Ewa Niepytalska

Mississippi mud cake – mocno czekoladowe ciasto

Ocena:

3.5 (2)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
  • średni

Mississippi mud cake to mocno czekoladowe ciasto pochodzące z południowych Stanów Zjednoczonych. Ten słodki, dekadencki wypiek jest czymś pomiędzy puszystym ciastem a intensywnym, wilgotnym brownie. Zachwyci nie tylko czekoladoholików, chociaż trzeba się przygotować na nieprzyzwoitą dawkę kakao. Ciasto czekoladowe z Missisipi można podać na podwieczorek lub upiec na święta.    

Składniki:

  • masło  250 g

  • gorzka czekolada  500 g

  • kawa rozpuszczalna  6 g

  • woda  180 ml

  • mąka pszenna  300 g

  • kakao  70 g

  • cukier  250 g

  • soda oczyszczona  5 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • sól  3 g

  • olej  20 ml

  • jajka  4 szt.

  • maślanka  120 ml

  • śmietana 36%  120 ml

Mississippi mud cake – mocno czekoladowe ciasto - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: jajka i maślankę wyjmujemy z lodówki godzinę przez rozpoczęciem pracy. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C, tryb góra-dół. Czekoladę łamiemy lub kroimy na drobne kawałki. 

  • Krok 2:

    Suche składniki: mąkę i kakao przesiewamy do jednej miski. Dodajemy sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i drobny cukier. Mieszamy łopatką, łyżką lub rózgą. 

  • Krok 3:

    Mokre składniki: jajka roztrzepujemy razem z maślanką i olejem za pomocą rózgi kuchennej. 

  • Krok 4:

    Masa czekoladowa: pierwszą część czekolady (250 g), masło i kawę łączymy z wodą w rondelku. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzimy. 

  • Krok 5:

    Mieszanie ciasta: łączymy ze sobą suche i mokre składniki za pomocą łopatki lub rózgi.  Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną masę czekoladową, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.   

  • Krok 6:

    Pieczenie: masę na nasze ciasto czekoladowe Mississippi mud cake przelewamy do przygotowanej tortownicy. Ustawiamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy przez około 50 min. Sprawdzamy, czy środek ciasta nie jest jeszcze surowy za pomocą wykałaczki. Nie powinna być całkowicie sucha, ponieważ ciasto powinno być wilgotne, ale nie powinna być też całkowicie obklejona ciastem. Możemy lekko potrząsnąć blaszkę, żeby zobaczyć, czy środek stężał. 

  • Krok 7:

    Polewa czekoladowa: kiedy ciasto się studzi, przygotowujemy ganache. Drugą część czekolady (250 g) wkładamy do miseczki. Wlewamy śmietankę do rondelka i podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika tuż przed tym, kiedy zacznie się gotować. Zalewamy nią czekoladę, przykrywamy miseczkę i odczekujemy 5 minut. Następnie mieszamy ganasz za pomocą łopatki. Powinniśmy uzyskać aksamitny krem czekoladowy. Studzimy go lekko. 

  • Krok 8:

    Podanie: ciasto polewamy ganachem czekoladowym. Mississippi mud cake kroimy, kiedy całkowicie wystygnie, inaczej będzie się rozpadał.      

Porady

  • Zamiast maślanki możemy użyć jogurtu lub kefiru.  
  • Rodzaj gorzkiej czekolady, którą dodajemy do ciasta i polewy, możemy wybrać wedle uznania. Ważne, żeby miała zawartość kakao powyżej 50%
  • Pamiętajmy, żeby podczas przyrządzania polewy nie zagrzać śmietanki zbyt mocno, a czekolady nie wrzucać do gorącego rondelka. Jest to technika, której warto się nauczyć i którą warto wykonywać poprawnie, ponieważ krem czekoladowy ganache przydaje się do wielu wypieków. Można go wykorzystać do deserów takich jak urodzinowy tort czekoladowy lub muffinki z czekoladą.  
  • Mississipi mud cake to mocno czekoladowe ciasto, podobne do brownie, które warto podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną
  • Zamiast ganache możemy zrobić polewę czekoladową z masła, kakao, mleka i cukru
  • W wielu przepisach na Mississippi mud cake można znaleźć także pianki marshmallow. Układamy je bezpośrednio na świeżo wyjęte z piekarnika ciasto, dzięki czemu powstaje piankowa warstwa. Można ją jeszcze posypać orzechami pekan labo włoskimi i dopiero wtedy polewą czekoladową.  
  • Popularnym składnikiem, który można znaleźć w przepisach na to bardzo czekoladowe ciasto, jest także burbon. Jeśli chcemy, żeby nasz deser miał akcent z południowych Stanów Zjednoczonych, whisky można dodać do masy na ciasto lub do polewy.  
  • Podwójnie czekoladowe ciasto możemy przechowywać przez 3–4 dni w temperaturze pokojowej, pod przykryciem. Można je także mrozić. W tym celu dobrze jest je podzielić na porcje i po schłodzeniu zapakować oddzielnie do woreczków foliowych.  
  • Nieco innym ciastem odwołującym się do błotnistych rejonów w południowych Stanach Zjednoczonych jest Mississippi mud pie. Jest to tarta czekoladowa z kruchym spodem, kremowym nadzieniem i bitą śmietaną. Czekoladoholicy powinni zapamiętać tę inspirację do kolejnych cukierniczych eksperymentów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne