Rogaliki drożdżowe z nutellą są doskonałe na każdą przerwę – do kawy w pracy lub na drugie śniadanie w szkole. Świetnie sprawdzają się także jako prowiant na wycieczkach, zwłaszcza w górach, gdy trzeba szybko naładować baterie. Są też wprost idealne do koszyka piknikowego. Najlepiej smakują chwilę po wystudzeniu, ale następnego dnia również są miękkie. Z poniższego przepisu wykonacie 16 rogalików z nutellą.
iStock
(średnia 4.4 z 198 głosów)
Rozczyn drożdżowy: lekko podgrzewamy 50 ml mleka i przelewamy do miski. Dodajemy świeże drożdże, cukier i 15 g mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 500 g mąki. Dodajemy rozczyn z drożdży, 1 jajko i 150 ml letniego mleka. Lekko podgrzewamy masło, aby się roztopiło i również wlewamy do ciasta. Wyrabiamy przez 5–10 minut, aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na min. 45 minut.
Wałkowanie: wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie połówki. Jedną zostawiamy pod ściereczką na później, a drugą wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy ciasto na kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Następnie dzielimy nożem tak jak pizzę na 8 trójkątów.
Nadziewanie: łyżką nakładamy nutellę – ok. 10 g na porcję – bliżej podstawy trójkątów. Zwijamy w rogaliki w kierunku wierzchołka. Gdy już mamy 8 rogalików z nutellą, odkładamy je na blachę i przygotowujemy kolejne z drugiej porcji ciasta.
Pieczenie: rogaliki drożdżowe z nutellą pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygną, możemy je polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Porady
- Można także zrobić rogaliki drożdżowe z nutellą bez odstawiania ciasta do wyrośnięcia. Jeśli chcecie zyskać na czasie, dodajcie pokruszone drożdże bezpośrednio do mąki i innych składników na ciasto.
- Rogaliki przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem lub roztopionym masłem, aby się ładnie zarumieniły.
- Można także posypać je gruboziarnistym cukrem białym lub trzcinowym.
- Słodkie wypieki dobrze smakują również posypane cukrem pudrem lub z polewą czekoladową.
- Aby rogaliki zawierały mniej cukru, warto nadziać je dietetyczną domową nutellą.
Aby rogaliki z nutellą dłużej były świeże, należy owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki. W ten sposób będą miękkie nawet po 3–4 dniach. Nie można wkładać do lodówki gorących wypieków, więc poczekajcie, aż wystygną. Nie przykrywajcie świeżych rogalików folią, bo od razu zrobią się miękkie. A przecież najlepiej smakują chrupiące.
Ciasto drożdżowe możecie także zamrozić. Jeśli więc wiecie, że już nie dacie rady zjeść wszystkich rogalików następnego dnia po wypieku, owińcie je szczelnie folią i włóżcie do zamrażarki. Wtedy za jakiś czas będziecie mogli ponownie cieszyć się tą słodką przekąską.
Komentarze