Ten tort biszkoptowy z truskawkami spełni oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów - idealny, delikatny biszkopt, puszysty krem i soczyste truskawki to perfekcyjne połączenie. W sezonie na truskawki to jeden z najlepszych przepisów na tort urodzinowy i inne rodzinne spotkania. Sprawdźcie, jak przygotować aksamitny krem i upiec biszkoptowe blaty tortu. Truskawkowy tort to przepis na pyszny deser zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Zachwyca smakiem i wyglądem, spróbuj!
Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.44 z 183 głosów)
Jak zrobić tort truskawkowy? Rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Bierzemy 40 ml śmietanki kremówki i podgrzewamy ją w rondelku, ale nie zagotowujemy! Jajka lekko ubijamy i stopniowo dodajemy do nich cukier (100 g) podczas mieszania, aż całkowicie się rozpuści i masa stanie się puszysta. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy na masę jajeczną i całość delikatnie łączymy. Do ciepłej kremówki (40ml) dodajemy 4 łyżki masy, mieszamy i dodajemy do ciasta. Następnie połowę ciasta wlewamy do formy i pieczemy przez 10–12 min. Po tym czasie wyjmujemy je na kratkę i studzimy. Pieczemy drugi krążek biszkoptu z pozostałej połowy ciasta.
Jak zrobić masę truskawkową do tortu? Na początku moczymy żelatynę w plasterkach/arkuszach w wodzie. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Truskawki (400 g), oczyszczamy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem, a następnie przelewamy do dużej miski. Schłodzoną śmietanę (400 ml) ubijamy na krem. Żelatynę odciskamy z wody i przekładamy do małego rondla razem z sokiem z cytryny. Podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści i wlewamy ją do purée truskawkowego, mieszamy. 1/3 bitej śmietany dodajemy do purée, mieszamy, a następnie dodajemy pozostałą bitą śmietankę i mieszamy, aż wszystko zostanie połączone. Leciutko przycinamy końcówki biszkopcików. Kiedy upieczone krążki ciasta ostygną, na jednym z nich ustawiamy w tortownicy biszkopty, jeden obok drugiego, okrągłą końcówką do góry. Tortownicę wypełniamy 1/4 kremu truskawkowego, dodajemy 1/4 pokrojonych truskawek. Dodajemy 1/4 kremu i 1/4 truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności. Krem na wierzchu wygładzamy.
Tak przygotowany tort z truskawkami pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 4 godz. lub na całą noc. Przed podaniem wierzch tortu dekorujemy truskawkami (50 g). Zdejmujemy obręcz tortownicy i całość delikatnie obwiązujemy wstążką. Truskawkowy tort w tym wydaniu świetnie sprawdzi się jako deser na wyjątkowe okazje lub słodycz do kawy.
Porady
- Tort biszkoptowy z truskawkami to kilkuetapowy przepis, ale zdecydowanie wygląd i smak tortu wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Do masy wykorzystujemy wygodne w użyciu arkusze/plasterki żelatyny. To produkt coraz częściej używany w kuchni - można go śmiało używać zarówno do deserów i ciast, jak i dań wytrawnych.
- Tort z truskawkami można przyozdobić na wierzchu miętą, która doskonale komponuje się z takimi smakami.
- Aby tort biszkoptowy z truskawkami pięknie prezentował się na stole warto zaopatrzyć się w porządną, stabilną paterę na tego typu wypieki. Patera szklana, a może kolorowa patera ze wstążką? Wybór należy do Was, ale jedno jest pewne - to niezbędny gadżet w domu miłośników tak zjawiskowych wypieków jak tort biszkoptowy z truskawkami.
Udany biszkopt do tortu truskawkowego to połowa sukcesu. Często można usłyszeć opinie, że biszkopt jest zbyt suchy, a to z kolei psuje smak całego deseru. Co więc zrobić, aby tego uniknąć? Sposobem na delikatny i rozpływający się w ustach biszkopt, jest jego odpowiednie nasączenie. W tym celu można użyć czarną herbatę, kawę, poncz lub wodę różaną. Dla bardziej wyrazistego smaku warto dodać kilka kropel rumu. Należy przy tym pamiętać, aby nie przesadzić z ilością płynu podczas nasączania. W przeciwnym razie biszkopt za bardzo rozmoknie.
Przygotowanie tortu własnoręcznie wymaga wiele cierpliwości, ale jednocześnie dostarcza ogromnej satysfakcji. Z wykorzystaniem sezonowych owoców, można przygotować wiele pysznych tortów i deserów. Pysznym i stosunkowo prostym deserem jest też tort malinowy lub bardziej klasyczny tort śmietankowy. Te oraz inne owoce doskonale komponują się też z bezą, uznawaną przez wielu za królową deserów.
Zobacz też: Przyjęcie weselne bez wpadki - zaplanuj stół weselny, dekoracje i prezenty dla gości
Komentarze