Tort wielkanocny stracciatella

Tort wielkanocny - tort stracciatella z wielkanocną dekoracją i pysznym kremem stracciatella, czyli z dodatkiem czekolady. To dobra alternatywa dla słodkich mazurów, a przede wszystkim tort wielkanocny będzie odpowiedni kiedy ktoś z naszych bliskich lub znajomych właśnie w święta wielkanocne obchodzi imieniny lub urodziny. Święta wielkanocne to ruchome święto, dlatego tort na Wielkanoc jako przepis przydać się może nawet co roku! Nasza wersja to wielkanocny tort stracciatella o pistacjowym odcieniu - blaty biszkoptu przekładane są smakowitym kremem stracciatella, a całość udekorowana pistacjową masą i czekoladowymi jajeczkami. Sprawdźcie pyszny tort na Wielkanoc i zobaczcie, jak udekorować tort wielkanocny.

dodany przez: mojegotowanie

torty Desery krem śmietankowy

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Białka zółtka 1.

    Jeśli chcemy upiec perfekcyjny tort wielkanocny, zaczynamy od przygotowania składników. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą (3g, czyli szczypta) ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy po 1 łyżce cukru, cały czas miksując do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki - mąkę pszenną tortową i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy trzepaczką.

  • Biszkopt krojenie 2.

    Tortownicę  na tort na Wielkanoc - w przepisie o średnicy 18 cm p wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut w 170°C do suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 30-40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie równy i nie opadnie po przestygnięciu. Studzimy, a następnie przekrawamy na 3 blaty - to będą warstwy na tort wielkanocny straciatella - przekładany smakowitym kremem z kawałkami czekolady.

  • Wiórki czekoladowe 3.

    Czas na krem - tort straciatella musi być nim przełożony. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Wsypujemy cukier, ponownie ubijamy. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekolady, dodajemy barwnik  i delikatnie mieszamy. Ilość barwnika dostosowujemy do tego, jaki efekt wizualny mocniejszy lub delikatniejszy chcemy uzyskać).

  • Dekorowanie tort wielkanocny 4.

    Spód biszkoptu nasączamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, wkładamy do wysokiego rantu, nakładamy krem, rozsmarowujemy. Czynności powtarzamy. Po przełożeniu tort dociskamy. Przed podaniem zdejmujemy rant, wierzch i boki tortu smarujemy kremem straciatella. Tort wielkanocny przed podaniem dekorujemy jajeczkami cukrowymi.

Porady

W przepisie na tort wielkanocny straciatella do masy dodany został żelowy barwnik spożywczy pistacjowa zieleń - można go pominąć i zrobić klasyczny krem śmietankowy straciatella z kawałkami czekolady, ale trzeba przyznać, że taki zielony tort na wielkanoc jest przyjemny dla oka! Tort na wielkanoc obowiązkowo dekorujemy jajeczkami - czekoladowe mini pisanki sprawdzą się idealne. 

Tort wielkanocny - przepis

Przepis na tort wielkanocny nie różni się od innych klasycznych przepisów na torty. Zaczynamy od puszystego biszkoptu na bazie białek. Z naszego przepisu wychodzą 3 blaty w tortownicy o średnicy 18 cm. Tortownica powinna być z wyjmowanym dnem, aby łatwiej było wydobyć perfekcyjny biszkopt na wielkanocny tort. Tortownicę wykładamy przed pieczeniem papierem do pieczenia - najlepiej kawałek papieru do pieczenia złożyć w kwadrat, a następnie wąski trójkąt. Przyłożyć do środka spodu tortownicy i uciąć podstawę na półokrągło dostosowując do średnicy tortownicy. Rozłożyć uzyskany kształt papieru i wyłożyć dno tortownicy. Boki posmarować masłem, obsypać niewielką ilością mąki.

Jak udekorować tort wielkanocny

Co ważne - przy takim pomyśle na pyszny tort wielkanocny nie musimy przesadzać z ilością cukru do ciasta - sam krem i wielkanocna dekoracja będą wystarczająco słodkie. A jak udekorować tort wielkanocny? Idealnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju wielkanocne słodycze - z czekolady, pianek marshmallow czy cukrowe wielkanocne dekoracje jak baranki czy kurczaczki. Kolorowy efekt tortu wielkanocnego uzyskamy dzięki barwnikom spożywczym. Dobrym wyborem na tort wielkanocny będą barwniki żelowe o pastelowych odcieniach - idealnie wpiszą się w wiosenny klimat, jaki ma tort na Wielkanoc. 

Notka redakcyjna

Tort wielkanocny: przepis

Wśród przepisów ma mazurki, babkę gotowaną czy wielkanocne chlebki to właśnie tort wielkanocny może być ciekawą odmianą. Nie tylko pięknie będzie prezentować się na świątecznym stole, robiąc wrażenie na gościach, ale będzie też takim wypiekiem na specjalne okazje. To, jaki smak może mieć tort wielkanocny, zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych. Warto postawić na tort na Wielkanoc, który będzie odpowiedni również dla dzieci - dlatego polecamy nasz przepis na tort wielkanocny z magazynu "Moje Gotowanie" 4/2021, nasączony wodą z sokiem z cytryny, a nie np. alkoholu. Jeśli jednak mamy pewność, że tort wielkanocny będą jeść tylko dorośli, możemy do nasądzenia wykorzystać np. poncz.

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Zastanawiając się, jak udekorować tort wielkanocny, można iść o krok dalej i zrobić tort wielkanocny w kształcie jajka. Do tego przyda się odpowiednia forma do pieczenia lub rant wstawiany do większej tortownicy (powyżej 26 cm średnicy), który pozwoli uformować biszkopt na pożądany kształt jajka - pisanki. Możemy też upiec większe blaty i wyciąć na koniec kształt jajka na tort wielkanocny - a z reszty biszkoptu zrobić np. cake pops w wersji i wielkanocnej. 

Ciasta i torty wielkanocne

Tort na Wielkanoc to tylko jedna ze słodkich propozycji. Na dwa świąteczne dni warto zaplanować inne pyszności. Ciasta na Wielkanoc obejmują takie grupy wypieków jak: serniki (w szczególności sernik tradycyjny), keks, makowiec, mazurek, babki czy ciasta przekładane. Warto przygotować więcej niż jedną formę (blachę lub tortownicę) ulubionego wypieku, aby wystarczyło dla wszystkich gości przy stole. Wśród serników najczęściej na Wielkanoc pojawiają się: sernik królewski oraz sernik krakowski. Wyjątkowe będą też te wypieki z serem, które związane są z wypiekami spoza granic kuchni polskiej, jak sernik wiedeński czy sernik nowojorski. Słodki - czasami nawet bardzo - symbol Wielkiej Nocy to mazurek - wśród najczęstszych przepisów pojawia się mazurek pomarańczowy, mazurek kajmakowy czy mazurek orzechowy. Można zrobić też inne torty wielkanocne - charakter odświętny nadadzą im odpowiednie - wspomniane wyżej - wielkanocne dekoracje. Polecamy w szczególności tort czekoladowy, tort tiramisu, tort bezowy czy tort kawowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy