Tort biszkoptowy z truskawkami

Idealny, delikatny biszkopt, puszysty krem i soczyste truskawki - ten tort biszkoptowy z truskawkami spełni oczekiwania najbardziej wymagających łasuchów. W sezonie na truskawki to jeden z najlepszych przepisów na tort na urodziny i inne rodzinne spotkania. Sprawdźcie, jak przygotować aksamitny krem i upiec biszkoptowe blaty tortu.

ciasto z truskawkamitortybiszkopt

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 172 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na ciasto: dno i boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C, 40 ml kremówki podgrzewamy, ale nie zagotowujemy! Jajka lekko ubijamy i stopniowo dodajemy cukier (100 g) podczas mieszania, aż całkowicie się rozpuści i masa stanie się puszysta. Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy na masę jajeczną i delikatnie łączymy. 4 łyżki masy dodajemy do ciepłej kremówki (40 ml), mieszamy i dodajemy do ciasta. Połowę ciasta wlewamy do formy i pieczemy przez 10–12 min. Lekko ostudzone wyjmujemy na kratkę i studzimy. Pieczemy drugi krążek biszkoptu.
  • 2.Na mus: żelatynę w plasterkach/arkuszach moczymy w wodzie. Wyciskamy sok z połówki cytryny. Truskawki (400 g), oczyszczamy, usuwamy szypułki i miksujemy z cukrem, przelewamy do dużej miski. Schłodzoną śmietanę (400 ml) ubijamy na krem. Żelatynę odciskamy z wody i przekładamy do małego rondla razem z sokiem z cytryny. Podgrzewamy, aż żelatyna się rozpuści i wlewamy ją do purée truskawkowego, mieszamy. 1/3 bitej śmietany dodajemy do purée, mieszamy, a następnie dodajemy pozostałą bitą śmietankę i mieszamy, aż wszystko zostanie połączone. Leciutko przycinamy końcówki biszkopcików. Kiedy upieczone krążki ciasta ostygną, na jednym z nich ustawiamy w tortownicy biszkopty, jeden obok drugiego, okrągłą końcówką do góry. Tortownicę wypełniamy 1/4 kremu truskawkowego, dodajemy 1/4 pokrojonych truskawek. Dodajemy 1/4 kremu i 1/4 truskawek. Przykrywamy drugim krążkiem ciasta i powtarzamy czynności. Krem na wierzchu wygładzamy.
  • 3.Torcik pozostawiamy w lodówce przez co najmniej 4 godz. lub na noc. Przed podaniem wierzch dekorujemy truskawkami (50 g). Zdejmujemy obręcz tortownicy i całość delikatnie obwiązujemy wstążką.

Porady

Tort biszkoptowy z truskawkami to kilkuetapowy przepis, ale zdecydowanie wygląd i smak tortu wynagradza trud włożony w jego przygotowanie. Do masy wykorzystujemy wygodne w użyciu arkusze / plasterki żelatyny. To produkt coraz częściej używany w kuchni - można go śmiało używać zarówno do deserów i ciast, jak i dań wytrawnych.

Zobacz też: Przyjęcie weselne bez wpadki - zaplanuj stół weselny, dekoracje i prezenty dla gości

Aby tort biszkoptowy z truskawkami pięknie prezentował się na stole warto zaopatrzyć się w porządną, stabilną paterę na tego typu wypieki. Patera szklana, a może kolorowa patera ze wstążką? Wybór należy do Was, ale jedno jest pewne - to niezbędny gadżet w domu miłośników tak zjawiskowych wypieków jak tort biszkoptowy z truskawkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy