Śmietanowiec z truskawkami

Ocena:

4.43 (171)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Śmietanowiec z truskawkami to lekkie ciasto na zimno, które idealnie sprawdza się jako deser na upalne, letnie dni. Harmonia biszkoptowego spodu, owocowej masy śmietanowej i galaretki z kawałkami świeżych truskawek zachwyci każdego małego i dużego łasucha. Kiedy rozpocznie się sezon wiosenno-letni, niech truskawkowy śmietanowiec zagości na Waszych stołach.     

Składniki:

  • jajka  2 szt.

  • cukier  35 g

  • mąka pszenna  60 g

  • proszek do pieczenia  2 g

  • olej  20 ml

  • truskawki  500 g

  • śmietana 30%  500 ml

  • galaretka  308 g

  • woda  1.3 l

  • cukier puder  30 g

Śmietanowiec z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem. Piekarnik nastawiamy na 170°C. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki.  

  • Krok 2:

    Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do oddzielnej miski. Ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy do nich cukier. Kiedy staną się błyszczące, dodajemy żółtka, jedno po drugim. Łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami na niskich obrotach miksera. Przelewamy ją do tortownicy i pieczemy przez 20 minut, do suchego patyczka. 

  • Krok 3:

    Galaretka: w oddzielnych naczyniach rozpuszczamy jedną galaretkę truskawkową (77 g) i jedną cytrynową (77 g), każdą w 400 ml gorącej wody. Połową cytrynowego płynu nasączamy biszkopt, a drugą część łączymy z galaretką truskawkową. Odstawiamy je do wystygnięcia. 

  • Krok 4:

    Masa śmietanowa: dwie galaretki truskawkowe w proszku (154 g) rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na gęsty krem z cukrem pudrem. Ciągle miksując, dodajemy do niej cienkim strumieniem galaretki truskawkowe. Mieszamy z 1/3 przygotowanych owoców.   

  • Krok 5:

    Śmietanowiec z truskawkami: masę wylewamy na biszkopt. Chłodzimy. Kiedy stężeje, układamy na niej pozostałe owoce. Zalewamy je galaretką truskawkowo-cytrynową. Wkładamy do lodówki, żeby całość dobrze się ścięła. Serwujemy na zimno.  

Porady

  • Osoby chore na celiakię lub unikające produktów pszennych, mogą bez trudu przyrządzić biszkopt bezglutenowy
  • Śmietanowiec z truskawkami jest bardzo prostym i dosyć szybkim ciastem, ale musi minąć sporo czasu, żeby wszystkie składniki stężały. Najlepiej przyrządzić go dzień wcześniej. Czas na chłodzenie deseru nie zostały uwzględniony w klasyfikacji dania. 
  • Do galaretki warto dodać świeże zioła, na przykład miętę lub bazylię. Ich smak doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi truskawkami.  
  • Śmietanowiec z owocami to świetny deser na lato. Nie tylko dlatego, że przyjemnie orzeźwia kubki smakowe, ale także ze względu na dostępność świeżych truskawek. Poza sezonem możemy jednak użyć mrożonych owoców. Pamiętajmy tylko, żeby dobrze odcisnąć je z nadmiaru wody. 
  • Chociaż nazwa deseru wskazuje, że jego najważniejszym składnikiem jest śmietana, można zastąpić ją serkiem homogenizowanym lub mascarpone, a nawet jogurtem naturalnym. Jeśli chcemy, żeby nasze ciasto z truskawkami na zimno nie zawierało laktozy, użyjmy mleczka kokosowego.  
  • Dobrze schłodzony śmietanowiec truskawkowy z galaretką warto porcjować za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Dzięki temu ukroimy idealnie równe, pięknie prezentujące się kawałki.   
  • Żeby podkreślić smak truskawek, dodajmy do masy kilka kropelek aromatu do ciasta. Najlepiej sprawdzi się domowa esencja waniliowa.  
  • Jeśli nie mamy do dyspozycji tortownicy, możemy przyrządzić śmietanowiec z truskawkami w foremce o dowolnym kształcie. Pamiętajmy jednak, żeby odpowiednio przeliczyć proporcje składników ciasta.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Śmietanowiec z truskawkami – spód 

Truskawkowy śmietanowiec doskonale komponuje się z lekkim jak chmurka jasnym biszkoptem, ale deser można uprościć i sprawić, że w ogóle nie będzie wymagał użycia piekarnika. Oto kilka propozycji na prosty spód do ciasta na zimno:  

  • biszkopciki – w tortownicy najlepiej ułożyć klasyczne okrągłe ciasteczka. Jeśli robimy prostokątny śmietanowiec bez pieczenia, możemy wykorzystać biszkopty typu lady fingers (czyli takie, które znajdziemy w tiramisu) lub kruche kocie języczki. 
  • herbatniki – możemy po prostu wyłożyć nimi blachę lub zrobić spód z pokruszonych ciasteczek. Tłuczemy je lub siekamy w malakserze na okruchy, a następnie łączymy z masłem, przyciskamy do dna foremki i chłodzimy. Możemy użyć herbatników kakaowych lub zwykłych maślanych ciasteczek. 
  • płatki owsiane – taki spód robi się podobnie jak z pokruszonych herbatników. Wykładamy dno tortownicy płatkami owsianymi z płynnym masłem i lekko dociskamy je za pomocą łyżki. Możemy dodać do nich kakao. 

Jeśli zależy nam, żeby maksymalnie uprościć przepis na śmietanowiec z truskawkami, możemy całkiem pominąć spód i wylać masę owocową bezpośrednio na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Jest to świetna propozycja dla osób, które unikają w swojej diecie produktów pszennych. 

Truskawkowy śmietanowiec i inne wakacyjne ciasta z owocami 

Śmietanowiec truskawkowy z galaretką to niezwykle lekki, orzeźwiający deser, który kojarzy się z beztroską upalnych, letnich dni. Jeśli przypadł Wam do gustu, wypróbujcie także klasyczny śmietanowiec, który skrywa kolorowe galaretki zanurzone w kremowej masie. Inne doskonałe wakacyjne ciasta owocowe to na przykład: 

  • sernik na zimno z truskawkami – na spodzie z biszkoptów, zwieńczony orzeźwiającą galaretką. To szybki deser bez pieczenia na bazie sera z wiaderka
  • sernik z musem truskawkowym – chociaż wymaga użycia piekarnika, jego przyrządzenie nie jest bardzo trudne, a piękny, smakowity efekt wynagradza wszelkie trudy. Niezwykle prezentuje się udekorowany kawałkami bezy i płatkami kwiatów
  • rolada z truskawkami – wypełniona bitą śmietaną i serkiem mascarpone, udekorowana świeżymi listkami mięty. Z pewnością zachwyci gości zasiadających do stołu na przyjęcia w majowym ogrodzie.    
  • serniczki na zimno – pojedyncze porcje przygotowywane w szklankach. Doskonały pomysł na słodką imprezową przekąskę.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne