Tort wielkanocny

Ocena:

4.55 (173)

  • 60 min.
  • więcej niż 10 osób
  • średni

Tort wielkanocny ze świąteczną dekoracją i pysznym kremem stracciatella, czyli z dodatkiem posiekanej czekolady. To dobra alternatywa, dla dobrze nam znanych, słodkich mazurów i babek. Ciasto ma piękny, wiosenny, pistacjowy odcień – blaty biszkoptu przekładane są smakowitym nadzieniem, a całość udekorowana jest pistacjową masą i czekoladowymi jajeczkami. Podajemy niezawodny przepis na ciasto wielkanocne.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • cukier drobny  180 g

  • mąka tortowa  125 g

  • mąka ziemniaczana  50 g

  • masło  5 g

  • czekolada mleczna  100 g

  • śmietana 36%  500 ml

  • mascarpone  500 g

  • cukier puder  40 g

  • barwnik spożywczy  10 ml

  • sól  3 g

  • cytryna  1 szt.

  • woda  125 ml

Tort wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Tortownicę – o średnicy 18 cm – wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do 170° C.

  • Krok 2:

    Biszkopt: białka z solą (3g, czyli szczypta) ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy po 1 łyżce cukru (ok. 13 g), cały czas miksując do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki – pszenną tortową i 50 g łyżki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy trzepaczką.

  • Krok 3:

    Pieczenie tortu wielkanocnego: ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 30–40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie równy i nie opadnie po przestygnięciu. Studzimy.

  • Krok 4:

    Krem straciatella: czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywno. Wsypujemy cukier, ponownie ubijamy. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekolady, dodajemy barwnik  i delikatnie mieszamy. Ilość barwnika dostosowujemy do tego, jaki efekt wizualny chcemy uzyskać – mocniejszy lub delikatniejszy.

  • Krok 5:

    Układanie warstw: biszkopt przekrawamy na 3 blaty – to będą warstwy na tort wielkanocny straciatella – przekładany smakowitym kremem z kawałkami czekolady. Spód biszkoptu nasączamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, wkładamy do wysokiego rantu, nakładamy krem, rozsmarowujemy. Czynności powtarzamy. Po przełożeniu dociskamy ciasto. Przed podaniem zdejmujemy rant, wierzch i boki tortu smarujemy kremem straciatella. Tort wielkanocny przed podaniem dekorujemy jajeczkami cukrowymi.

Porady

  • W przepisie na tort wielkanocny stracciatella do masy dodany został żelowy barwnik spożywczy pistacjowa zieleń – można go pominąć i zrobić klasyczny krem śmietankowy straciatella z kawałkami czekolady.
  • Naturalny barwnik spożywczy w kolorze zielonym można pozyskać ze szpinaku.
  • Tort stracciatella obowiązkowo dekorujemy jajeczkami lub innymi malutkimi słodyczami świątecznymi.
  • Blaty tortu można nasączyć ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, sprawdzi się też mocna kawa lub herbata.
  • Cukier w składnikach możemy zastąpić zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym składnikiem, np. erytrolem.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak udekorować tort wielkanocny

Idealnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju wielkanocne słodycze – z czekolady, pianek marshmallow czy cukrowe wielkanocne dekoracje jak baranki czy kurczaczki. Kolorowy efekt tortu wielkanocnego uzyskamy dzięki barwnikom spożywczym. Dobrym wyborem będą barwniki żelowe o pastelowych odcieniach – świetnie wpiszą się w wiosenny klimat.

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Zastanawiając się, jak udekorować tort wielkanocny, można iść o krok dalej i zrobić tort wielkanocny w kształcie jajka. Do tego przyda się odpowiednia forma do pieczenia lub rant wstawiany do większej tortownicy (powyżej 26 cm średnicy), który pozwoli uformować biszkopt na pożądany kształt jajka – pisanki. Możemy też upiec większe blaty i wyciąć na koniec kształt jajka na tort wielkanocny – a z reszty ciasta zrobić np. cake pops w wersji wielkanocnej.

Ciasta i torty wielkanocne

Tort na Wielkanoc to tylko jedna ze słodkich propozycji. Na dwa świąteczne dni warto zaplanować inne pyszności. Ciasta na Wielkanoc obejmują takie grupy wypieków jak:

  • serniki (w szczególności sernik tradycyjny),
  • keks,
  • makowiec,
  • mazurek,
  • babki,
  • ciasta przekładane.

Warto przygotować więcej niż jedną formę (blachę lub tortownicę) ulubionego wypieku, aby wystarczyło dla wszystkich gości przy stole.

Wśród serników najczęściej na Wielkanoc pojawiają się:

Słodki – czasami nawet bardzo – symbol Wielkiej Nocy to mazurek – wśród najczęstszych przepisów pojawia się pomarańczowy, kajmakowy i orzechowy.

Nie może też zabraknąć babek:

  • drożdżowej,
  • piaskowej,
  • cytrynowej,
  • dwukolorowej,
  • na majonezie.

Można zrobić też inne torty wielkanocne - charakter odświętny nadadzą im odpowiednie – wspomniane wyżej – wielkanocne dekoracje. Polecamy w szczególności czekoladowy, tiramisu, bezowy czy kawowy.

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne