Tarta z truskawkami i galaretką to prosty przepis na ciasto. Pyszny klasyczny deser przypadnie do gustu nie tylko weganom.
(średnia 4.47 z 189 głosów)
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki
125 g margaryny
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
Nadzienie:
500 g świeżych truskawek
1 wegańska galaretka w proszku
(lub 5 g agaru
Mieszamy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 20 minut
Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Układamy je na ostygniętym spodzie tarty. Na galaretkę mieszamy syrop truskawkowy z wodą i dosładzamy do smaku. Rozpuszczamy w nim agar i gotujemy przez 5-10 minut. Następnie lekko studzimy
Doskonałym pomysłem na letni deser jest także sernik na zimno.
Komentarze