Krem z borowików

Aksamitny i pyszny krem z borowików - symbol jesiennych obiadów, ale nie tylko! Z naszym przepisem łatwo zrobicie krem z borowików - do podania polecamy domowe grzanki lub groszek ptysiowy.

Zupyzupa kremzupa grzybowakrem

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.22 z 220 głosów)

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 60 dag świeżych borowików
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć grzyby, aż odparuje woda. Dodać cebulę, masło, doprawić i wymieszać.
  • Włoszczyznę obrać, umyć, zalać bulionem, gotować pod przykryciem około 20 minut. Odcedzić wywar i połączyć go z grzybami. Gotować jeszcze 10–15 minut.
  • Zdjąć z ognia, dodać 1–2 ugotowane marchewki, pietruszkę, zmiksować. Zabielić śmietaną, doprawić, wymieszać. Posypać natką. Krem z borowików podawać z grzankami, opcjonalnie z groszkiem ptysiowym.

Kalorie: 230

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy