Zupa krem z czosnku jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych zup. Mocno rozgrzewa, więc znakomicie sprawdza się w sezonie jesienno-zimowym. Solidna porcja czosnku w kremowej zupie zwiększa odporność organizmu i odstrasza krążące wokół wirusy. Ostry smak przyjemnie łagodzi serek mascarpone, który nadaje potrawie gładkiego, wręcz aksamitnego finiszu. Z tego przepisu na krem z czosnku powstanie ok. 2. litrów zupy.
iStock
(średnia 4.5 z 146 głosów)
Przygotowanie składników: czosnek obieramy z łupin i odcinamy zielone pędy, jeśli takie są. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy z łupin i również kroimy na mniejsze kawałki – nie musi to być drobna kostka, bo i tak na koniec wszystko będziemy blendować.
Podsmażanie: w dużym garnku na zupę roztapiamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Wrzucamy cebulę i smażymy na małej mocy palnika przez 10 minut.
Bulion: wlewamy do warzyw – najlepiej domowy, ale może być także taki ze słoika rozrobiony z wodą. Dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy przez 15 minut.
Czosnek: ząbki kroimy na pół i wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Zabielanie: dodajemy serek mascarpone i przyprawy. Mieszamy, podgrzewając przez ok. 5 min do momentu, aż ser ładnie połączy się z zupą.
Miksowanie: zupę krem z czosnku możemy zblendować bezpośrednio w garnku blenderem ręcznym, jeśli garnek jest odpowiednio wysoki.
Porady
- Serek mascarpone można zastąpić startym serem żółtym, serkiem topionym lub śmietaną kremówką.
- Jeśli obawiacie się tego, że krem z czosnku zważy się przy dodawaniu serka, możecie zmiksować ją na raty. Najpierw zblendujcie zupę bez serka, a potem drugi raz z serkiem. Konsystencja kremu będzie idealnie gładka.
- Jeśli chcecie, aby wasza zupa krem z czosnku była wegańska, przygotujcie ją bez serka mascarpone. Również smakuje wyśmienicie.
- Jeśli jednak po zblendowaniu krem czosnkowy ma grudki, możecie przecedzić zupę przez sitko o drobnych oczkach.
Krem czosnkowy można przygotować również z pieczonego czosnku. Pozostała część przepisu pozostaje bez zmian. Upieczone główki czosnku sprawią, że zupa nabierze lekko słodkiego, ale także dymnego aromatu. Jeśli lubicie takie smaki, owińcie w całości trzy główki czosnku folią aluminiową i wstawcie na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po wyjęciu poczekajcie chwilę, aż przestygną, a następnie wyjmijcie ząbki z łupin. Dodajcie do zupy w ostatnim etapie jej gotowania.
Jeśli lubicie bardziej doprawione kremy, możecie dodać następujące przyprawy:
Komentarze