Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ocena:

4.49 (186)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami przygotujemy w niecałe pół godziny. To doskonałe danie dla większej ilości osób – łatwo zwiększyć ilość makaronu i sosu. Sprawdzi się także na kolację dla dwojga. Makaron fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kremową ricottą wygląda efektownie, a przy tym jest bardzo łatwy do przygotowania.

Składniki:

  • makaron  400 g

  • sól  5 g

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • olej rzepakowy  15 ml

  • szpinak  350 g

  • suszone pomidory  100 g

  • ricotta  100 g

  • pieprz  2 g

  • parmezan  50 g

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Krok 2:

    Cebula i czosnek: obieramy je z łupin i siekamy – cebulę w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem przez 7–10 min.

  • Krok 3:

    Szpinak: myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Dodajemy na patelnię i smażymy przez kolejne 5–7 min, mieszając składniki drewnianą łopatką.

  • Krok 4:

    Suszone pomidory: kroimy w cienkie paski i dodajemy do składników na patelnię.

  • Krok 5:

    Łączenie składników: mieszamy ugotowany i odcedzony makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami na patelni. Dodajemy pokruszoną ricottę, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Jeszcze raz mieszamy i przekładamy na talerze.

  • Krok 6:

    Podawanie: na końcu posypujemy makaron startym parmezanem.

Porady

  • Danie będzie równie smaczne z innymi rodzajami makaronu, np. tagliatelle, penne lub farfalle.
  • Zamiast ricotty można dodać mascarpone, ser feta lub lazur. Wszystkie pasują doskonale, więc jeśli wolimy bardziej wyraziste smaki, wybierzmy bardziej słony ser lub pleśniowy.
  • Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami można ozdobić listkami świeżej bazylii i skropić oliwą z oliwek.
  • Dodając do składników na patelni śmietanę (18% lub 30%), w łatwy sposób zrobimy pyszny sos szpinakowy.
  • Parmezan można zastąpić innym twardym serem, np. grana padano.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Dodatki do makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Danie można wzbogacić o następujące składniki:

  • pierś kurczaka – mięso myjemy i kroimy w kostkę. Marynujemy z olejem i przyprawami – solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem. Kurczaka smażymy razem z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy szpinak i pozostałe składniki, zgodnie z podstawowym przepisem,
  • pieczarki – je również podsmażamy z cebulką i czosnkiem. Dalej przepis pozostaje bez zmian,
  • tuńczyk z puszki – odsączamy go i dodajemy na patelnię razem ze szpinakiem.

Zapiekany makaron ze szpinakiem

Gotowy makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami można przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec:

Zapiekankę można układać warstwami, przekładając szpinak smażony z dodatkami makaronem i serem (lub sosem). Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 min.

Szpinak i suszone pomidory – połączenie idealne

Te dwa składniki często występują obok siebie, nie tylko w szybkich daniach z makaronem. Miłośnikom tego połączenia na pewno posmakują inne, podobne potrawy:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne