Zupa krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek to pyszna, sycąca i pożywna zupa, którą możemy serwować w roli pierwszego dania obiadowego. Dobrze sprawdzi się również na przyjęciach i spotkaniach w gronie rodzinnym. Najlepiej podawać ją z kawałami podsmażonych grzybów, zieloną pietruszką oraz kleksem słodkiej śmietany. Świetnie smakuje także z groszkiem ptysiowym, grzankami czy drobnym makaronem. Zobaczcie, jaki prosty jest ten przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa krem

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
60 kcal
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 195 głosów)

Zupa krem z pieczarek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pieczarki patelnia 1.

    Przygotowanie warzyw: pieczarki i cebulę obieramy i drobno siekamy lub rozdrabniamy w blenderze lub malakserze. Smażymy warzywa na odrobinie oliwy aż będą miękkie, a następnie przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem.

  • Zupa blendowanie 2.

    Zupa krem z pieczarek: wszystko gotujemy przez około 5 minut po czym dodajemy mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i gotujemy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy zahartowaną śmietankę i doprawiamy wszystko pieprzem i solą do smaku. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia, a następnie blendujemy całość na aksamitny krem.

Kalorie: 60

Węglowodany: 5

Tłuszcz: 3.5

Białko: 2

Porady

  • Jeśli jesteśmy na diecie bezmięsnej, to zamiast bulionu drobiowego do zupy krem z pieczarek możemy wykorzystać bulion warzywny specjalnie zrobiony lub na wegetariańskiej kostce rosołowej (najlepiej domowej).
  • Zupę krem z pieczarek fit przygotujemy, zastępując śmietan kremówkę, która jest dość kalorycznym dodatkiem. Możemy wykorzystać śmietanę 12% lub śmietanę 18%. Warto ją wcześniej zahartować, czyli dobrze rozpuścić w wodzie z odrobiną bulionu. Dzięki temu zminimalizujemy ryzyko zważenia śmietany. Alternatywą dla śmietany jest również jogurt naturalny i serek mascarpone, który nada całości lekko słodkawego smaku.
  • Ważnym składnikiem zupy krem z pieczarek są przyprawy – możemy wykorzystać bazylię, oregano, zioła prowansalskie, estragon, rozmaryn, tymianek i czosnek.
  • Do przygotowania zupy możemy wykorzystać świeże lub mrożone pieczarki – w przypadku wyboru drugiej opcji, warto je wcześniej rozmrozić lub włożyć do wrzątku.
  • Zupę krem z pieczarek możemy zrobić również w wersji bardziej treściwej i gęstszej, wystarczy dodać do niej ziemniaki.

Notka redakcyjna

Z czym podawać zupę krem z pieczarek? 

Zupa krem z pieczarek powinna być aksamitnie gładka i w zależności od typu wykorzystanych grzybów – powinna mieć biało–szarą lub lekko brązową barwę. Zupa ta jest pyszna w sama w sobie, jednak serwowanie jej z pysznymi dodatkami może podnieść jej walory smakowe, a także wizualne.


Ponadto w zależności od wykorzystanych dodatków zupę krem z pieczarek możemy serwować na rodzinny obiad lub eleganckie przyjęcie. Jeśli przygotowujemy ją z myślą o pierwszej opcji, to dobrym pomysłem jest podanie zupy pieczarkowej z kluskami lanymi lub drobnym makaronem  Oprócz tego zupę krem z pieczarek możemy zrobić z grzankami lub z groszkiem ptysiowym. Świetnie sprawdzi się również świeża bagietka z domowym masłem czosnkowym. Dobrym pomysłem jest również ozdobienie zupy podsmażanymi na maśle, na złoto, kawałkami pieczarek oraz drobno posiekaną zieleniną – najlepiej pietruszką lub szczypiorkiem.  


Jakie pieczarki do zupy krem? 

Do zupy krem możemy wykorzystać różne rodzaje pieczarek – warto jednak pamiętać, że typ grzybów determinuje smak, zapach i kolor naszej zupy. Najpopularniejsza, a zarazem najtańsza i najłatwiej dostępna, jest pieczarka biała. Oprócz tego na rynku dostępne są pieczarki brązowe, które mają ciemniejsze ubarwienie kapelusza, a do tego są znacznie bardziej aromatyczne od pieczarek białych i zdrowsze, ponieważ mają dużą zawartość witaminy D. Ostatnim typem są pieczarki Portobello, które charakteryzują się stosunkowo dużym kapeluszem, dzięki czemu można je wykorzystywać np. do grillowania czy nadziewania. Dobrze sprawdzają się również do zup.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy