ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ

Rogaliki zawsze się udają,łatwe, szybkie do zrobienia,wyglądają jak malowane :)

Dodany przez:

ROGALIKI DROŻDŻOWE Z NUTELLĄ

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
64 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 18 głosów)

Składniki

  • krem czekoladowy "nutella"-duża
  • 1/2 litra mleka
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 3/4 kostki margaryny
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 kg mąki

Przygotowanie

  1. Mleko zagotować,przestudzić-z mleka +4 łyżki mąki+2 łyżki cukru+drożdże-robimy zaczyn,pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie rozpuszczamy margarynę i jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym mikserem.Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy wyrośnięty zaczyn,przestudzona margarynę, rozbite jajka,szczypte soli i wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od ręki.Kiedy ciasto zaczyna odchodzić i zrobiĄ się pęcherzyki powietrza wtedy ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 8 równych części ( ja robię kulkę i kroję na krzyż,następnie każdą z części jeszcze raz na pół).Każdą osobno wałkujemy i znowy dzielimy na 8 części ---jak opisałam wyżej.Na każdą część tą z szerszej strony nakładamy łyżeczkę nutelli i zwijamy robalika.Blaszke smarujemy olejem i układamy rogaliki przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem (można posypać makiem lub wiórkami) albo nie sypac niczym. piec na złoty kolor w temp. 180* ja pieke ok 20 minut..Patrze czy spód rogalika jest rumiany i czy ładnie odchodzi od blaszki.
deser drożdże mleko Nutella
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze