Truskawkowy śmietanowiec

co tu dużo opowiadać - po prostu niebo w gębie!

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 8 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ok. 1 kg świeżych truskawek
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 30 %
  • 3 op. galaretki w proszku o smaki truskawkowym
  • 1 op. galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 blat biszkoptowy (upiekłam sama w tortownicy o średnicy 32cm w/g wypróbowanego przepisu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/biszkopt_przepis_podstawowy_i_niezawodny - przekroiłam na pół - drugą połowę zafoliowałam i zamroziłam)
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

  1. 2 galaretki truskawkowe rozpuścić razem w 0,5 l gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Trzecią truskawkową i cytrynową rozpuścić każdą osobno w normalnej ilości wody czyli po 0,5 l. Gdy cytrynowa przestygnie, połową nasączamy blat biszkoptowy ułożony na dnie tortownicy o dopasowanej średnicy. Resztę mieszamy z tą jedną galaretką truskawkową. Truskawki płuczemy i dokładnie osączamy, kroimy na ćwiartki. Kiedy dwie rozpuszczone razem galaretki będą zimne, ale płynne ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę dodając pod koniec ubijania cukier puder. Następnie cały czas ubijając wlewamy pomału galaretki a kiedy masa będzie jednorodna przerywamy ubijanie. Do masy dokładamy ok. 1/3 truskawek mieszamy i wykładamy masę na biszkopt – wstawiamy do lodówki aby stężała a to trwa krótko. Na wierzchu układamy dookoła gęsto resztę truskawek i zalewamy tężejącą mieszanką galaretki truskawkowej i cytrynowej. Odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do lodówki aby całość dobrze się ścięła.
deser wegetariańska dla dzieci truskawki śmietana galaretka śmietanowiec
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze