Masa makowa jest jednym z tych składników, które zawsze dobrze mieć pod ręką – nadaje się idealnie nie tylko do różnych rodzajów ciasta, ale także np. do klusek z makiem na święta. Ani jej przygotowanie, ani przechowywanie nie powinno przysporzyć nam jakichkolwiek trudności, warto zatem pokusić się o przyrządzenie pewnej ilości na zapas.
StockFood
Przygotowanie składników: dzień przed robieniem masy makowej, należy zalać rodzynki rumem i pozostawić pod przykryciem.
Przygotowanie maku: zmielić, najlepiej 3 razy. Następnie trzeba zagotować mleko i zalać nim mak. Potem wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Zimny mak trzeba dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu, np. przez gazę.
Przygotowanie masy: do maku dodajemy pozostałe składniki: posiekane bakalie, skórkę pomarańczową, płynny miód oraz rodzynki z rumem. Roztopić masło. Całość trzeba wymieszać, połączyć jednocześnie z przestudzonym masłem oraz kilkoma kroplami aromatu migdałowego.
Porady
- Do mielenia maku przyda nam się robot kuchenny, malakser lub maszynka do mielenia. Należy mielić go aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy makowej. Zazwyczaj wystarczy powtórzyć czynność trzykrotnie.
- Masę makową można przygotować na zapas. Produkt ten znakomicie reaguje na mrożenie, dzięki czemu można go bez obaw przechowywać w zamrażarce w specjalnych foliowych woreczkach. Bardzo ułatwi nam to pracę np. w okresie przedświątecznym.
- Masę makową możemy też trzymać bez mrożenia w lodówce, przez 7 dni. Najważniejsze, żeby znajdowała się w czystym naczyniu, najlepiej szklanym. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty, żeby nie przeszedł zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce.
- Jeśli nie mamy czasu, możemy kupić gotową masę makową. Jednak trzeba dokładnie sprawdzać skład takiego produktu, ponieważ zdarzają się produkty z niską zawartością maku, doprawione innymi składnikami, a dodatkowo niezdrowymi konserwantami.
- Masę makową można zrobić również białego maku, będzie idealna do rogali świętomarcińskich.
Wypada tutaj wspomnieć, że istnieje oczywiście możliwość zakupu w sklepach gotowej masy makowej. Sprzedaje się ją w puszkach, zaś niektórzy producenci mocno akcentują naturalny skład swoich wyrobów. Nie oznacza to jednak, że są one pozbawione przeróżnych aromatów i substancji zagęszczających. Wielu konsumentów uważa je ponadto za przesłodzone. I właśnie dlatego wyraźnie rysuje się tutaj przewaga samodzielnie zrobionej makowej masy.
Masa makowa to w rzeczywistości nic innego jak zmielony i ugotowany wcześniej mak, wzbogacony o miód lub cukier, masło i bakalie. Najczęściej wykorzystuje się ją do ciast, drożdżowych, kruchych albo ucieranych, np. do makowca, również zawijanego, seromakowca, tortów i rogalików. Tradycyjnie masę stosuje się do przygotowania na jej bazie staropolskiej kutii wigilijnej. Ciekawą propozycją są z pewnością pierogi wigilijne z masą makową i kluski z makiem. Przeznaczenie takiej masy może być nawet jeszcze szersze, w zależności od indywidualnych preferencji kulinarnych.
.
Komentarze