Ta popularna ciemna przyprawa w płynie to niezbędnik w wielu domach. Dodaje się ją do zup, sosów i mięs, bo dzięki temu nabierają pełniejszego smaku i wyrazistego aromatu. Warto jednak pamiętać, że skład tego brunatnego płynu pozostawia wiele do życzenia, więc znacznie lepiej przyrządzić jego domową wersję. Zobaczcie, jakie to proste, a już nigdy nie kupicie w sklepie tej słynnej żółto-czerwonej buteleczki.

Jak zrobić samemu maggi?

Wszyscy dobrze znamy smak i zapach tej przyprawy, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, z czego robi się maggi. Tymczasem ten popularny ciemny płyn bazuje na wyciągu z pewnego bardzo znanego w polskiej kuchni zioła, czyli lubczyku. Oprócz niego znajdziemy tam jednak niestety wiele chemicznych dodatków i konserwantów, które wcale nie służą naszemu zdrowiu. Lepiej więc wziąć pęczek tej aromatycznej zieleniny i samodzielnie przygotować z niego domowe maggi. Do tego wystarczy tylko kilka aromatycznych składników pełnych smaku umami, takich jak suszone grzyby, sos sojowy i brązowy cukier.

Tym genialnym przepisem podzieliła się na TikToku użytkowniczka @nathallae, czyli Natalia Maszkowska znana z udziału w kulinarnym show MasterChef. 

@nathallae Najpopuralniejsza przyprawa w płynie! #przyprawa #prosteprzepisy ♬ sonido original - music..25🎶

Domowa przyprawa maggi - przepis

Na początku drobno siekamy cały pęczek lubczyku (razem z łodygami) do momentu, aż zacznie puszczać sok. Rozdrobnioną papkę przerzucamy do garnka i zalewamy 600 ml wody.

Następnie dodajemy do tego 3-4 suszone grzyby, 1 łyżkę sosu sojowego, 3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i odrobinę soli. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy wywar przez około 25 minut. Po tym czasie do parującej mikstury dorzucamy jeszcze 1 łyżkę suszonego lubczyku i gotujemy dalej jeszcze przez 5 minut. Tak przygotowaną płynną przyprawę musimy już tylko wystudzić, przecedzić przez sito i przelać do ciemnej buteleczki. Aby móc cieszyć się smakiem domowej maggi jak najdłużej, należy przechowywać tę przyprawę w lodówce.