REKLAMA

Masa makowa

Masa makowa jest jednym z tych składników, które zawsze dobrze mieć pod ręką – nadaje się idealnie nie tylko do różnych rodzajów ciasta, ale także np. do klusek z makiem na święta. Ani jej przygotowanie, ani przechowywanie nie powinno przysporzyć nam jakichkolwiek trudności, warto zatem pokusić się o przyrządzenie pewnej ilości na zapas. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

makowiec Desery

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 167 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: dzień przed robieniem masy makowej, należy zalać rodzynki rumem i pozostawić pod przykryciem.

  • 2.

    Przygotowanie maku: zmielić, najlepiej 3 razy. Następnie trzeba zagotować mleko i zalać nim mak. Potem wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Zimny mak trzeba dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, np. przez gazę.

  • 3.

    Przygotowanie masy: do maku dodajemy pozostałe składniki: posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, płynny miód oraz rodzynki z rumem. Roztopić masło. Całość trzeba wymieszać, połączyć jednocześnie z przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego.

Porady

  • Do mielenia maku przyda nam się robot kuchenny, malakser lub maszynka do mielenia. Należy mielić go aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy makowej. Zazwyczaj wystarczy powtórzyć czynność trzykrotnie.
  • Masę makową można przygotować na zapas. Produkt ten znakomicie reaguje na mrożenie, dzięki czemu można go bez obaw przechowywać w zamrażarce w specjalnych foliowych woreczkach. Bardzo ułatwi nam to pracę np. w okresie przedświątecznym.
  • Masę makową możemy też trzymać bez mrożenia w lodówce, przez 7 dni. Najważniejsze, żeby znajdowała się w czystym naczyniu, najlepiej szklanym. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty, żeby nie przeszedł zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce.
  • Jeśli nie mamy czasu, możemy kupić gotową masę makową. Jednak trzeba dokładnie sprawdzać skład takiego produktu, ponieważ zdarzają się produkty z niską zawartością maku, doprawione innymi składnikami, a dodatkowo niezdrowymi konserwantami.
  • Masę makową można zrobić również białego maku, będzie idealna do rogali świętomarcińskich.

Notka redakcyjna

Masa makowa: domowa czy gotowa z puszki?

Wypada tutaj wspomnieć, że istnieje oczywiście możliwość zakupu w sklepach gotowej masy makowej. Sprzedaje się ją w puszkach, zaś niektórzy producenci mocno akcentują naturalny skład swoich wyrobów. Nie oznacza to jednak, że są one pozbawione przeróżnych aromatów i substancji zagęszczających. Wielu konsumentów uważa je ponadto za przesłodzone. I właśnie dlatego wyraźnie rysuje się tutaj przewaga samodzielnie zrobionej makowej masy.


Jak wykorzystać masę makową?

Masa makowa to w rzeczywistości nic innego jak zmielony i ugotowany wcześniej mak, wzbogacony o miód lub cukier, masło i bakalie. Najczęściej wykorzystuje się ją do ciast, drożdżowych, kruchych albo ucieranych, np. do makowca, również zawijanego, seromakowca, tortów i rogalików. Tradycyjnie masę stosuje się do przygotowania na jej bazie staropolskiej kutii wigilijnej. Ciekawą propozycją są z pewnością pierogi wigilijne z masą makową i kluski z makiem. Przeznaczenie takiej masy może być nawet jeszcze szersze, w zależności od indywidualnych preferencji kulinarnych.

.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy