Rogaliki drożdżowe z nutellą

Rogaliki drożdżowe z nutellą są doskonałe na każdą przerwę – do kawy w pracy lub na drugie śniadanie w szkole. Świetnie sprawdzają się także jako prowiant na wycieczkach, zwłaszcza w górach, gdy trzeba szybko naładować baterie. Są też wprost idealne do koszyka piknikowego. Najlepiej smakują chwilę po wystudzeniu, ale następnego dnia również są miękkie. Z poniższego przepisu wykonacie 16 rogalików z nutellą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

rogaliki

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 197 głosów)

Rogaliki drożdżowe z nutellą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy 50 ml mleka i przelewamy do miski. Dodajemy świeże drożdże, cukier i 15 g mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

  • 2.

    Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy rozczyn z drożdży, 1 jajko i 150 ml letniego mleka. Lekko podgrzewamy masło, aby się roztopiło i również wlewamy do ciasta. Wyrabiamy przez 5–10 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na min. 45 minut.

  • 3.

    Wałkowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie połówki. Jedną zostawiamy pod ściereczką na później, a drugą wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Następnie dzielimy nożem tak jak pizzę na 8 trójkątów.

  • 4.

    Nadziewanie: łyżką nakładamy nutellę – ok. 10 g na porcję – bliżej podstawy trójkątów. Zwijamy w rogaliki w kierunku wierzchołka. Gdy już mamy 8 rogalików z nutellą, odkładamy je na blachę i przygotowujemy kolejne z drugiej porcji ciasta.

  • 5.

    Pieczenie: rogaliki drożdżowe z nutellą pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygną, możemy je polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Porady

  • Można także zrobić rogaliki drożdżowe z nutellą bez odstawiania ciasta do wyrośnięcia. Jeśli chcecie zyskać na czasie, dodajcie pokruszone drożdże bezpośrednio do mąki i innych składników na ciasto.
  • Rogaliki przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem lub roztopionym masłem, aby się ładnie zarumieniły.
  • Można także posypać je gruboziarnistym cukrem białym lub trzcinowym.
  • Słodkie wypieki dobrze smakują również posypane cukrem pudrem lub z polewą czekoladową.
  • Aby rogaliki zawierały mniej cukru, warto nadziać je dietetyczną domową nutellą

Notka redakcyjna

Dodatki do rogalików drożdżowych z nutellą

  • Banan – dwa plasterki można dodać do nutelli, aby uzyskać klasyczne połączenie, które zwiększy kaloryczność rogalików, czyli doda wam jeszcze więcej energii.
  • Lukier cytrynowy – zrobicie go z soku z cytryny i cukru pudru.
  • Orzechy – zmielonymi orzeszkami ziemnymi możecie posypać rogaliki zaraz po polaniu ich lukrem.
  • Wiśnie w żelu – doskonale skomponują się z nutellą. Wystarczą dosłownie 2 wiśnie na porcję.
  • Migdały – możecie posypać nimi rogaliki z nutellą tuż przed włożeniem do piekarnika. Prażone migdały dobrze smakują i wyglądają wyjątkowo efektownie. Aby migdały się przykleiły, należy wcześniej posmarować rogaliki rozkłóconym jajkiem.

Jak przechowywać rogaliki drożdżowe z nutellą, aby nie wyschły?

Aby rogaliki z nutellą dłużej były świeże, należy owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki. W ten sposób będą miękkie nawet po 3–4 dniach. Nie można wkładać do lodówki gorących wypieków, więc poczekajcie, aż wystygną. Nie przykrywajcie świeżych rogalików folią, bo od razu zrobią się miękkie. A przecież najlepiej smakują chrupiące.

Ciasto drożdżowe możecie także zamrozić. Jeśli więc wiecie, że już nie dacie rady zjeść wszystkich rogalików następnego dnia po wypieku, owińcie je szczelnie folią i włóżcie do zamrażarki. Wtedy za jakiś czas będziecie mogli ponownie cieszyć się tą słodką przekąską.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy