Strawberry shortcake to amerykańskie ciasto z truskawkami i bitą śmietaną. Składa się ze świeżych, sezonowych owoców, puszystego kremu i półkruchego placka. To uniwersalne elementy deseru na rozkoszne, letnie dni. Przyrządzenie go nie zajmie więcej niż godzinę, a efekty mile zaskoczą nawet największe łasuchy. Sprawdźcie, jak łatwo robi się strawberry shortcake. Przepis głęboko zapada w pamięć.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Wykładamy dużą blachę papierem do pieczenia. Truskawki myjemy i usuwamy z nich szypułki. Kroimy owoce w plasterki. Dobrze schładzamy śmietanę kremówkę i masło.
Ciasto: na stolnicy lub w misce łączymy mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i ucieramy je z sypkimi składnikami, aż otrzymamy kruszonkę. Dodajemy jajko, mleko (zostawiamy łyżkę do posmarowania ciasta) i śmietanę 18%. Zagniatamy do połączenia składników.
Pieczenie: za pomocą wałka lub dłoni formujemy placek o grubości 2 cm. Wycinamy z niego krążki o średnicy około 7–8 cm. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem, smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Pieczemy do zarumienienia. Przekładamy na kratkę cukierniczą i studzimy.
Bita śmietana: schłodzoną śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.
Strawberry shortcake: upieczone i wystudzone krążki przekrajamy na pół. Na dolnej części układamy plasterki truskawek i bitą śmietanę. Przykrywamy je drugą połówką ciasta. Wierzch dekorujemy kolejną warstwą kremówki i owoców. Chłodzimy przed podaniem.
Podobne przepisy: ciasto z owocami, ciasto z truskawkami, deseryPorady
- Ciasto najlepiej przekrajać, kiedy jest całkowicie wystudzone, za pomocą bardzo ostrego lub ząbkowanego noża (do chleba).
- Strawberry shortcake można także zrobić w tortownicy i dopiero po przyrządzeniu podzielić na porcje.
- Jeśli truskawki nie są zbyt słodkie, warto zasypać je cukrem i odstawić na 30 minut przed składaniem ciasta. Dla głębi smaku możemy je macerować w likierze Grand Marnier lub Cointreau. Jeśli nie chcemy, żeby deser zawierał alkohol, nada się również zwykły sok pomarańczowy.
- Bitą śmietanę polecamy ustabilizować żelatyną (4 g na 250 ml kremówki) lub ukręcić ją z dodatkiem serka mascarpone lub masła.
- Jeśli lubimy słodkie ciasta, strawberry shortcake warto posypać przed podaniem cukrem pudrem. Deser będzie się pięknie prezentował i dodamy w ten sposób słodyczy kwaskowym truskawkom.
- Rekomendujemy rozpłaszczenie ciasta między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie będzie kleić nam się do wałka lub rąk.
- Bitą śmietanę możemy nałożyć łyżką, ale jeśli chcemy stworzyć atrakcyjne rozetki, warto użyć rękawa cukierniczego z końcówką dekoracyjną.
- Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną nabiera niezwykłego charakteru, kiedy wzbogacamy je aromatem wanilii. Możemy to zrobić na kilka sposobów – użyć ekstraktu, specjalnego cukru lub nasion. Dobrym pomysłem jest domowa esencja waniliowa. Na jej zrobienie trzeba poświęcić trochę czasu, ale kiedy już naciągnie aromatem, można ją wykorzystać do wielu deserów i wypieków.
- Ciasto truskawkowe w amerykańskim stylu najlepiej upiec latem, kiedy świeże owoce są łatwo dostępne. Poza sezonem możemy użyć mrożonych truskawek. Ciekawym rozwiązaniem jest przyrządzenie z nich sosu (coulis) lub frużeliny.
- Miłośnikom wypieków z owocami polecamy także nasze przepisy na ucierane ciasto z truskawami lub biszkoptowe ciasto z truskawkami i budyniem.
Komentarze