REKLAMA

Pieczone ziemniaki Hasselback

Pieczone ziemniaki Hasselback to aromatyczne danie z maślanym posmakiem. Proste w wykonaniu kuszą rumianym wyglądem. Ziemniaki z piekarnika są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. To także prosty w wykonaniu dodatek nawet do wykwintnego obiadu. Ponadto świetnie smakują z dodatkiem twarogu z cebulką lub hojnie posypane świeżym szczypiorkiem. Jak zrobić ziemniaki hasselback? Oto prosty przepis, które zawsze się udaje! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne dania z ziemniaków zapiekane ziemniaki

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 290 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczone ziemniaki Hasselback 1.

    Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Ziemniaki należy obrać, umyć a następnie ponacinać w jak najcieńsze plasterki. Pamiętajmy, aby nie przeciąć ziemniaków do końca. Świetnie sprawdzi się w tym celu drewniana łyżka, na której kładziemy ziemniaka.  Dzięki niej zapobiegniemy przecięciu ziemniaka. Dzięki niej zapobiegniemy przecięciu ziemniaka.

  • Pieczone ziemniaki Hasselback 2.

    Masło należy stopić, dodać przyprawy i taką glazurą posmarować każdego ziemniaka (między nacięciami również). Piec około 50 - 60 minut. Pieczone ziemniaki można podawać z mięsem i surówką lub jako samodzielne danie z sosem czosnkowym lub gzikiem.

Porady

Ziemniaki Hasselback


Ziemniaki hasselback to świetny sposób na urozmaicenie naszych codziennych obiadów, ale też na bardzo oryginalną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Taki ponacinany ziemniak hasselback nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy. Jego przygotowanie zajmuje parę chwil, by był gotowy do zapiekania w piekarniku lub na grillu. Warto więc wypróbować to rozwiązanie zwłaszcza, że takie ziemniaki można przyrządzać z najróżniejszymi dodatkami.


Przepis na ziemniaki hasselback

Ziemniaki pieczone, nacinane w bardzo cieniutkie plasterki, ale w taki sposób, by nie przeciąć ich do samego końca - tak najprościej można opisać ziemniaki hasselback. Ten sposób przyrządzania znanych nam doskonale warzyw dotarł do nas ze Szwecji i niemal natychmiast stał się niezwykle popularny. Co więcej, dzięki stosowanym przyprawom i dodatkom, takie ziemniaki smakują po prostu obłędnie.


Popularnym połączeniem są ziemniaki hasselback z serem, który jest jednym z najczęściej wybieranych przez nas dodatków. Wystarczy oprószyć nim ziemniaki na 15 minut przed końcem pieczenia, aby ser idealnie rozpuścił się zarówno pomiędzy plasterkami, jak i na ich powierzchni. Bardzo smaczną i lubianą wariacją tego dania są też ziemniaki hasselback z boczkiem, który nadaje im intensywniejszego smaku i aromatu. Oczywiście zupełnym klasykiem są ziemniaki w maśle lub oliwie oprószone najróżniejszymi ziołami.


Jak zrobić ziemniaki hasselback?


Ziemniaki harmonijkowe z piekarnika nie wymagają od nas żadnych szczególnych umiejętności kulinarnych. Najważniejszą kwestią jest w tym przypadku to, aby wybierać większe ziemniaki, które łatwiej będzie nam ponacinać. Jeśli akurat trwa sezon na młode ziemniaki wystarczy je tylko dobrze umyć lub nawet wyszorować, gdy tego wymagają. Nie ma sensu ich obierać, bo jak wiadomo ich skórka (zwłaszcza taka przypieczona) dodaje im fantastycznego smaku. Przygotowując starsze ziemniaki konieczne jest natomiast ich oskrobanie.
Kolejny krok to nacinanie ziemniaków. Pamiętajmy, aby plasterki były możliwie jak najcieńsze, ale najważniejsze jest to, aby nie przeciąć ziemniaka do samego końca. Niektórzy kroją go na przykład pomiędzy dwoma deseczkami, aby nóż zatrzymał się na nich w odpowiednim momencie. Kiedy ziemniaki są już ponacinane trzeba je jeszcze doprawić. Wiele osób rozpuszcza w tym celu masło, do którego następnie dodawane są przyprawy, takie jak sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek, rozmaryn, czy też gotowa przyprawa do ziemniaków. Przyprawione w nasz ulubiony sposób warzywa trafiają w końcu do piekarnika, choć w sezonie możemy z powodzeniem zrobić też takie ziemniaki hasselback z grilla.

 

Notka redakcyjna

Ziemniaki hasselback: z czym podawać?


Ziemniaki hasselback z piekarnika mogą stanowić element typowego dania obiadowego. Warto jest je zatem przyrządzać zamiast nudnych gotowanych ziemniaków, w towarzystwie ulubionych mięs i surówek. Warto jednak pamiętać również o tym, że ziemniak hasselback może być samodzielnym daniem, na przykład w postaci słynnego gzika. Świetnie sprawdzi się też zresztą w roli przekąski, gdy podamy go z sosem jogurtowym lub czosnkowym i zieloną sałatą. Zwłaszcza jeśli uzupełnimy go wspomnianymi dodatkami, takimi jak ser lub boczek. Ziemniaki hasselback są więc propozycją na wiele różnych okazji i tylko od nas zależy w jakiej postaci podamy je naszym bliskim.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy