Zupa z Cieciorki wg Potok

Zupa z ciecierzycy, maślanki i cytryny z lekkim aromatem hinduskich przypraw !

Zupy

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 149 głosów)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 pomidory
  • 1 średni ząbek czosnku
  • 5-6 szklanek maślanki naturalnej
  • zawartości jednej łupki kardamonu
  • szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta słodkiej czerwonej papryki
  • szczypta suszonych lub świeżych liści kolendry
  • szczypta kuminu
  • szczypta tureckiej przyprawy bosforskiej
  • szczypta cynamonu mielonego
  • pół łyżeczki przyprawy tandoori masala
  • sok z połówki małej cytryny

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Rozgrzej olej, wrzuć na niego odsączoną cieciorkę i pokrojonego w kostkę pomidora. Mieszaj, dodaj odrobinę wody i duś ok 10 minut aż pomidor puści wodę i zmięknie.
  • 2. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszaj.
  • 3. Polej sokiem z cytryny, dodaj maślankę i przyprawy i gotuj około 5 minut.
  • 4. Prosta i szybka zupa smakuje z hinduskim chlebkiem Naan albo innym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy