Sernik japoński jest delikatny i wyrazisty zarazem, a przy tym zdecydowanie mniej słodki niż tradycyjne polskie wypieki. Dodatek soku z cytryny sprawia, że sernik ma delikatnie kwaskowy smak. To puszyste i jednocześnie wilgotne, śmietankowe ciasto wprost rozpływa się w ustach. Podajemy niezawodny przepis na sernik po japońsku, który zachwyci całą rodzinę.
Brigitte Sporrer/Einfach Backen
Przygotowanie: układamy na krzyż dwa paski folii aluminiowej. Na niej umieszczamy formę do pieczenia o średnicy 24 cm i dociskamy ją dookoła foremki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170°C przy ustawionym grzaniu góra/dół lub 130°C przy włączonym termoobiegu. Na środkowej półce piekarnika umieszczamy głęboką blachę do pieczenia i napełniamy ją wodą do wysokości ok. 3 cm.
Masa serowa: serek śmietankowy mieszamy z 50 g cukru, aż będzie gładki. Oddzielamy białka od żółtek. Białka zostawiamy na później. Żółtka i miękkie masło dodajemy do masy serowej i ubijamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy śmietanę i sok z cytryny, po czym mieszamy z mąką (typ 405).
Pianka z białek: ubijamy je na sztywno z pozostałymi 100 g cukru i szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy.
Pieczenie: formę z ciastem wkładamy do kąpieli wodnej i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 50 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 130 stopni (lub do 110 w przypadku piekarnika z termoobiegiem), po czym pieczemy ciasto przez kolejne 30 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na około 15 minut. Następnie wyjmujemy sernik japoński i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na paterze na około 2-3 godziny. Przestudzone ciasto posypujemy ciasto cukrem pudrem do smaku i podajemy! Z przepisu wychodzi około 12 porcji sernika japońskiego.
Porady
- Kąpiel wodna jest szczególnie ważna w przypadku sernika japońskiego, gdyż zapewnia równomierne nagrzewanie podczas pieczenia. Dzięki temu zabiegowi ciasto będzie miało przyjemną, kremową konsystencję.
- Folię aluminiową możemy zastąpić papierem do pieczenia. W obu przypadkach formę należy owinąć bardzo starannie, żeby ciasto nie miało z nią bezpośredniej styczności.
- Zdarza się, że sernik japoński pęka podczas pieczenia. Zwykle powodem jest zbyt wysoka temperatura.
- Pęknięcia na serniku japońskim można ukryć pod owocami lub innymi dodatkami, takimi jak cukier puder czy sos czekoladowy.
- Może się zdarzyć, że sernik nie wyrośnie tak, jak powinien. Jeśli tak się stanie, będzie to oznaczało, że temperatura prawdopodobnie była za niska – w przypadku tego wypieku należy sprawdzić ją bardzo dokładnie.
- Niezwykle ważnym elementem przepisu na sernik japoński jest pozostawienie wypieku w piekarniku już po upieczeniu na około 15 minut. Dopiero po upływie tego czasu można wyjąć go i postawić w chłodniejszym miejscu.
- Sernik możemy przechowywać w lodówce przez ok. 2–3 dni.
Wbrew nazwie przepis na sernik japoński ma korzenie niemieckie. Azjatycka wersja wypieku powstała na skutek wielu eksperymentów Japończyków urzeczonych smakiem niemieckiego ciasta. W ten sposób powstał przepis na puszystą i delikatniejszą wersję, która jest mniej słodka i mniej kaloryczna w porównaniu z tradycyjnymi sernikami.
Kluczem do puszystości są ubite białka, wmieszane w ciasto i pieczenie w kąpieli wodnej. Powstało wiele wariacji na temat sernika japońskiego.
Sernik japoński z wiśniami robi olbrzymie wrażenie ze względu na walory estetyczne. Spód możemy wykonać z kakaowego ciasta kruchego, które przyda się również na kruszonkę. Na masie serowej układamy przekrojone na pół wiśnie. W efekcie otrzymamy pięknie kontrastujące ze sobą barwy ciasta. Odmianą tego ciasta jest też sernik japoński z wiśniami i galaretką.
Fantastycznie smakuje sernik japoński z mascarpone, z dodatkiem białej czekolady. Idealnie komponuje się z lekko kwaskowatymi owocami, takimi jak maliny czy borówki. Wypiek ten pozwala na dodanie różnych dodatków wedle gustu. Wychodząc od przepisu podstawowego możemy na nim poprzestać lub eksperymentować, żeby znaleźć swój smak.
Upieczony sernik japoński możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem i udekorować pokrojonymi truskawkami lub podać z ulubioną konfiturą. Dodatek sosu toffi i bitej śmietany również będzie się wspaniale komponował z serową masą.
Komentarze