Krem z borowików

Krem z borowików – symbol jesiennych obiadów – jest niezwykle aksamitny i intensywnie grzybowy w smaku. Możemy go przygotowywać zarówno ze świeżych, jak i mrożonych borowików. Świetnie smakuje serwowany w towarzystwie grzanek, podsmażonych na maśle grzybów oraz drobno posiekanej pietruszki. Zupa krem z borowików to pomysł nie tylko na obiad, ale również na eleganckie przyjęcie w gronie najbliższych. Przepis na krem z borowików nie jest zbyt skomplikowany – kluczem do sukcesu są borowik, których charakterystyczny aromat przekłada się na smak pysznej zupy. Jak zrobić zupę krem z borowików? Poniżej podajmy przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa krem zupa grzybowa

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 233 głosów)

Krem z borowików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Borowiki 1.

    Grzyby oczyścić, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć grzyby, aż odparuje woda. Dodać cebulę, masło, doprawić i wymieszać. Włoszczyznę obrać, umyć, zalać bulionem, gotować pod przykryciem około 20 minut. Odcedzić wywar i połączyć go z grzybami. Gotować jeszcze 10–15 minut.

  • Pietruszka listki 2.

    Zdjąć z ognia, dodać 1–2 ugotowane marchewki, pietruszkę, zmiksować. Zabielić śmietaną, doprawić, wymieszać. Posypać natką. Krem z borowików podawać z grzankami, opcjonalnie z groszkiem ptysiowym.

Kalorie: 230

Porady

  • Zupę krem z borowików możemy przyrządzić ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów. W przypadku wyboru pierwszej opcji grzyby należy oczyścić i pokroić w drobną kostkę, z kolei w przypadku borowików mrożonych należy je wcześniej rozmrozić. Zupa krem z borowików mrożonych to świetny pomysł na szybki obiad. Natomiast suszone grzyby powinno się uprzednio namoczyć w zimnej wodzie. 
  • Krem z borowików najlepiej smakuje serwowany z grzankami. Możemy je przygotować samodzielnie np. z chleba tostowego. Wystarczy odkroić skórki i pokroić je w drobną kostkę, a następnie lekko podsmażyć na maśle lub oliwie z oliwek. Opcjonalnie zupę możemy podawać również z groszkiem ptysiowym i paluszkami grossini. 
  • Bazą do kremu z borowików jest wywar z włoszczyzny, który opcjonalnie możemy zastąpić wywarem przygotowanym z domowej kostki rosołowej. 
     

Notka redakcyjna

 

Zupy grzybowe 


Zupy grzybowe nieodłącznie kojarzą się nam z okresem jesiennym, gdyż to właśnie wtedy przypada sezon na grzyby leśne – kurki, prawdziwki, podgrzybki i maślaki. Dzięki ich mrożeniu i suszeniu smakiem grzybów leśnych możemy cieszyć się nie tylko jesienią, ale również w pozostałe pory roku. Niemniej jednak bezsprzecznie najpopularniejszą zupą grzybową jest zupa pieczarkowa, którą możemy również przygotować w formie aksamitnego kremu. Najczęściej je się ją wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, marchewką i innymi warzywami. Dużą popularnością cieszy się również zupa kurkowa, którą również możemy serwować w postaci kremu. 


Zupy grzybowe często serwowane są z grzankami, groszkiem ptysiowym lub paluszkami grossini (w wersji bardziej wykwintnej) czy też makaronem lub kluskami lanymi. Ważnym elementem tego typu zup grzybowych, w tym zupy borowikowej, jest pietruszka, która świetnie podkreśla, a zarazem równoważy intensywny smak grzybów. Ponadto zupa grzybowa najczęściej zabielana jest śmietaną – 12 lub 18%. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy