Simnel cake to mocno bakaliowe ciasto spożywane tradycyjnie w Wielkiej Brytanii w okresie Wielkiego Postu i Wielkanocy. Jest podobne do naszego klasycznego keksa, ale wyróżnia się dodatkiem marcepanu, który znajduje się wewnątrz wypieku i tworzy jego dekorację. 12 kulek z masy cukrowej ułożonych na jego szczycie ma symbolizować 12 apostołów. Angielskie ciasto wielkanocne simnel cake zasmakuje każdemu miłośnikowi bakalii i słodkiego aromatu migdałów.
iStock
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmujemy je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 150°C w trybie góra-dół lub 130°C z termoobiegiem. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie przekrajamy na pół.
Bakalie: rodzynki, żurawinę i kandyzowaną skórkę pomarańczy wkładamy do szklanej miseczki. Dodajemy sok z pomarańczy wraz z otartą z niej skórką i wodę. Przykrywamy i wstawiamy do mikrofali na 2 minuty, tak żeby bakalie wchłonęły wilgoć. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Marcepan: 1/3 masy rozwałkowujemy i wykrajamy do rozmiaru tortownicy. Skrawki i pozostały marcepan użyjemy do dekoracji ciasta.
Masa: masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. W oddzielnej misce łączymy wszystkie pozostałe suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, zmielone migdały i przyprawy oraz skórkę otartą z jednej cytryny. Dodajemy je do masy maślano-jajecznej. Miksujemy krótko, jedynie do połączenia składników. Na koniec dorzucamy nasączone bakalie i wiśnie. Całość mieszamy delikatnie łopatką.
Składanie ciasta: połowę masy wykładamy do tortownicy, a na niej układamy przygotowany marcepan. Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą masę i całość wyrównujemy łyżką lub szpatułką.
Pieczenie: simnel cake kładziemy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 90 minut. Po tym czasie robimy test patyczka. Jeśli ciasto się do niego nie przykleja, możemy je wyjąć z piekarnika. W przeciwnym razie pozostawiamy je na kolejne 15 minut i ponownie sprawdzamy. Gotowe ciasto z marcepanem studzimy.
Dekoracja: ciasto smarujemy od góry dżemem morelowym. Połowę pozostałego marcepanu rozwałkowujemy i układamy je na wierzchu. Z reszty masy migdałowej formujemy 12 kulek i dekorujemy nimi nasze wielkanocne ciasto.
biszkopt, ciasta wielkanocne - zobacz inne inspiracjePorady
- Podobnie jak podczas robienia tradycyjnego keksa, do simnel cake możemy dodać dowolne rodzaje bakalii, pod warunkiem że w sumie będzie ich 250 g. Możemy użyć na przykład suszonych śliwek, moreli, daktyli czy fig.
- Jeśli nie korzystamy z mikrofali, bakalie możemy delikatnie podgrzać na patelni. Mieszamy je co kilka minut i zdejmujemy z kuchenki, kiedy wchłoną cały płyn.
- Zamiast gotowej przyprawy do piernika możemy użyć własnej mieszanki przypraw korzennych. W tym celu łączymy na przykład zmielony cynamon, sproszkowany imbir, otartą gałkę muszkatołową i ziele angielskie.
- Miłośnicy migdałów mogą przygotować własny domowy marcepan, który przyda się także do innych wypieków, takich jak mazurek marcepanowy na Wielkanoc. Plastyczną masę przygotowujemy poprzez wymieszanie równych części mąki migdałowej i cukru pudru oraz płynu w ilości równoważnej 15% wagi suchych składników. Może być to nawet zwykła woda, ale marcepan warto wzbogacić także likierem amaretto lub migdałowym aromatem do ciasta.
- Mąkę migdałową możemy przygotować samodzielnie. Łuskane orzechy wkładamy do malaksera o dużej mocy i mielimy je na pył. Proces ten nie może trwać zbyt długo, inaczej z migdałów wytrąci się tłuszcz. Gotowy pył orzechowy przesiewamy przez sito, żeby pozbyć się grudek. Zmielone migdały przydadzą nam się nie tylko do takich wypieków jak ciasto na Wielkanoc.
- W brytyjskiej tradycji przyrządzania simnel cake na Wielkanoc czasami używa się wody z kwiatów pomarańczy lub brandy, które dodaje się do ciasta lub wykorzystuje do aromatyzowania marcepanu.
- Simnel cake możemy przyrządzić kilka dni przed świętami. Podobnie jak keks długo zachowuje świeżość i przechowuje się je poza lodówką. Angielskie ciasto wielkanocne możemy także zamrozić. Po rozmrożeniu będzie równie świeże jak po przyrządzeniu.
Komentarze