Paszteciki z kapustą i grzybami kojarzą się ze świętami, podawane są w formie przepysznej przekąski lub jako dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego. Ale można je robić również na co dzień, bo ich smak i wygląd są absolutnie doskonałe! Wyrazisty farsz, otulony rumianym, miękkim ciastem to prawdziwe niebo w gębie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, które posmakują całej rodzinie.
istock
(średnia 4.5 z 171 głosów)
Grzyby: suszone zalewamy wodą, tak, żeby wszystkie się pod nią znajdowały i zostawiamy na noc (czas namaczania grzybów nie został uwzględniony w czasie przygotowania pasztecików z kapustą i grzybami). Następnego dnia gotujemy je w osolonej wodzie, która została z namaczania, przez 20 minut. A następnie siekamy drobno.
Kapusta: płuczemy ją i dokładnie odsączamy. Następnie siekamy ją i przekładamy do garnka. Dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy kapustę przez około 1,5 godziny. Ugotowaną kapustę odcedzamy, studzimy.
Cebula: obieramy ją, siekamy i smażymy na złoto.
Farsz do pasztecików: łączymy ze sobą kapustę, grzyby i cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Drożdże: rozkruszamy je do miseczki, dolewamy pół szklanki ciepłego mleka, dosypujemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.
Ciasto na paszteciki: do dużej miski przesiewamy resztę mąki, dodajemy sól – mieszamy. Wlewamy ciepłe mleko (nie może być gorące) – 15 ml zostawiamy do posmarowania wierzchu pasztecików – i rozczyn drożdżowy. Dodajemy miękkie masło (lub rozpuszczone i wystudzone), a także 3 żółtka (jajka rozmiar M). Ciasto drożdżowe mieszamy drewnianą łyżką lub mikserem ze specjalnymi hakami – można to również zrobić ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i gładkie – dobrze odchodzi od ręki. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 30 minut (aż podwoi objętość).
Formowanie pasztecików: stolnicę wysypujemy mąką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy w prostokąt. Wzdłuż brzegu dłuższego boku układamy farsz i zawijamy ciasto w rulon. Następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki, około 4–5 cm. Gotowe paszteciki drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W tym czasie rozmącamy żółtko z 15 ml ciepłego mleka. Taką mieszanką smarujemy wierzch pasztecików z kapustą i grzybami, najlepiej pędzelkiem kuchennym. Blachę wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut – do zrumienienia.
Porady
- Jeśli zależy nam na skróceniu czasu namaczania grzybów, to możemy zalać je wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
- Do farszu możemy użyć również grzybów mrożonych. Trzeba je wcześniej przełożyć do lodówki, żeby się rozmroziły.
- Farsz do pasztecików powinien być dobrze wystudzony zanim napełnimy nim ciasto.
- Paszteciki z kapustą i grzybami świetnie smakują również jako dodatek do rosołu lub zupy grzybowej.
- Upieczone paszteciki można wystudzić i zamrozić na później. W zamrażarce powinny być jednak nie dłużej niż 5 miesięcy. Żeby je potem odmrozić, wystarczy wyjąć je z zamrażarki i włożyć do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy je do piekarnika na kilka minut.
- Jak przechowywać paszteciki z kapustą i grzybami po upieczeniu? Najlepiej trzymać je w lodówce i spożyć w ciągu 4 dni.
- Z białek, które nam zostaną z przygotowania pasztecików możemy zrobić minibezy, kokosanki lub piegusek. Można je również zamrozić i wykorzystać później.
Gwarancją sukcesu dobrych pasztecików jest farsz, zrobiony z wysokiej jakości składników. Najlepsze wychodzą z kapusty kiszonej przygotowanej w domu. Ale można go zrobić również ze słodkiej (nie będą to jednak klasyczne paszteciki na święta) lub z połączenia kiszonej i słodkiej. Jako dodatek używamy dowolnych grzybów, mogą być to prawdziwki, kurki czy zwykłe pieczarki.
Inne dodatki do farszu:
Dobry farsz to połowa sukcesu. Nie mniej ważne jest ciasto. W naszym przepisie robimy paszteciki drożdżowe, ale równie dobrze sprawdzi się też ciasto francuskie, kruche lub półkruche.
Sposób formowania pasztecików jest dowolny, wszystko zależy od naszych osobistych upodobań. Rodzaj kształtu jest też powiązanych z ciastem, z jakiego są wykonane:
Paszteciki z kapustą i grzybami to tylko jeden z wielu pomysłów na tę przekąskę. Farsz do pasztecików można przygotować niemal ze wszystkiego, używając swoich ulubionych składników czy nawet resztek z lodówki. Świetnym pomysłem na gotowanie w duchu zero waste są paszteciki z mięsem z rosołu. Inną mięsną wersją mogą być paszteciki z mięsem mielonym lub z sosem bolońskim, chorizo czy z boczkiem. W wersji bezmięsnej warto wypróbować paszteciki ze szpinakiem, paszteciki z soczewicą lub paszteciki z farszem ruskim.
Komentarze