iStock
4.43 (213)
Delikatne i kruche rogaliki półfrancuskie z marmoladą idealnie pasują do kawy lub herbaty. To takie małe słodkie co nieco, po które każdy chętnie sięgnie. Zatem doskonale sprawdzą się zarówno na przyjęciu rodzinnym, jak i spotkaniu z przyjaciółmi. Możecie je także zabrać do pracy na poczęstunek z okazji urodzin lub imienin. Wystarczy wyłożyć słodkie wypieki na talerz i gotowe – są więc o wiele bardziej praktyczne niż ciasto, które trzeba kroić na kawałki. Półfrancuskie rogaliki są łatwe do wykonania, a z jednej porcji wychodzi ok. 40. sztuk.
mąka pszenna 600 g
masło 200 g
śmietana 18% 200 ml
żółtko 2 szt.
cukier puder 15 g
sól 2 g
dżem owocowy 200 g
Ciasto na rogaliki półfrancuskie: mąkę przesiewamy na stolnicę. Na środek wykładamy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki, przesypując mąką. Dodajemy żółtka, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Wałkowanie: zimne ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach ok. 20×60 cm. Powinno mieć ok. 2 mm grubości.
Wycinanie trójkątów: prostokąt z ciasta kroimy wzdłuż na pół, a następnie zygzakiem wycinamy trójkąty.
Zwijanie rogalików: małą łyżeczką nakładamy marmoladę – wystarczy 5 g i zwijamy od podstawy do wierzchołka.
Pieczenie: układamy rogaliki na blasze. Smarujemy białkiem, które zostanie nam po oddzieleniu żółtek, i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180°C.
Porady
- Ciasto na rogaliki półfrancuskie może chłodzić się w lodówce znacznie dłużej niż 30 minut. Jeżeli dacie radę pomyśleć o wypieku dzień wcześniej, możecie zostawić je do schłodzenia na całą noc.
- Z tego przepisu wykonacie rogaliki półfrancuskie bez drożdży. Jeśli jednak chcecie mieć pewność, że wasze słodkie wypieki wyrosną, możecie do mąki dodać 7 g drożdży instant. Reszta przepisu pozostaje bez zmian.
- Wybierajcie gęstą marmoladę, żeby nadzienie nie wypływało ze środka.
- Przed pieczeniem można posypać rogaliki cukrem białym lub trzcinowym w kryształkach, lub podawać oprószone cukrem pudrem.
Ciasto na rogaliki półfrancuskie można wykonać z bezglutenowej mieszanki mąki gryczanej, jaglanej i ziemniaczanej. Śmietanę zastępujemy mlekiem kokosowym, a masło – olejem kokosowym lub margaryną roślinną. W tej wersji polecamy dodać naturalne drożdże. Przygotowując zaczyn, można zalać je lekko ciepłym mlekiem kokosowym lub innym napojem roślinnym z dodatkiem cukru lub syropu klonowego.
Ciasto bezglutenowe również przed rozwałkowaniem powinno chłodzić się w lodówce przez minimum 30 minut, a najlepiej przez całą noc.
Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Do -20% na wybrane, designerskie marki mebli, lamp i dywanów! Rabat obowiązuje na 9design.pl oraz w salonie stacjonarnym (Warszawa, ul. Lucerny 25). Promocja nie łączy się z innymi rabatami i nie obejmuje produktów przecenionych. Szczegóły u Partnera.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat do 40% na sprzęt, odzież i akcesoria sportowe dostępny w sklepie stacjonarnym i na Sportano.pl. Szczegóły w sklepie i na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl