Biszkopt kokosowy dzięki dobrze ubitym białkom odznacza się wyjątkową lekkością i dużą objętością. A dodatek wiórek kokosowych wzbogaca nie tylko jego smak, lecz także aromat. To ciekawa wariacja na temat klasycznego wypieku. Kokosowy biszkopt wspaniale komponuje się z masami śmietankowymi, maślanymi i tymi na bazie serka mascarpone.
Adobe Stock
(średnia 4.47 z 180 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka: białka oddzielamy od żółtek.
Mąka: obie mąki przesiewamy do małej miski.
Ciasto: żółtka łączymy z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka do sztywności. Następnie łączymy je z żółtkami za pomocą łopatki. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy przesiane mąki. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy.
Pieczenie: gotową masę wlewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Ciasto pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do ostygnięcia. Na końcu biszkopt kokosowy wyjmujemy z formy.
Porady
- Biszkopt kokosowy świetnie sprawdzi się w roli deseru w towarzystwie kawy lub herbaty. Ostudzone ciasto warto wtedy posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Całość możemy udekorować wiórkami kokosowymi.
- Mąkę oraz masę jajeczną delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Zbyt gwałtowne i szybkie ruchy mogą doprowadzić do przebicia pęcherzyków powietrza znajdujących się w masie. W konsekwencji nasz wypiek nie wyrośnie dostatecznie.
- Ciasto wyjmujemy z formy dopiero po jego całkowitym ostygnięciu. W ten sposób zachowa swój idealny kształt.
- Przed wyjęciem ciasta z piekarnika, sprawdzamy, czy się upiekło. W tym celu używamy drewnianego patyczka, którego wbijamy w biszkopt. Jeśli po wyjęciu jest suchy – możemy zakończyć proces pieczenia.
- Biszkopt najłatwiej kroi się następnego dnia po upieczeniu.
- Gotowy wypiek przechowujemy owinięty folią do żywności maksymalnie 2–3 dni w chłodnym miejscu.
Biszkopt kokosowy sprawdzi się w wielu odsłonach. Możemy posypać go cukrem pudrem i podać na deser do popołudniowej kawy. Posmarowany dżemem stanowi ciekawą propozycję na słodkie śniadanie. Jednak najczęściej wykorzystujemy go do przygotowania tortów. W takiej sytuacji z powodzeniem przełożymy go:
Biszkopt kokosowy możemy nasączyć zarówno ponczem bezalkoholowym na bazie soku z cytryny, wody oraz cukru, jak i tym z dodatkiem likierów. Najlepiej sprawdzi się tutaj:
Biszkopty kokosowe możemy wykorzystać do przygotowania wyśmienitego tortu rafeallo. Nasączamy je wtedy likierem kokosowym. Pierwszy blat biszkoptowy przekładamy konfiturą malinową, a kolejne delikatnym kremem powstałym na bazie białej czekolady i serka mascarpone. Tort dekorujemy wiórkami kokosowymi, uprażonymi płatkami migdałów oraz pralinami rafaello. Deser ten świetnie sprawdzi się na imprezie urodzinowej lub uroczystym spotkaniu rodzinnym.
Komentarze