Nie wszystkie grzyby nadają się do suszenia - niektóre zawierają zbyt dużo wody. Najlepsze – wśród tych najczęściej spotykanych grzybów – są podgrzybki i prawdziwki, ale można suszyć także koźlarze czy kurki.
Suszenie grzybów – przygotowanie
Grzyby muszą być świeże, jędrne i zdrowe – nie nadają się okazy stare i nasiąknięte wodą. Do suszenia najlepsze będą spore okazy. Obierz grzyby, sprawdź, czy nie są robaczywe, oczyść szczoteczką lub wilgotną gąbką. Jeśli są bardzo brudne, oblepione piaskiem i mchem, możecie po prostu je umyć pod bieżącą, zimną wodą. Przepłucz na sitku, osącz i osusz solidnie ręcznikiem. Niestety to sprawi, że suszenie potrwa dłużej. Przed wykorzystaniem suszone grzyby i tak namacza się i płucze, więc jeśli nie umyjesz ich wcześniej, nie przejmuj się, ze będą brudne.
Suche grzyby pokrój na grube plastry i kawałki, małe przekrój tylko na pół – żeby sprawdzić, czy nie są robaczywe. Choć suszone grzyby pięknie wyglądają nawleczone na sznurki, nie musisz koniecznie tego robić – to sporo pracy, a kawałki grzybów i tak często się zrywają z nitki. Wystarczy, że rozłożysz wszystko na papierze lub gazecie, a gotowe grzyby możesz przechowywać w zamkniętych pojemnikach, słoikach, puszkach.
Jak suszyć grzyby – na słońcu, w piekarniku, w suszarce…
Najłatwiej będzie, jeśli użyjesz suszarki do owoców – grzyby solidnie się wysuszą, dzięki działaniu ciepłego powietrza.
Jeśli masz tak dobrze nasłoneczniony parapet, możesz na nim suszyć grzyby rozłożone na papierze.
Kiedy grzejniki i kaloryfery są już ciepłe, grzyby można suszyć poukładane na tackach ustawionych w pobliżu źródeł ciepła.
Ostatni sposób jest chyba najłatwiej dostępny. Jak suszyć grzyby w piekarniku? Rozłóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika włączonego w trybie termoobiegu, ustawionego na temperaturę 40 stopni Celsjusza. Zostaw uchylone drzwiczki. Co jakiś czas przewracaj grzyby na drugą stronę, żeby równomiernie się suszyły. Trochę to potrwa – na pewno kilka godzin, ale grzyby muszą być naprawdę dobrze wysuszone, w przeciwnym razie będą bardzo podatne na działanie pleśni, moli spożywczych i innych insektów.
Gotowe? Suszone grzyby przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, możesz do niego włożyć liść laurowy - odstrasza insekty.
Nie chcesz suszyć wszystkich uzbieranych grzybów? Wypróbuj przepis na grzybki marynowane i sos grzybowy!
Komentarze