Zupa Krem z czosnku

Wykwintna tania bomba witaminowa!!!

dodany przez: Leokadia

Zupy krem Szynki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)


Składniki:

  • 3 głowki czosnku
  • 1 pomarancza
  • duza cebula
  • oliwa
  • ok 6 migdałow
  • szklanka smietany 30%
  • sol, pieprz
  • 1 l bulionu
  • 5 kromek pieczywa tostowego jasnego(ew. zwykly chleb)
  • pietruszka
  • 2 plastry szynki

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • 1. Czosnek
  • podzielic na zabki nie obierac. Piec w piekarniku ok. 20 min. lub piec na patelni teflonowej pod przykryciem ( dla mnie wygodniej)
  • 2. Cebule i migdaly siekamy i szklimy na oliwie. Wlewamy Śmietane oraz bulion. gotujemy 10 min.
  • 3.Rozcieramy upieczony czosnek ( łupinki same powinny odejsc, jesli nie trzeba je usunac)kruszymy chleb tostowy wrzucamy do zupy i gotujemy ok 5 min. na malym ogniu.
  • 4.Miksujemy calosc blenderem i dodajemy sok wycisniety z 1 pomaranczy, sol pieprz do smaku.
  • Szynke kroimy w paski i wrzusamy na talerz. Posypujemy zielona pietruszka.
  • Zupa raczej pasuje na specjalne okazje. Ale tak czy inaczej jest to zestaw samych witamin i naturalnego leku w postaci czosnku.
  • Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: