Tort wielkanocny

Tort wielkanocny ze świąteczną dekoracją i pysznym kremem stracciatella, czyli z dodatkiem posiekanej czekolady. To dobra alternatywa, dla dobrze nam znanych, słodkich mazurów i babek. Ciasto ma piękny, wiosenny, pistacjowy odcień – blaty biszkoptu przekładane są smakowitym nadzieniem, a całość udekorowana jest pistacjową masą i czekoladowymi jajeczkami. Podajemy niezawodny przepis na ciasto wielkanocne.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.55 z 172 głosów)


Tort wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białka zółtka 1.

    Przygotowanie składników: jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą (3g, czyli szczypta) ubijamy na sztywno. Stopniowo wsypujemy po 1 łyżce cukru (ok. 10 g), cały czas miksując do rozpuszczenia. Dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia. Wsypujemy przesiane mąki – pszenną tortową i 2 łyżki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy trzepaczką.

  • Biszkopt krojenie 2.

    Pieczenie tortu wielkanocnego: tortownicę – o średnicy 18 cm – wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy lekko masłem i posypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 35 minut w 170° C do suchego patyczka. Biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy z wysokości 30–40 cm na podłogę. Dzięki temu będzie równy i nie opadnie po przestygnięciu. Studzimy, a następnie przekrawamy na 3 blaty – to będą warstwy na tort wielkanocny straciatella – przekładany smakowitym kremem z kawałkami czekolady.

  • Wiórki czekoladowe 3.

    Krem straciatella: czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Schłodzoną śmietankę 36% ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na sztywno. Wsypujemy cukier, ponownie ubijamy. Dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia. Wsypujemy wiórki czekolady, dodajemy barwnik  i delikatnie mieszamy. Ilość barwnika dostosowujemy do tego, jaki efekt wizualny chcemy uzyskać – mocniejszy lub delikatniejszy.

  • Dekorowanie tort wielkanocny 4.

    Układanie warstw: spód biszkoptu nasączamy wodą z sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, wkładamy do wysokiego rantu, nakładamy krem, rozsmarowujemy. Czynności powtarzamy. Po przełożeniu dociskamy ciasto. Przed podaniem zdejmujemy rant, wierzch i boki tortu smarujemy kremem straciatella. Tort wielkanocny przed podaniem dekorujemy jajeczkami cukrowymi.

Porady

  • W przepisie na tort wielkanocny stracciatella do masy dodany został żelowy barwnik spożywczy pistacjowa zieleń – można go pominąć i zrobić klasyczny krem śmietankowy straciatella z kawałkami czekolady.
  • Naturalny barwnik spożywczy w kolorze zielonym można pozyskać ze szpinaku.
  • Tort stracciatella obowiązkowo dekorujemy jajeczkami lub innymi malutkimi słodyczami świątecznymi.
  • Blaty tortu można nasączyć ponczem lub wodą z sokiem z cytryny, sprawdzi się też mocna kawa lub herbata.
  • Cukier w składnikach możemy zastąpić zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym składnikiem, np. erytrolem.

Notka redakcyjna

Jak udekorować tort wielkanocny

Idealnie sprawdzą się tutaj różnego rodzaju wielkanocne słodycze – z czekolady, pianek marshmallow czy cukrowe wielkanocne dekoracje jak baranki czy kurczaczki. Kolorowy efekt tortu wielkanocnego uzyskamy dzięki barwnikom spożywczym. Dobrym wyborem będą barwniki żelowe o pastelowych odcieniach – idealnie wpiszą się w wiosenny klimat.

 

Tort wielkanocny w kształcie jajka

Zastanawiając się, jak udekorować tort wielkanocny, można iść o krok dalej i zrobić tort wielkanocny w kształcie jajka. Do tego przyda się odpowiednia forma do pieczenia lub rant wstawiany do większej tortownicy (powyżej 26 cm średnicy), który pozwoli uformować biszkopt na pożądany kształt jajka – pisanki. Możemy też upiec większe blaty i wyciąć na koniec kształt jajka na tort wielkanocny – a z reszty biszkoptu zrobić np. cake pops w wersji wielkanocnej.

 

Ciasta i torty wielkanocne

Tort na Wielkanoc to tylko jedna ze słodkich propozycji. Na dwa świąteczne dni warto zaplanować inne pyszności. Ciasta na Wielkanoc obejmują takie grupy wypieków jak: serniki (w szczególności sernik tradycyjny), keks, makowiec, mazurek, babki czy ciasta przekładane. Warto przygotować więcej niż jedną formę (blachę lub tortownicę) ulubionego wypieku, aby wystarczyło dla wszystkich gości przy stole.

Wśród serników najczęściej na Wielkanoc pojawiają się: królewski oraz krakowski. Wyjątkowe będą też te wypieki z twarogiem, które związane są z wypiekami spoza granic kuchni polskiej, jak sernik wiedeński czy sernik nowojorski.

Słodki – czasami nawet bardzo – symbol Wielkiej Nocy to mazurek – wśród najczęstszych przepisów pojawia się pomarańczowy, kajmakowy i orzechowy.

Nie może też zabraknąć babek, drożdżowej, piaskowej, cytrynowej, dwukolorowej lub na majonezie.

Można zrobić też inne torty wielkanocne - charakter odświętny nadadzą im odpowiednie – wspomniane wyżej – wielkanocne dekoracje. Polecamy w szczególności czekoladowy, tiramisu, bezowy czy kawowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy