Ziemniaki Hasselback z piekarnika to aromatyczne danie z ziołowym posmakiem. Są proste w wykonaniu i kuszą rumianym wyglądem. Zachwycają miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. To niebanalny dodatek do codziennego obiadu, a także przekąska na imprezę lub grilla. Świetnie smakują z twarogiem i cebulką lub hojnie posypane świeżym szczypiorkiem. Jak zrobić ziemniaki Hasselback? Oto prosty przepis, które zawsze się udaje.
Ziemniaki hasselback / fot. iStock
(średnia 4.09 z 334 głosów)
Przygotowanie: nastawiamy piekarnik na 200°C, tryb góra-dół. Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Obrywamy listki rozmarynu z gałązki.
Ziemniaki: dokładnie myjemy. Oczyszczamy skórkę za pomocą szczoteczki lub szorstkiej strony gąbki. Ostrym nożem robimy głębokie nacięcia w odległości około 2 mm. Uważamy, żeby całkowicie nie przekroić bulw. Cienkie plasterki mają przypominać harmonijkę.
Pieczenie: układamy ziemniaki Hasselback na papierze do pieczenia. Smarujemy je połową oleju i oprószamy solą. W nacięcia wsuwamy listki rozmarynu. Wkładamy blachę do piekarnika na 20 minut. Następnie polewamy ziemniaki pozostałym olejem i pieczemy jeszcze przez pół godziny, aż będą miękkie w środku, a rumiane i chrupiące na zewnątrz.
Porady
- Jak zrobić pieczone ziemniaki Hasselback? Zrobienie precyzyjnych nacięć może wydawać się trudne, ale jest na to kilka sprytnych sposobów. Bulwę można ułożyć na wklęsłej części dużej, drewnianej łyżki. Ostrze noża zatrzyma się na jej krawędziach, dzięki czemu na pewno nie przekroimy ziemniaka do końca. Można też nacinać go między dwiema pałeczkami do jedzenia lub cienkimi deseczkami.
- Co zrobić, żeby ziemniaki z piekarnika nie były suche? Najlepiej wybierać niewielkie bulwy o podobnych rozmiarach. Jeśli jednak wykorzystujemy większe okazy, możemy je wcześniej podgotować. Dzięki temu skrócimy czas pieczenia i zyskamy pewność, że ziemniaki się nie wysuszą. Ważny jest też wybór odpowiedniego gatunku. Najlepiej sprawdzi się uniwersalny typ B, który nie jest ani zbyt mączysty, ani zbyt twardy. Latem warto wykorzystać młode kartofle.
- Dobrym pomysłem jest posmarowanie kartofli rozpuszczonym masłem lub smakową oliwą, na przykład z dodatkiem chili lub śródziemnomorskich przypraw.
- Polecamy ziemniaki zapiekane z rozmarynem, ale sprawdzą się też inne zioła, takie jak szałwia, estragon, tymianek lub oregano. Przyprawy, które pasują do tej potrawy, to między innymi gałka muszkatołowa i słodka papryka w proszku. Gotowe kartofle z piekarnika można posypać świeżym koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem.
- Latem, kiedy często zdarza nam się imprezować na świeżym powietrzu, przyda nam się przepis na pieczone ziemniaki Hasselback z grilla. Przez pierwsze 20–25 minut warto trzymać je pod przykryciem, żeby zmiękły w środku, zanim zaczniemy je przypiekać na ruszcie.
Zapiekane ziemniaki Hasselback to świetny sposób na urozmaicenie naszych codziennych obiadów, ale też na bardzo oryginalną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi. Świetnie smakują w towarzystwie gzika, czyli twarogu ze śmietaną i szczypiorkiem. Takie połączenie spotkamy często w Wielkopolsce lub na Kujawach. Warto też przyrządzać je zamiast nudnych gotowanych kartofli, w postaci dodatku do głównego dania. Jakie mięso pasuje do ziemniaków Hasselback? Podpowiadamy:
Warto pamiętać również o tym, że ziemniak Hasselback może być samodzielnym daniem. Świetnie sprawdzi się w roli przekąski, gdy podamy go z sosem jogurtowym lub czosnkowym i zieloną sałatą. Jest ciekawą propozycją na wiele różnych okazji i tylko od nas zależy w jakiej postaci podamy go naszym bliskim.
Przyrządzone w piekarniku, ponacinane w harmonijkę, z chrupiącą skórką – tak najprościej można opisać ziemniaki Hasselback. Przepis jest mocno rozpowszechniony w Stanach Zjednoczonych, ale przywędrował do nas ze Szwecji. Dzięki różnym przyprawom i dodatkom takie kartofle smakują po prostu obłędnie. Mogą gościć na naszych stołach w różnych wersjach, takich jak:
Komentarze