Biszkopt kokosowy

Ocena:

4.44 (188)

  • 60 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Biszkopt kokosowy dzięki dobrze ubitym białkom odznacza się wyjątkową lekkością i dużą objętością. A dodatek wiórek kokosowych wzbogaca nie tylko jego smak, lecz także aromat. To ciekawa wariacja na temat klasycznego wypieku. Kokosowy biszkopt wspaniale komponuje się z masami śmietankowymi, maślanymi i tymi na bazie serka mascarpone.

Składniki:

  • jajka  6 szt.

  • wiórki kokosowe  45 g

  • cukier  220 g

  • mąka pszenna  80 g

  • mąka ziemniaczana  25 g

Biszkopt kokosowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • Krok 2:

    Jajka: białka oddzielamy od żółtek.

  • Krok 3:

    Mąka: obie mąki przesiewamy do małej miski.

  • Krok 4:

    Ciasto: żółtka łączymy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Następnie łączymy je z żółtkami za pomocą łopatki. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy. 

  • Krok 5:

    Pieczenie: gotową masę wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Na końcu biszkopt kokosowy wyjmujemy z formy.

Porady

  • Biszkopt kokosowy świetnie sprawdzi się w roli deseru w towarzystwie kawy lub herbaty. Ostudzone ciasto warto wtedy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Całość możemy udekorować wiórkami kokosowymi.
  • Mąkę oraz masę jajeczną delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Zbyt gwałtowne i szybkie ruchy mogą doprowadzić do przebicia pęcherzyków powietrza znajdujących się w masie. W konsekwencji nasz wypiek nie wyrośnie dostatecznie.
  • Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu. W ten sposób zachowa swój idealny kształt.
  • Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdzamy, czy się upiekło. W tym celu używamy drewnianego patyczka, którego wbijamy w biszkopt. Jeśli po wyjęciu jest suchy – możemy zakończyć proces pieczenia.
  • Biszkopt najłatwiej kroi się następnego dnia po upieczeniu. 
  • Gotowy wypiek przechowujemy owinięty folią do żywności maksymalnie 2–3 dni w chłodnym miejscu.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Biszkopt kokosowy – czym go przełożyć?

Biszkopt kokosowy sprawdzi się w wielu odsłonach. Możemy posypać go cukrem pudrem i podać na deser do popołudniowej kawy. Posmarowany dżemem stanowi ciekawą propozycję na słodkie śniadanie. Jednak najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania tortów. W takiej sytuacji z powodzeniem przełożymy go:

  • bitą śmietaną – jest lekka i delikatnie słodka. Powstaje na bazie dobrze schłodzonej śmietanki 30% lub 36% oraz niewielkiej ilości cukru pudru. Możemy połączyć ją także z niewielką ilością kakao – otrzymamy wtedy ciemny krem o czekoladowym smaku.
  • kremem mascarpone – jest on nieco cięższy i sztywniejszy od bitej śmietany. Żeby go przygotować należy ubić serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem. Krem warto wzbogacić w świeże owoce takie jak truskawki, jagody, maliny lub porzeczki,
  • masą budyniową – to połączenie budyniu waniliowego i masła. Świetnie smakuje z dodatkiem wiórek kokosowych,
  • masą maślaną – w jej skład wchodzą takie składniki jak masło, jajka oraz cukier. Nada się nie tylko do przełożenia blatów biszkoptowych, ale także obłożenia całego tortu pod masę cukrową. Ponadto z łatwością udekorujemy nią każde ciasto.

Biszkopt kokosowy – czym nasączyć?

Biszkopt kokosowy możemy nasączyć zarówno ponczem bezalkoholowym na bazie soku z cytryny, wody oraz cukru, jak i tym z dodatkiem likierów. Najlepiej sprawdzi się tutaj:

  • malibu – jego dodatek rewelacyjnie podkręci smak biszkoptu. Warto po niego sięgnąć, jeśli planujemy przygotować tort kokosowy. Malibu możemy zastąpić również innym, podobnym likierem,
  • wódka – zazwyczaj łączymy ją z sokiem z cytryny, wodą oraz cukrem. Jednak równie dobrze smakuje z dodatkiem soku ananasowego lub pomarańczowego,
  • likier amaretto – wzbogaci nasz tort w delikatny, migdałowy aromat,
  • herbata – warto ją wykorzystać, szczególnie jeśli zależy nam na tym, żeby tort był bezalkoholowy. Do jasnych biszkoptów kokosowych najlepiej pasuje ostudzona herbata zielona.

Tort rafeallo

Biszkopty kokosowe możemy wykorzystać do przygotowania wyśmienitego tortu rafeallo. Nasączamy je wtedy likierem kokosowym. Pierwszy blat biszkoptowy przekładamy konfiturą malinową, a kolejne delikatnym kremem powstałym na bazie białej czekolady i serka mascarpone. Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi, uprażonymi płatkami migdałów oraz pralinami rafaello. Deser ten świetnie sprawdzi się na imprezie urodzinowej lub uroczystym spotkaniu rodzinnym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne