Rogaliki 3 składnikowe

Przepis mało skomplikowany, a deser naprawdę tani i dość szybki w przygotowaniu. Rogaliki są mięciutkie i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Wspaniale smakują te z marmoladą i Nutellą.

dodany przez: KuchniauPoli

rogaliki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 288 głosów)

Składniki:

  • masło 250 g
  • śmietana gęsta 18% 1 szkl
  • mąka 3 szkl
  • twarda marmolada
  • cukier puder

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Rogaliki 3 składnikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • PrzygotowanieMąkę przesiewamy do miski. Dodajemy śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki. Składniki przekładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy do godziny w lodówce.Ciasto dzielimy na cztery części i każdą z nich cienko wałkujemy. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Rozwałkowany placek dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nadzienie i dość ciasno zwijamy ku wierzchołkowi starając się, aby nadzienie nie wypłynęło.Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki przed pieczeniem można schłodzić. Pieczemy przez 10- 15 minut w temperaturze 200 °C ( wcześniej nagrzewamy piekarnik ). Studzimy na kratce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Smacznego

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: