Rogaliki 3-składnikowe

Ocena:

4.24 (290)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Rogaliki 3-składnikowe to propozycja dla zabieganych i miłośników niskobudżetowych wypieków. Ciasto zagniata się błyskawicznie, a kiedy odpocznie w lodówce, wystarczy je podzielić, posmarować ulubionym nadzieniem i zrolować. Można wypełnić je dowolnymi przetworami z domowej spiżarni lub nutellą. Doskonale zdobi je cytrynowy lukier, ale równie dobrze smakują oprószone cukrem pudrem. Sprawdźcie, jak zrobić szybkie rogaliki 3-składnikowe na bezpretensjonalny podwieczorek.

Składniki:

  • masło  200 g

  • mąka pszenna  400 g

  • śmietana 18%  250 g

  • cukier puder  120 g

  • sok z cytryny  30 ml

  • marmolada  150 g

Rogaliki 3-składnikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto: przesiewamy mąkę (najlepiej krupczatkę lub wrocławską) na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i schłodzoną kwaśną śmietanę (12 lub 18%). Siekamy wszystkie składniki i rozcieramy w palcach do uzyskania kruszonki. Następie zagniatamy w jednolite ciasto. Nie należy wyrabiać go zbyt długo, inaczej rogaliki z 3 składników będą zbyt twarde po upieczeniu.  

  • Krok 2:

    Chłodzenie: formujemy spłaszczoną kulę z ciasta i owijamy ją folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Jeśli chcemy skrócić czas chłodzenia, możemy umieścić je w zamrażarce. Będzie wtedy gotowe po około 30 minutach. Powinno dobrze stężeć, żeby nie kleiło się do rąk i wałka. Chłodzenie ciasta gwarantuje także, że nie skurczy się podczas pieczenia. 

  • Krok 3:

    Formowanie rogalików: dzielimy ciasto na cztery części. Rozwałkowujemy je na cienkie placki. Jeśli kleją się do wałka lub podłoża, możemy lekko podsypać je mąką, ale lepszym sposobem jest kształtowanie ich między dwoma kawałkami folii spożywczej lub na silikonowej macie do pieczenia. Wycinamy z okręgów po 8 trójkątów. U podstawy każdego z nich nakładamy łyżeczkę dowolnego nadzienia. Mogą być to dżem, marmolada, powidła lub krem czekoladowy. Zwijamy rogaliki ku przeciwległemu wierzchołkowi. Zlepiamy brzegi, żeby nie rozwinęły się w piekarniku.

  • Krok 4:

    Pieczenie: umieszczamy nasze rogaliki 3-składnikowe na blasze wyłożonej pergaminem. Wkładamy ja na środkową półkę piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół). Pieczemy przez około 20 minut lub do czasu, kiedy staną się rumiane i chrupkie.  

  • Krok 5:

    Dekoracja: przesiewamy cukier puder przez gęste sitko. Stopniowo dodajemy do niego sok z cytryny. Mieszamy łyżką lub rózgą kuchenną, aż otrzymamy jednolitą masę. Lukier powinien być na tyle rzadki, żeby można było nim oblać rogaliki, a jednocześnie wystarczająco gęsty, żeby z nich nie spływał. Wypiek można również po prostu ozdobić cukrem pudrem. Równie dobrze prezentują się udekorowana polewą czekoladową lub toffi.    

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne