Wegańska tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami i galaretką to prosty przepis na ciasto. Pyszny klasyczny deser przypadnie do gustu nie tylko weganom.

dodany przez: marlenas

Ocena:

(średnia 4.47 z 189 głosów)


Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    125 g margaryny
    2 łyżki wody
    3 łyżki cukru

    Nadzienie:
    500 g świeżych truskawek
    1 wegańska galaretka w proszku
    (lub 5 g agaru

  • 500 ml wody
  • kilka łyżek syropu truskawkowego i cukier do smaku)

Rodzaj diety:

Kroki przygotowania:

  • Mieszamy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 20 minut

  • aby się schłodziło. Formę do tarty natłuszczamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim spód i brzegi formy do tarty. Nakłówamy ciasto widelcem
  • a spód wykładamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami do pieczenia kruchych spodów lub suchą fasolą. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut na złotobrązowy kolor.

    Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Układamy je na ostygniętym spodzie tarty. Na galaretkę mieszamy syrop truskawkowy z wodą i dosładzamy do smaku. Rozpuszczamy w nim agar i gotujemy przez 5-10 minut. Następnie lekko studzimy

  • a gdy galaretka zacznie tężeć
  • wylewamy ją na spód do tarty. Wkładamy tartę do lodówki do czasu
  • aż galaretka nie stężeje. Dekorujemy jadalnymi kwiatami i podajemy.

    Doskonałym pomysłem na letni deser jest także sernik na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy