Zapiekanka z kalafiora

Prosto z piekarnika zapiekanka z kalafiora. Danie niewyszukane, ale smaczne i banalne do przygotowania. Można użyć jednego rodzaju sera lub kilku - zapiekanka z kalafiora będzie pyszna!

Dania główneZapiekanki

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 159 głosów)

Składniki:

  • duży kalafior
  • mała cukinia
  • 3 cebule
  • 400 g sera żółtego
  • 4 pomidory
  • zioła prowansalskie
  • kilka gałązek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy do miękkości, w miedzy czasie obieramy cukinie i kroimy w cienkie plastry, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni, aż się zarumienią i odstawiamy żeby ostygły.
  • Cebulkę obieramy i kroimy (jak kto woli plastry kostkę) i smażymy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, 3 i 1/2 kroimy i dodajemy do cebulki dodajemy zioła, sól i pieprz(smażymy ok. 5 min) 1/2 pomidora kroimy w plastry. Ser trzemy na średnich oczkach.
  • Naczynie smarujemy masłem i układamy cukinię, posypujemy 1/3 sera układamy ugotowanego kalafiora, wykładamy sos i posypujemy resztą sera. Dekorujemy pomidorem i natka pietruszki, posypujemy odrobiną ziół i wstawiamy na 15 minut do piekarnika na 170 stopni (piekarnik elektryczny, w gazowym można o 10/20 stopni więcej).
  • Zapiekanka z kalafiora najlepiej smakuje na gorąco.

Notka redakcyjna

Zapiekanka z kalafiora to sposób na pyszny przegląd lodówki - dobierz różne rodzaje serów, dodaj kawałki wędliny, całość może być pyszna i niedroga.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy