z pokrzywy przygotowana jest z młodych listków tej rośliny. Ciężko jest dostać świeże pędy na targu, dlatego najłatwiej będzie zebrać pokrzywę samodzielnie. Warto wybrać rośliny, które  rosły z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Jeśli nie mamy takiej możliwości należy po powrocie bardzo dokładnie umyć liście. Warto również sparzyć je wrzątkiem i posiekać.

  • pokrzywa garnek 2.

    Cebulę pokroić, zeszklić na maśle, dodać mąkę i sporządzić jasną zasmażkę. Dodać liście pokrzyw, utartą marchew, wymieszać i zalać bulionem. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupa z pokrzyw powinna być gotowana do miękkości, około 20 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem, dodać żółtko zmieszane ze śmietaną i zakwasić sokiem z cytryny.

Porady

  • Jak zbierać pokrzywy, aby się nie pokuć? Najlepiej robić to w gumowych rękawiczkach. Można wybrać też grube rękawice ogrodowe.
  • Pokrzywę najlepiej zbierać z miejsc oddalonych od dróg – wtedy ten lecznicy chwast pozostaje nie zanieczyszczony. Warto odwiedzić łąki lub ogrodzi działkowe. Pokrzywę można również hodować w doniczce na balkonie.
  • Zupa z pokrzyw, a także inne potrawy najlepiej przygotowywać z górnych części rośliny. Są one świeższe i łatwiejsze do przetworzenia. 
  • Przeczytaj więcej na temat pokrzyw w artykule Pokrzywa na stole – zdrowy chwast.
  • Zupa krem z pokrzywy jest prosta w przygotowaniu – wystarczy zmiksować zupę w blenderze z jogurtem i sokiem z cytryny. Do zupy krem świetnie będą pasować grzanki czosnkowe lub jajko ugotowane na twardo.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę z pokrzywy?

Zupa z pokrzyw jest jednym z najbardziej zdrowych przepisów, jakie można przygotować. Roślina ta ma moc witamin i minerałów – oczyszcza krew i układ trawienny, uodparnia organizm i obniża ciśnienie krwi. Nic, tylko jeść zupę pokrzywową! Jak zrobić zupę z pokrzywy? Gotowanie najlepiej zacząć od zbiorów pokrzywy poza miastem – niestety bardzo ciężko w sklepie lub na targu znaleźć świeżą (nie suszoną) pokrzywę. Taki już urok tej zupy. Po powrocie do domu należy ją dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i pokroić. Następnie zeszklić cebulkę i przygotować jasną zasmażkę z mąki i tłuszczu. Najlepiej robić to od razu w garnku, ponieważ następnie do zasmażki dodajemy pokrzywy, pokrojone ziemniaki i bulion. Całość należy gotować do miękkości. Zupa krem z pokrzywy może być przygotowana jako alternatywna wersja tego dania – wystarczy zblendować gotową zupę na gładki, pyszny krem. Jak smakuje zupa z pokrzywy? Jest ona lekka i delikatna, niektórzy mówią, że przypomina w smaku szczawiową. Zupa z pokrzywy nie parzy! Wszystkie substancje parzące zostały zniwelowane w trakcie obróbki termicznej potrawy. 

Pokrzywa w kuchni

Pokrzywa przestaje nadawać się do jedzenia, kiedy zaczyna kwitnąć, najwięcej właściwości leczniczych mają młode listki. Nie bez powodu mówi się o niej, jako o roślinie, która przedłuża życie. Powszechnie znany jest napar z pokrzywy, który nie tylko łagodzi stres, ale również przeciwdziała osłabieniom. Aby przełamać pierwsze lody i zaprosić pokrzywę do swojej kuchni przyda się zupa z pokrzywy. Przepisy na zdrowe i pyszne dania  z tą rośliną bardzo szybko zaskarbią sympatię domowników, o ile damy im szansę. A jeśli nie zupa z pokrzyw, to może zupa z siekanym jajkiem, szałwią i pokrzywą? Przepis na ten ziołowy „barszczyk” najlepiej testować na wiosnę. Warto też wypróbować odświeżający chłodnik z pokrzywy z grzankami i twarożkiem. Ta zupa z pokrzywy i maślanki zdecydowanie nie zawiedzie! Co innego niż zupy? Ciasto filo nie musi kojarzyć się tylko z deserem, dlatego proponujemy przepis na ciasto filo faszerowane pokrzywą i serem feta. Ta wytrawna propozycja nada się na obiad lub przystawkę. Podobnie syta będzie tarta serowa z dymką i pokrzywą. Pokrzywa zdecydowanie warta jest naszej uwagi!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy