Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy - szybka i bardzo smaczna propozycja do podania jako dodatek lub osobne danie. Połączenie kalarepki, kwaśnych jabłek, kopru włoskiego, chrupiących rzodkiewek, cebuli szalotki, włoskiego parmezanu i aromatycznego dressingu musztardowego z pewnością zachwyci wszystkich domowników! Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 180 głosów)

Sałatka z kalarepy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • olej-z-orzechow-wloskich 1.

    Dressing musztardowy: W małym naczyniu łączymy ze sobą musztardę, ocet, olej z orzechów włoskich i olej z pestek winogron. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem. Całość ponownie mieszamy. 

  • kalarepa 2.

    Sałatka z kalarepy: Kalarepę obieramy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, fenkuł i rzodkiewki dokładnie myjemy. Kalarepę, jabłka i koper włoski tniemy na cienkie plastry. Listki kalarepy siekamy, rzodkiewki kroimy. Jabłka i warzywa układamy na talerzach, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzchu rozsypujemy posiekane orzechy włoskie, rzodkiewki i parmezan. Całość skrapiamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami oraz listkami kalarepy.

Porady

  • Sałatka z kalarepy będzie najsmaczniejsza, jeśli wykorzystamy do niej jabłka odmiany Granny Smith. Dobrze sprawdzą się także gatunki, takie jak Kosztela, Renta, Antonówka czy Szampion. 
  • Siekanie na bardzo cienkie plasterki ułatwi elektryczna krajalnica lub ręczna mandolina do warzyw. Można je znaleźć w wybranych hipermarketach i w większości sklepów z akcesoriami kuchennymi. 
  • Sos do sałatki z kalarepą warto przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły. Polecamy także przechowywać go osobno (najlepiej w poręcznej sosjerce), a dopiero tuż przed podaniem połączyć go z pozostałymi składnikami. Dzięki temu całość pozostanie świeża i chrupiąca.
  • Przygotowując sałatkę z kalarepki, warto zwrócić uwagę na stan jej listków – to właśnie one zawierają najwięcej witamin i soli mineralnych. Powinny być świeże, jędrne i niepotłuczone. 
  • Podany powyżej przepis na sałatkę z kalarepy można z łatwością dostosować do wymagań diety wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z dodatku parmezanu lub zastąpić go roślinnym zamiennikiem sera. 
  • Przechowywana w lodówce, prosta sałatka z kalarepy zachowa świeżość przez około 2 dni. 
  • Jeśli chcecie zapakować sałatkę z kalarepy do słoików, ułóżcie ją warstwowo. Na dnie najlepiej umieścić ‘mokre’ składniki – Im więcej wody zawierają, tym niżej powinny się znaleźć.
  • Fanom kalarepki polecamy również nasz przepis na najprostszą surówkę z kalarepy

Notka redakcyjna

Sałatka z kalarepy – inne pomysły

Sposobów na to, jak zrobić sałatkę z kalarepy jest cała masa! Najlepiej smakuje ona w maju, gdy dostępne są młode i jędrne kalarepki. Późną wiosną warto dodać do niej także gotowany bób lub pieczone szparagi. By nadać całości bardziej intrygującego posmaku, możecie zaserwować sałatkę w towarzystwie aromatycznego sosu majonezowo–miętowego.

Polecamy spróbować także sycącej sałatki z kalarepy i jajka. Jest nie tylko pożywna, ale i niezwykle smaczna. Ugotowane na twardo jaja dobrze komponują się z chrupiącą rzodkiewką, pomidorkami koktajlowymi, cebulą czerwoną i kukurydzą konserwową. Jeśli planujecie podać sałatkę jako danie główne, możecie również pokusić się o dodanie do niej jakościowego tuńczyka lub wędzonego łososia. 

Osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej polecamy spróbowanie sałatki z kalarepy i marchewki. Do jej przygotowanie potrzebne będą również składniki, takie jak rukola, pomidory malinowe, cebula czerwona, orzechy nerkowca (lub włoskie), olej lniany oraz świeże zioła. By całość była bardziej sycąca można także pokusić się o dodatek podsmażonych na patelni i pokrojonych w paseczki steków z tempehu.

Dressing do pysznej sałatki z kalarepy

Choć połączenie delikatnie pikantnej kalarepki, rzodkiewek, kwaśnych jabłek, kopru włoskiego i parmezanu samo w sobie smakuje wprost fantastycznie, warto zaserwować je w towarzystwie aromatycznego dressingu.

Jeśli nie przepadacie za musztardą dijon, możecie polać sałatkę z kalarepy i jabłka sosem koperkowym. Przygotowuje się go z połączenia śmietany 18%, majonezu (najlepiej domowego), posiekanego koperku, świeżo wyciśniętego soku z cytryny oraz soli pieprzu. Nada on całości bardziej delikatnego smaku.

Równie dobrze sprawdzi się w tym celu prosty winegret na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, tymianku, oregano, czosnku, cukru oraz soli i pieprzu. Sałatkę z kalarepy i rzodkiewki można też podawać z słodkawym dressingiem miodowym. Do jego przygotowania potrzeba jedynie czterech składników – soku z cytryny, płynnego miodu, oliwy z oliwek i świeżo mielonego pieprzu. Wystarczy dokładnie wymieszać je ze sobą i gotowe! 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy