Śmietanowiec z truskawkami to lekkie ciasto na zimno, które idealnie sprawdza się jako deser na upalne, letnie dni. Harmonia biszkoptowego spodu, owocowej masy śmietanowej i galaretki z kawałkami świeżych truskawek zachwyci każdego małego i dużego łasucha. Kiedy rozpocznie się sezon wiosenno-letni, niech truskawkowy śmietanowiec zagości na Waszych stołach.
Artur Rogalski
(średnia 4.43 z 170 głosów)
Przygotowanie: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Piekarnik nastawiamy na 170°C. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki.
Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy do nich cukier. Kiedy staną się błyszczące, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami na niskich obrotach miksera. Przelewamy ją do tortownicy i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka.
Galaretka: w oddzielnych naczyniach rozpuszczamy jedną galaretkę truskawkową (77 g) i jedną cytrynową (77 g), każdą w 400 ml gorącej wody. Połową cytrynowego płynu nasączamy biszkopt, a drugą część łączymy z galaretką truskawkową. Odstawiamy je do wystygnięcia.
Masa śmietanowa: dwie galaretki truskawkowe w proszku (154 g) rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na gęsty krem z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy do niej cienkim strumieniem galaretki truskawkowe. Mieszamy z 1/3 przygotowanych owoców.
Śmietanowiec z truskawkami: masę wylewamy na biszkopt. Chłodzimy. Kiedy stężeje, układamy na niej pozostałe owoce. Zalewamy je galaretką truskawkowo-cytrynową. Wkładamy do lodówki, żeby całość dobrze się ścięła. Serwujemy na zimno.
Porady
- Osoby chore na celiakię lub unikające produktów pszennych, mogą bez trudu przyrządzić biszkopt bezglutenowy.
- Śmietanowiec z truskawkami jest bardzo prostym i dosyć szybkim ciastem, ale musi minąć sporo czasu, żeby wszystkie składniki stężały. Najlepiej przyrządzić go dzień wcześniej. Czas na chłodzenie deseru nie zostały uwzględniony w klasyfikacji dania.
- Do galaretki warto dodać świeże zioła, na przykład miętę lub bazylię. Ich smak doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi truskawkami.
- Śmietanowiec z owocami to świetny deser na lato. Nie tylko dlatego, że przyjemnie orzeźwia kubki smakowe, ale także ze względu na dostępność świeżych truskawek. Poza sezonem możemy jednak użyć mrożonych owoców. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze odcisnąć je z nadmiaru wody.
- Chociaż nazwa deseru wskazuje, że jego najważniejszym składnikiem jest śmietana, można zastąpić ją serkiem homogenizowanym lub mascarpone, a nawet jogurtem naturalnym. Jeśli chcemy, żeby nasze ciasto z truskawkami na zimno nie zawierało laktozy, użyjmy mleczka kokosowego.
- Dobrze schłodzony śmietanowiec truskawkowy z galaretką warto porcjować za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Dzięki temu ukroimy idealnie równe, pięknie prezentujące się kawałki.
- Żeby podkreślić smak truskawek, dodajmy do masy kilka kropelek aromatu do ciasta. Najlepiej sprawdzi się domowa esencja waniliowa.
- Jeśli nie mamy do dyspozycji tortownicy, możemy przyrządzić śmietanowiec z truskawkami w foremce o dowolnym kształcie. Pamiętajmy jednak, żeby odpowiednio przeliczyć proporcje składników ciasta.
Truskawkowy śmietanowiec doskonale komponuje się z lekkim jak chmurka jasnym biszkoptem, ale deser można uprościć i sprawić, że w ogóle nie będzie wymagał użycia piekarnika. Oto kilka propozycji na prosty spód do ciasta na zimno:
Jeśli zależy nam, żeby maksymalnie uprościć przepis na śmietanowiec z truskawkami, możemy całkiem pominąć spód i wylać masę owocową bezpośrednio na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest to świetna propozycja dla osób, które unikają w swojej diecie produktów pszennych.
Śmietanowiec truskawkowy z galaretką to niezwykle lekki, orzeźwiający deser, który kojarzy się z beztroską upalnych, letnich dni. Jeśli przypadł Wam do gustu, wypróbujcie także klasyczny śmietanowiec, który skrywa kolorowe galaretki zanurzone w kremowej masie. Inne doskonałe wakacyjne ciasta owocowe to na przykład:
Komentarze