rogaliki półfrancuskie z marmoladą

Rogaliki idealne do porannej kawy, bądź herbaty. Są niezwykle delikatne i kruche.

dodany przez: misiulka1987

Desery rogaliki marmolady

Czas przygotowania:
2min.
Kalorie:
100 kcal
Ocena:

(średnia 4.46 z 208 głosów)


Składniki:

  • pół kg mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 2 dag drożdży
  • półtorej kostki margaryny (połowę stopić i przestudzić)
  • jajko
  • Polewa
  • czekolada deserowa
  • cukier puder
  • woda
  • olejek waniliowy

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, rozwałkować na 2 placki.
  • Jeden posmarować resztą margaryny, przykryć drugim. Rozwałkować, złożyć na 3. Wałkowanie i składanie powtórzyć dwukrotnie. Schłodzić 30 minut. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wykrawać równoramienne trójkąty. Na środek kłaść porcje marmolady. Wierzch posmarować roztrzepanym jakiem. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni, aż zrobią się rumiane. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody i odrobiną olejku waniliowego, oraz stopioną czekoladą. Na końcu posypać orzechami.

Kalorie: 100

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy