Zupa kalarepowa

Zupa z kalarepy to prosta i sycąca propozycja nie tylko na lato. Choć kuchnia polska może poszczycić się szerokim wachlarzem zup, często zapominamy o tej na bazie kalarepy. To niepozorne warzywo jest nie tylko łatwo dostępne i tanie, ale również bardzo odżywcze. W naszej zupie kalarepowej nic się nie marnuje. W duchu zero waste podpowiadamy jak wykorzystać, często spisywane na straty, liście. Przepis na tę wersję zupy z kalarepą pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" 3/2020. Najnowszy numer już w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa jarzynowa

Czas przygotowania:
50min.
Kalorie:
180 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.32 z 196 głosów)

Zupa kalarepowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie zupy z kalarepą rozpocznij od dokładnego umycia warzyw. Korzeniowe możesz obrać cienko ze skórki, lub dokładnie wyszczotkować specjalną szczotką. Marchewki, cebulę, pietruszkę, seler oraz liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu umieść w garnku. Wlej wodę. Gotuj aż warzywa będą miękkie. Wyjmij liście laurowe i ziele angielskie, zupę zmiksuj. 

  • 2.

    Kalarepę oraz cukinię pokrój w kostkę. Z liści kalarepy wykrój trwardy nerw. Miękką część posiekaj razem z czosnkiem. Z udka zdejmij skórę. Mięso pokrój w małą kostkę, włóż do zupy. Gotuj, aż cukinia i kalarepa będą miękkie. Zabiel śmietaną. Zupę kalarepową podawaj z posiekaną natką pietruszki, pieczywem lub grzankami.

Kalorie: 180

Ilość porcji: 4

Porady

  • Zupa z kalarepy uda się również w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. W tym przypadku, warto sięgnąć jednak po aromatyczny bulion warzywny. W roli śmietany, świetnie sprawdzi się zamiennik sojowy lub owsiany, a gotową zupę kalarepową możesz podać z wędzonym tofu. 
  • Aksamitny krem dobrze komponuje się z chrupiącą posypką. Najbardziej znany dodatek to groszek ptysiowy z ciasta parzonego, ale zupę z kalarepy możesz posypać również uprażonymi pestkami dyni, słonecznika, płatkami migdałów lub pieczoną w przyprawach ciecierzycą. 
  • W wielu domach zupa serwowana jest z pieczywem. Zupa z kalarepą świetnie smakuje z proziakami, czyli sodowymi bułeczkami z Podkarpacia.  

Notka redakcyjna

Zupa kalarepowa na dwa sposoby

Jeżeli nie posiadasz blendera lub wolisz tradycyjną wersję zupy kalarepowej możesz podać ją również bez miksowania. Tak przygotowana zupa z kalarepy, to śląska oberiba. Do jej ugotowania, zamiast wody, najlepiej sięgnąć po aromatyczny bulion. Ślązacy, poza samą bulwą, wykorzystują również liście warzywa, które odgrywają w daniu równie ważną rolę. Śląska zupa z kalarepy zawiera wkładkę w postaci ziemniaków i obowiązkowo, solidną porcję śmietany. Jeżeli szukasz sprawdzonych przepisów na podobne kompozycje warzywne, idealny będzie dla ciebie również przepis na zupę z fasolki szparagowej, zupę kalafiorową szczawiową, brukselkową lub krem z cukinii.

Jak wykorzystać kalarepę?

Kalarepa to roślina z rodziny kapustowatych. To niepozorne warzywo kryje w sobie bogactwo wartości odżywczych. Już jedna bulwa pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Jest niskokaloryczna, ale za sprawą dużej zawartości błonnika, syci na długo. Choć wyśmienicie smakuje w zupie kalarepowej, warto jeść ją również na surowo. Świetnie sprawdzi się jako chrupiąca przekąska, orzeźwiający składnik sałatki z pieczonym burakiem, lub w towarzystwie krewetek. Nie wszyscy wiedzą jednak, że najzdrowszą częścią kalarepy są jej, bogate w wapń i żelazo liście. Przed ich użyciem należy wyciąć nożem twardy, środkowy nerw. Pozostałą część liści możemy dodać do zielonych koktajli, prostej surówki, lub stir fry, czyli makaronu ze smażonymi warzywami. Świetnie sprawdzą się również jako składnik pesto z brokułów lub jarmużu. Jeżeli szukasz większej ilości inspiracji na niemarnowanie, koniecznie przeczytaj naszą rozmowę z Sylwią Majcher, autorką książek o zero waste, która zdradziła nam kilka cennych wskazówek, na oszczędzanie czasu i pieniędzy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy