Tort biszkoptowy z truskawkami

Idealny, delikatny biszkopt, puszysty krem i soczyste truskawki - ten tort biszkoptowy z truskawkami spełni oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów.

Dodany przez:

Torty

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto:
  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • 8 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 40 ml kremówki (ciepłej, nie wrzącej)
  • mus:
  • 6 arkuszy żelatyny
  • 40 dag truskawek (umytych i pokrojonych)
  • 15 dag cukru
  • 400 ml śmietany kremówki
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • dekoracja:
  • 50 dag truskawek w całości
  • piękna wstążka

Przygotowanie

  1. Na ciasto: dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  2. Jajka lekko ubijamy i stopniowo dodajemy cukier podczas mieszania, aż całkowicie się rozpuści i masa stanie się puszysta. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy na masę jajeczną i delikatnie łączymy. 4 łyżki masy dodajemy do ciepłej kremówki, mieszamy i dodajemy do ciasta.
  3. Połowę ciasta wlewamy do formy i pieczemy przez 10–12 min. Lekko ostudzone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Pieczemy drugi krążek biszkoptu.
  4. Na mus: żelatynę moczymy w wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem, przelewamy do dużej miski. Schłodzoną śmietanę ubijamy na krem.
  5. Żelatynę odciskamy z wody i przekładamy do małego rondla razem z sokiem z cytryny. Podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści i wlewamy ją do purée truskawkowego, mieszamy.
  6. 1/3 bitej śmietany dodajemy do purée, mieszamy, a następnie dodajemy pozostałą bitą śmietankę i mieszamy, aż wszystko zostanie połączone.
  7. Leciutko przycinamy końcówki biszkopcików. Kiedy upieczone krążki ciasta ostygną, na jednym z nich ustawiamy w tortownicy biszkopty, jeden obok drugiego, okrągłą końcówką do góry.
  8. Tortownicę wypełniamy 1/4 kremu truskawkowego, dodajemy 1/4 pokrojonych truskawek. Dodajemy 1/4 kremu i 1/4 truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności.
  9. Krem na wierzchu wygładzamy. Torcik pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 4 godz. lub na noc. Przed podaniem wierzch dekorujemy truskawkami. Zdejmujemy obręcz tortownicy i całość delikatnie obwiązujemy wstążką.
  10. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017
biszkopt ciasto z truskawkami tort truskawkowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy