Kieszonki z kurczaka

Ocena:

4.5 (185)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Kieszonki z kurczaka zapiekane w piekarniku zawsze wychodzą soczyste. Są także sprytnym sposobem na przemycenie do rodzinnych obiadów warzyw, które nie wszystkie dzieciaki jedzą ze smakiem. Chodzi o szpinak – w tej potrawie zmieszany jest z mozzarellą i smakuje wprost wybornie. Można więc śmiało stwierdzić, że kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to danie dla całej rodziny.

Składniki:

  • pierś z kurczaka  1 kg

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • bazylia  5 g

  • oregano  5 g

  • słodka papryka  2 g

  • szpinak  300 g

  • czosnek  2 ząbki

  • masło  30 g

  • mozzarella  250 g

  • olej rzepakowy  15 ml

Kieszonki z kurczaka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Filety z kurczaka: myjemy i oczyszczamy z błonek. Dzielimy na pojedyncze piersi i nacinamy wzdłuż, aby utworzyć kieszonki z kurczaka.

  • Krok 2:

    Marynata: w osobnym naczyniu mieszamy oliwę ze szczyptą soli i pieprzu oraz z przyprawami: suszoną bazylią, oregano i papryką. Nacieramy nią piersi kurczaka na zewnątrz i w środku.

  • Krok 3:

    Szpinak: myjemy, a następnie kładziemy na ręczniku papierowym, aby wysechł. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim czosnek ze szpinakiem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • Krok 4:

    Nadziewanie kieszonek z kurczaka: do środka każdego fileta wkładamy 2–3 plastry mozzarelli i dużą łyżkę smażonego szpinaku. Kieszonki spinamy wykałaczkami.

  • Krok 5:

    Obsmażanie kieszonek: na osobnej patelni rozgrzewamy olej i każdy filet z mozzarellą i szpinakiem krótko smażymy z obydwu stron.

  • Krok 6:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kieszonki z piersi kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 min.

Porady

  • Na kieszonki z kurczaka potrzebujecie 4 duże pojedyncze piersi – po 200–250 g każda.
  • Kupując mięso, sprawdźcie jego jakość. Świeże filety z kurczaka powinny mieć ładny różowy kolor, białe fragmenty tłuszczu i nie powinny się kleić.
  • Mięso możecie zamarynować nawet dzień wcześniej.
  • Lubicie szpinak z cebulą? Pokrójcie ją w drobną kostkę i wrzućcie razem z czosnkiem na patelnię. Na farsz do kieszonek wystarczy jedna mała cebula.
  • Do zapiekania najlepsza będzie twarda mozzarella – może być w plastrach lub starta na wiórki. Jeśli zdecydujecie się na tartą mozzarellę, nałóżcie po jednej dużej łyżce do każdej z kieszonek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym jeszcze możecie nadziewać kieszonki z kurczaka?

Szpinak i mozzarella to jeden z wielu pomysłów na to danie. Kieszonki z kurczaka możecie zrobić także:

  • z pieczarkami i serem żółtym – grzyby, podobnie jak szpinak, również należy podsmażyć wcześniej na patelni,
  • lub z mozzarellą i suszonymi pomidorami – to zdecydowanie szybsza opcja, bo takiego farszu nie trzeba wcześniej przygotowywać.

Smaczne są również wersje z większą ilością składników, np. ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Mozzarellę możecie zastąpić serem pleśniowym lub fetą.

Kieszonki z kurczaka w panierce

Nadziewane filety z kurczaka możecie przygotować w całości na patelni, np. w chrupiącej panierce. Poniżej nasze propozycje:

  • klasyczna panierka z bułki tartej – aby zrobić z nią kieszonki z kurczaka, należy wcześniej zanurzyć je w rozkłóconym jajku. Potem wkładamy do miski z bułką tartą i obtaczamy z obydwu stron. Smażymy w głębokim tłuszczu,
  • panko – to panierka z chleba pszennego, która jest trochę mniej rozdrobniona od bułki tartej. Możecie ją przygotować sami – z kromek należy odkroić skórkę, a następnie rozdrobnić je malakserem. Aby dobrze wysuszyć panko, najlepiej jest wstawić je do piekarnika. Prażenie odbywa się w temperaturze nie przekraczającej 150°C – do momentu, aż panko zmieni kolor na złoty, 
  • płatki kukurydziane – możecie użyć ich w całości, lekko rozdrobnić lub trochę bardziej przy pomocy blendera. Płatki można także zmieszać z mąką lub bułką tartą. Więcej pomysłów na panierkę znajdziecie w naszym artykule pt. Panierka – 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa.

Z czym podawać kieszonki z kurczaka?

Kieszonki z kurczaka z piekarnika doskonale smakują nie tylko z ziemniakami, ale także z ryżem i warzywami, np. z patelni. Dodatki możecie przygotować osobno lub w formie risotto z warzywami. Ciekawym dodatkiem do piersi z kurczaka może być także szafranowy ryż z warzywami.

Jeśli zdecydujecie się na ziemniaki, dobrym pomysłem jest podanie ich w postaci purée lub pieczonych talarków. Należy także pamiętać o surówce. Do kurczaka świetnie pasuje colesław lub surówka z pora i jabłka.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne