Grzyby w śmietanie są doskonałym pomysłem na obiad lub kolację. Nie może zabraknąć ich na naszych talerzach jesienią, kiedy leśne runo obrodzi podgrzybkami, koźlarzami, prawdziwkami i kurkami. Zawierają moc składników mineralnych i mają mnóstwo smaku. To kremowa, aksamitna i pięknie pachnąca potrawa. Warto podawać ją z pieczywem, ziemniakami lub makaronem. Sprawdźcie, jak zrobić grzyby duszone w śmietanie, które są esencją złotej polskiej jesieni.
Adobe Stock
(średnia 4.48 z 198 głosów)
Przygotowanie: świeże grzyby (podgrzybki, prawdziwki, maślaki, koźlarze) myjemy, dokładnie czyścimy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Duszenie: na głębokiej patelni lub w rondelku roztapiamy masło. Przesmażamy na nim cebulę do zeszklenia. Dodajemy grzyby. Oprószamy je solą. Dusimy całość pod przykryciem przez około 20 minut.
Grzyby w śmietanie: odkrywamy patelnię i odparowujemy nadmiar płynu, jeśli jest taka potrzeba. Dodajemy śmietanę. Podgrzewamy ją przez chwilę, mieszając. Doprawiamy pieprzem. Dekorujemy natką pietruszki lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.
Porady
- Grzyby z cebulą i czosnkiem możemy podlać niewielką ilością rosołu wołowego lub domowego bulionu warzywnego. Zyskają wtedy więcej aromatu. Nie musimy się jednak obawiać, że się przypalą. W trakcie duszenia puszczą wystarczająco dużo wody.
- Masło warto wymieszać z odrobiną oliwy lub oleju. Dzięki temu na pewno nie przypali się podczas smażenia grzybów. Można też wykorzystać masło klarowane, które ma wyższą temperaturę dymienia.
- Żeby duszone podgrzybki lub prawdziwki miały lekko kwaskowy, świeży smak, warto wykorzystać gęstą śmietanę 12 lub 18%, którą często dodaje się do różnych zup. Jeśli wolimy słodkawe, mocno kremowe potrawy, możemy też użyć produktu o większej zawartości tłuszczu (30 lub 36%). Pamiętajmy, że taką śmietanę trzeba będzie odparować, żeby zgęstniała i oblepiła grzyby.
- Jakie grzyby w śmietanie smakują najlepiej? Zdecydowanie sprawdzi się mieszanka świeżo przywiezionych z lasu prawdziwków, podgrzybków, koźlarzy lub maślaków. Możemy także wykorzystać gatunki, które można z łatwością dostać w sklepie, takie jak pieczarki (także portobello) lub boczniaki. Polecamy również nasz przepis na sos kurkowy.
- Duszone grzyby ze śmietaną można odgrzać na drugi dzień. Nie przesmażajmy ich jednak za długo, bo mogą utworzyć się nieestetyczne grudki.
- Jeśli chcemy wykorzystać mrożone grzyby, musimy wcześniej wrzucić je na chwilę do wrzątku i zagotować. Następnie przelewamy je przez sito i kroimy na mniejsze kawałki.
- Grzyby duszone w śmietanie przygotowane na podstawie naszego przepisu można zmiksować i traktować jako zupę krem. Takie danie doskonale smakuje ze świeżą bagietką, z chrupiącymi grzankami ziołowymi lub groszkiem ptysiowym.
- Polecamy posypanie potrawy świeżym koperkiem lub natką pietruszki, ale grzyby w śmietanie świetnie komponują się także z tymiankiem lub rozmarynem. Do sosu warto wsypać szczyptę gałki muszkatołowej lub ziela angielskiego. Doskonale smakują duszone grzyby z dodatkiem czosnku.
Późnym latem i jesienią, kiedy leśne runo obdarowuje nas smakowitymi podgrzybkami, prawdziwkami, kurkami i koźlarzami, warto przygotować grzyby w śmietanie z cebulą. Przygotowane na świeżo i posypane aromatycznymi ziołami nie potrzebują skomplikowanych dodatków. Można pałaszować je z pajdą chleba na zakwasie lub chrupiącą bagietką. W takiej postaci mogą robić za przystawkę lub danie kolacyjne. Na sycący obiad warto podawać je w towarzystwie takich dodatków jak:
Skoro wiemy już, jak zrobić grzyby w śmietanie, może warto zastanowić się nad innymi potrawami i dodatkami, które powinny zagościć na naszych stołach szczególnie jesienią. Mięsiste podgrzybki, prawdziwki, delikatne w smaku kurki i pełne umami boczniaki mogą być składnikami sosów, zup, makaronów, krokietów i przetworów na zimę. Polecamy przyrządzić na przykład:
Komentarze