Sałatka z kalarepy

Sałatka z kalarepy - szybka i bardzo smaczna propozycja do podania jako dodatek lub osobne danie. Nasz pomysł na kalarepę to połączenie jej z innymi, mniej docenianymi warzywami w kuchni - w tym z fenkułem. Co ciekawe, sałatka z kalarepy zyska smaku dzięki połączeniu z jabłkami i dressingiem - sosem na bazie musztardy dijon. Sprawdźcie składniki i zaserwujcie kolorową, różnorodną sałatkę z kalarepy!

SałatkidressingPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • olej-z-orzechow-wloskich1.Przygotowujemy sos do sałatki z kalarepy: musztardę, ocet, olej z orzechów włoskich i olej z pestek winogron ucieramy na winegret. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy solą i pieprzem.
  • kalarepa2.Kalarepę obieramy, z jabłek wycinamy gniazda nasienne, fenkuł i rzodkiewki dokładnie myjemy. Kalarepę, jabłka i koper włoski tniemy na cienkie plastry (najlepiej na krajalnicy elektrycznej lub mandolinie). Listki kalarepy siekamy, rzodkiewki kroimy. Jabłka i warzywa układamy na talerzach, oprószamy solą i pieprzem. Na wierzchu rozsypujemy posiekane grupo orzechy włoskie, rzodkiewki i parmezan. Skrapiamy sosem i posypujemy świeżymi ziołami oraz listkami kalarepy.

Porady

Sałatka z kalarepy będzie najsmaczniejsza, jeśli wykorzystamy do niej jabłka odmiany granny smith, a także młode listki kalarepy - kupując to warzywo, zwróćmy uwagę czy ma smakowite listki i nie wyrzucajmy ich w trakcie obierania do kosza! Świeże zioła do podania możemy dobrać takie, jakie lubimy. Polecamy: mięta, rzeżucha czy portulaka warzywna popularna w kuchni greckiej, a dokładnie kuchni kreteńskiej.

Sos do sałatki z kalarepy warto przygotować wcześniej, aby smaki się przegryzły i serwować do sałatki w sosjerce lub słoiczku - to zapewni świeży i soczysty smak całej potrawy. Sałatka z kalarepy będzie chrupiąca, a sos dopełni smak świeżych warzyw i owoców. Sosjerka sprawdzi się też do innych płynnych lub półpłynnych dodatków do dań, które najlepiej serwować tuż przed konsumpcją, więc warto mieć ją w kuchni i jadalni.

Notka redakcyjna

Najbogatszą w witaminy i sole mineralne częścią kalarepki są jej młode, jędrne listki. Dlatego przygotowując kalarepę, warto zwrócić uwagę, aby nie była obtłuczona, a listki były jędrne i świeże. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy