Zupa krem z kalarepy to lekka wiosenna potrawa, która nie jest pozbawiona charakteru. Przygotowana na zeszklonej cebulce i bulionie warzywnym ma pełny aromat i wyrazisty smak. Z kolei dodatek słodkiej śmietany nadaje jej aksamitny i wyrafinowany finisz. Do gładkiego kremu z kalarepy świetnie pasują chrupiące grzanki z jasnego chleba i świeże zioła.
Getty/iStock
(średnia 4.34 z 222 głosów)
Kalarepę: myjemy, odcinamy liście i zdrewniałe końcówki. Następnie kroimy ją w drobną kostkę.
Cebulę: obieramy z łupin i siekamy drobno.
Podsmażanie warzyw: w dużym garnku na zupę rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy do zeszklenia przez ok. 3–4 min. Następnie dodajemy pokrojoną kalarepę. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy warzywa przez ok. 5 min.
Gotowanie zupy: kalarepę i cebulę zalewamy bulionem. Dodajemy szczyptę cukru i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Blendowanie: garnek z zupą zdejmujemy z kuchenki i miksujemy zawartość przy pomocy blendera ręcznego.
Doprawianie: dodajemy sól, pieprz i śmietanę. Jeśli zupa ostygła wstawiamy ponownie na kuchenkę, aby ją podgrzać (nie musi już się gotować).
Grzanki: chleb tostowy kroimy w małą kostkę i smażymy na suchej patelni przez ok. 5–7 min. Co jakiś czas mieszamy, aby grzanki przyrumieniły się równomiernie z każdej strony
Zupa krem z kalarepy jest gotowa: wierzch posypujemy grzankami i ozdabiamy natką pietruszki.
Porady
- Kalarepki powinny być miękkie, ale nie mogą być rozgotowane, ponieważ wtedy tracą smak.
- Zamiast cebuli możemy podsmażyć drobno posiekany por (biała część). Jest nieco bardziej delikatny, a równie dobrze komponuje się ze smakiem kalarey.
- Zupa krem z kalarepy najlepiej smakuje na samodzielnie przygotowanym bulionie. Nie trzeba gotować wszystkiego w jednym dniu – zawekowany w słoiku domowy bulion warzywny jest odpowiedni do spożycia przez kilka miesięcy.
- Jeśli nie zależy nam na wersji wegetariańskiej, możemy przygotować ją na lekkim rosole drobiowym.
- Zupę na krem z kalarepy gotujemy w dużym garnku (ok. 5–6 l), zwiększając szansę na to, że w całości przetrwa blendowanie.
- W wersji wegańskiej pomijamy śmietanę. W zamian możemy dodać mleko kokosowe.
- Zgodnie z podstawowym przepisem podajemy ją z grzankami z chleba tostowego i natką pietruszki. Równie smaczna jest wersja ze świeżo posiekanym koperkiem, olejem dyniowym lub pestkami dyni bądź słonecznika.
W podstawowej wersji zupa wychodzi lekka i delikatna. Możemy dodać do niej kilka składników więcej, aby była bardziej sycąca lub ostrzejsza. Poniżej kilka sprawdzonych propozycji:
W myśl zasady zero waste, do zupy z kalarepy możemy wrzucić także liście. One także są jadalne, a w smaku łudząco przypominają bulwy. Idealnie komponują się z białymi warzywami – ziemniakami, cebulą, selerem, kalafiorem lub pietruszką. Krem z liści kalarepy jest smaczny także z innymi warzywami:
Z liści kalarepy możemy przygotować także pyszną, świeżą sałatkę lub pesto.
Poniżej kilka innych propozycji na dania i przekąski z kalarepy:
Jeśli jesteśmy amatorami zup z kawałkami warzyw, możemy przygotować zupę kalarepową z warzywami pokrojonymi w kostkę.
Komentarze