Masa makowa

masa makowa do makowca lub innych ciast

makowiecDesery

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 166 głosów)

Składniki:

  • pół kg maku
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki miodu
  • bakalie (posiekane migdały, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową, utłuczoną laskę wanilii)
  • rozczyn drożdżowy
  • mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mak opłukać zimną wodą i dokładnie osączyć (najlepiej, aby co najmniej godzinę poleżał na gęstym sicie wyścielowym podwujnie złozona gazą).
  • Mak przełożyć do garnka i zalać ciepłym mlekiem.
  • Odczekać 15 minut.
  • Postawić garnek na ogniu i podgrzewać ok. 25 minut.
  • Mak zmielić trzy razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych oczkach.
  • W rondelku rozpuścić masło i miód.
  • Wrzucić bakalie.
  • Dodać mak i podgrzewać, cały czas mieszając.
  • Do schłodzonej masy dodać żółtka utarte z cukrem, ubitą pianę z białek i trochę rozczynu drożdżowego.
  • Można wlać także kieliszek dobrego rumu albo koniaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy