REKLAMA

Grzyby w śmietanie

Grzyby w śmietanie - najlepszy dodatek do obiadu nie tylko na jesień. Kremowa, aksamitna, pięknie pachnąca potrawa. Do takiego przepisu można wykorzystać zarówno grzyby mrożone, jak i świeże. Zobacz, jak zrobić grzyby w sosie śmietanowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy Dodatki

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Grzyby nóż 1.

    Grzyby myjemy, dokładnie czyścimy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

  • Olej cebula 2.

    Na  głęboką patelnię wlewamy olej, przesmażamy cebulę, a po chwili dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość musi się przesmażyć przez około 15 minut.

  • Śmietana łyżka 3.

    Całość zalewamy śmietaną z dodatkiem szczypty soli. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 5 minut. Całość można zblendować - zostawiają 2-3 grzybki do dekoracji. Gorące grzyby ze śmietaną podajemy z ulubionym pieczywem lub ziemniakami.

Porady

  • Jeśli chcemy użyć mrożonych grzybów, to musimy wcześniej wrzucić je na chwilę do wrzątku i zagotować. Następnie przelać przez sito i podzielić na mniejsze kawałki. Świeże grzyby - należy dokładnie oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  • Jakie grzyby w śmietanie smakują najlepiej? Zdecydowanie sprawdzi się mieszanka grzybów np. prawdziwków, podgrzybków, kurek oraz pieczarek. Z łatwiej dostępnych grzybów polecamy też przepisy na sos pieczarkowy lub sos kurkowy
  • Śmietana nie zważy się, jeśli przed dodaniem do gorących grzybów, doprawimy ją odrobią soli.
  • Grzyby ze śmietaną można podgrzewać na drugi dzień - nie przesmażajmy ich jednak za długo, bo w śmietanie zrobią się grudki.
  • Grzyby w śmietanie idealnie komponują się z natką pietruszki, zachęcamy do dodania jej pod koniec duszenia grzybów. 
  • Grzyby ze śmietaną mogą stanowić osobne danie (najlepiej podać je ze świeżym pieczywem), ale mogą być także dodatkiem do makaronu lub ziemniaków. Grzyby duszone w śmietanie przygotowane na podstawie tego przepisu można zblendować i traktować jako zupę krem.

Notka redakcyjna

Grzyby smażone z cebulą


Grzyby z cebulą, to szybka i łatwa w przygotowaniu potrawa. Najważniejszym składnikiem są oczywiście grzyby. Możesz sięgnąć po różnego rodzaju grzyby np. podgrzybki, maślaki, borowiki, kurki, a nawet pieczarki. Możesz także postawić na jeden rodzaj grzybów i zrobić podgrzybki z cebulą lub kurki z cebulą. Zatem, jak zrobić smażonkę z grzybów? 500 g świeżych grzybów dokładnie oczyść, umyj w zimnej wodzie, osusz za pomocą ręcznika papierowego i podziel na mniejsze części. Obierz i pokrój w drobną kostkę 2 cebule. Na patelni podgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, zeszklij cebulę, a następnie dołóż grzyby, dopraw solą oraz pieprzem.  Smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 20 minut. Dodaj 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj i podawaj na gorąco z ulubionym pieczywem. 

Podgrzybki w śmietanie 


Podgrzybki to jeden z najbardziej popularnych grzybów, które występują w polskich lasach. Podgrzybki mają przyjemny zapach i łagodny smak. Sprawdzają się zarówno w daniach smażonych, jak i duszonych. Często są też marynowane. Bardzo smaczne i szybkie danie, jakie można zrobić z tego rodzaju grzybów, to podgrzybki w śmietanie. Jak zrobić podgrzybki w śmietanie? To proste! 300 g podgrzybków (najlepiej średniej wielkości) oczyść, umyj, osusz i pokrój na mniejsze części. Obierz i pokrój na drobno jedną cebulę. W rondelku rozgrzej 3 łyżki masła, dodaj cebulę i podsmaż, włóż pokrojone podgrzybki, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż przez 10 minut, a następnie dodaj po pół łyżki siekanej natki pietruszki oraz tymianku. Przykryj grzyby i duś przez około 7 minut. Wymieszaj 2 łyżki śmietany 18% ze szczyptą soli i wlej do grzybów. Zamieszaj i duś na małym ogniu przez około 2 minuty. Podgrzybki w śmietanie możesz podać tuż po przygotowaniu lub następnego dnia. Najlepszym dodatkiem do tego dana będzie świeże, chrupiące pieczywo. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy