Tort wielkanocny ze świąteczną dekoracją i pysznym kremem stracciatella, czyli z dodatkiem posiekanej czekolady. To dobra alternatywa, dla dobrze nam znanych, słodkich mazurów i babek. Ciasto ma piękny, wiosenny, pistacjowy odcień – blaty biszkoptu przekładane są smakowitym nadzieniem, a całość udekorowana jest pistacjową masą i czekoladowymi jajeczkami. Podajemy niezawodny przepis na ciasto wielkanocne.
StockFood
(średnia 4.55 z 173 głosów)
Przygotowanie składników: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę – o średnicy 18 cm – wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 170° C.
Biszkopt: białka z solą (3g, czyli szczypta) ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy po 1 łyżce cukru (ok. 13 g), cały czas miksując do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki – pszenną tortową i 50 g łyżki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy trzepaczką.
Pieczenie tortu wielkanocnego: ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 30–40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie równy i nie opadnie po przestygnięciu. Studzimy.
Krem straciatella: czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywno. Wsypujemy cukier, ponownie ubijamy. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekolady, dodajemy barwnik i delikatnie mieszamy. Ilość barwnika dostosowujemy do tego, jaki efekt wizualny chcemy uzyskać – mocniejszy lub delikatniejszy.
Układanie warstw: biszkopt przekrawamy na 3 blaty – to będą warstwy na tort wielkanocny straciatella – przekładany smakowitym kremem z kawałkami czekolady. Spód biszkoptu nasączamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, wkładamy do wysokiego rantu, nakładamy krem, rozsmarowujemy. Czynności powtarzamy. Po przełożeniu dociskamy ciasto. Przed podaniem zdejmujemy rant, wierzch i boki tortu smarujemy kremem straciatella. Tort wielkanocny przed podaniem dekorujemy jajeczkami cukrowymi.
Porady
- W przepisie na tort wielkanocny stracciatella do masy dodany został żelowy barwnik spożywczy pistacjowa zieleń – można go pominąć i zrobić klasyczny krem śmietankowy straciatella z kawałkami czekolady.
- Naturalny barwnik spożywczy w kolorze zielonym można pozyskać ze szpinaku.
- Tort stracciatella obowiązkowo dekorujemy jajeczkami lub innymi malutkimi słodyczami świątecznymi.
- Blaty tortu można nasączyć ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, sprawdzi się też mocna kawa lub herbata.
- Cukier w składnikach możemy zastąpić zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym składnikiem, np. erytrolem.
Idealnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju wielkanocne słodycze – z czekolady, pianek marshmallow czy cukrowe wielkanocne dekoracje jak baranki czy kurczaczki. Kolorowy efekt tortu wielkanocnego uzyskamy dzięki barwnikom spożywczym. Dobrym wyborem będą barwniki żelowe o pastelowych odcieniach – świetnie wpiszą się w wiosenny klimat.
Zastanawiając się, jak udekorować tort wielkanocny, można iść o krok dalej i zrobić tort wielkanocny w kształcie jajka. Do tego przyda się odpowiednia forma do pieczenia lub rant wstawiany do większej tortownicy (powyżej 26 cm średnicy), który pozwoli uformować biszkopt na pożądany kształt jajka – pisanki. Możemy też upiec większe blaty i wyciąć na koniec kształt jajka na tort wielkanocny – a z reszty ciasta zrobić np. cake pops w wersji wielkanocnej.
Tort na Wielkanoc to tylko jedna ze słodkich propozycji. Na dwa świąteczne dni warto zaplanować inne pyszności. Ciasta na Wielkanoc obejmują takie grupy wypieków jak:
Warto przygotować więcej niż jedną formę (blachę lub tortownicę) ulubionego wypieku, aby wystarczyło dla wszystkich gości przy stole.
Wśród serników najczęściej na Wielkanoc pojawiają się:
Słodki – czasami nawet bardzo – symbol Wielkiej Nocy to mazurek – wśród najczęstszych przepisów pojawia się pomarańczowy, kajmakowy i orzechowy.
Nie może też zabraknąć babek:
Można zrobić też inne torty wielkanocne - charakter odświętny nadadzą im odpowiednie – wspomniane wyżej – wielkanocne dekoracje. Polecamy w szczególności czekoladowy, tiramisu, bezowy czy kawowy.
Komentarze