iStock
5 (1)
Simnel cake to mocno bakaliowe ciasto spożywane tradycyjnie w Wielkiej Brytanii w okresie Wielkiego Postu i Wielkanocy. Jest podobne do naszego klasycznego keksa, ale wyróżnia się dodatkiem marcepanu, który znajduje się wewnątrz wypieku i tworzy jego dekorację. 12 kulek z masy cukrowej ułożonych na jego szczycie ma symbolizować 12 apostołów. Angielskie ciasto wielkanocne simnel cake zasmakuje każdemu miłośnikowi bakalii i słodkiego aromatu migdałów.
mąka pszenna 175 g
masło 200 g
jajka 4 szt.
brązowy cukier 200 g
mąka migdałowa 100 g
proszek do pieczenia 5 g
cytryna 1 szt.
przyprawa do piernika 5 g
rodzynki 85 g
suszona żurawina 85 g
skórka pomarańczowa 85 g
pomarańcze 1 szt.
woda 15 ml
marcepan 500 g
dżem owocowy 50 g
wiśnie z kompotu 100 g
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C w trybie góra-dół lub 130°C z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie przekrajamy na pół.
Bakalie: rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy wkładamy do szklanej miseczki. Dodajemy sok z pomarańczy wraz z otartą z niej skórką i wodę. Przykrywamy i wstawiamy do mikrofali na 2 minuty, tak żeby bakalie wchłonęły wilgoć. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Marcepan: 1/3 masy rozwałkowujemy i wykrajamy do rozmiaru tortownicy. Skrawki i pozostały marcepan użyjemy do dekoracji ciasta.
Masa: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. W oddzielnej misce łączymy wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i przyprawy oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Dodajemy je do masy maślano-jajecznej. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia składników. Na koniec dorzucamy nasączone bakalie i wiśnie. Całość mieszamy delikatnie łopatką.
Składanie ciasta: połowę masy wykładamy do tortownicy, a na niej układamy przygotowany marcepan. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i całość wyrównujemy łyżką lub szpatułką.
Pieczenie: simnel cake kładziemy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie robimy test patyczka. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja, możemy je wyjąć z piekarnika. W przeciwnym razie pozostawiamy je na kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy. Gotowe ciasto z marcepanem studzimy.
Dekoracja: ciasto smarujemy od góry dżemem morelowym. Połowę pozostałego marcepanu rozwałkowujemy i układamy je na wierzchu. Z reszty masy migdałowej formujemy 12 kulek i dekorujemy nimi nasze wielkanocne ciasto.
Porady
- Podobnie jak podczas robienia tradycyjnego keksa, do simnel cake możemy dodać dowolne rodzaje bakalii, pod warunkiem że w sumie będzie ich 250 g. Możemy użyć na przykład suszonych śliwek, moreli, daktyli czy fig.
- Jeśli nie korzystamy z mikrofali, bakalie możemy delikatnie podgrzać na patelni. Mieszamy je co kilka minut i zdejmujemy z kuchenki, kiedy wchłoną cały płyn.
- Zamiast gotowej przyprawy do piernika możemy użyć własnej mieszanki przypraw korzennych. W tym celu łączymy na przykład zmielony cynamon, sproszkowany imbir, otartą gałkę muszkatołową i ziele angielskie.
- Miłośnicy migdałów mogą przygotować własny domowy marcepan, który przyda się także do innych wypieków, takich jak mazurek marcepanowy na Wielkanoc. Plastyczną masę przygotowujemy poprzez wymieszanie równych części mąki migdałowej i cukru pudru oraz płynu w ilości równoważnej 15% wagi suchych składników. Może być to nawet zwykła woda, ale marcepan warto wzbogacić także likierem amaretto lub migdałowym aromatem do ciasta.
- Mąkę migdałową możemy przygotować samodzielnie. Łuskane orzechy wkładamy do malaksera o dużej mocy i mielimy je na pył. Proces ten nie może trwać zbyt długo, inaczej z migdałów wytrąci się tłuszcz. Gotowy pył orzechowy przesiewamy przez sito, żeby pozbyć się grudek. Zmielone migdały przydadzą nam się nie tylko do takich wypieków jak ciasto na Wielkanoc.
- W brytyjskiej tradycji przyrządzania simnel cake na Wielkanoc czasami używa się wody z kwiatów pomarańczy lub brandy, które dodaje się do ciasta lub wykorzystuje do aromatyzowania marcepanu.
- Simnel cake możemy przyrządzić kilka dni przed świętami. Podobnie jak keks długo zachowuje świeżość i przechowuje się je poza lodówką. Angielskie ciasto wielkanocne możemy także zamrozić. Po rozmrożeniu będzie równie świeże jak po przyrządzeniu.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat na wszystkie produkty Pharmaceris dostępne na www.pharmaceris.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u Partnera.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.