Kieszonki z kurczaka zapiekane w piekarniku zawsze wychodzą soczyste. Są także sprytnym sposobem na przemycenie do rodzinnych obiadów warzyw, które nie wszystkie dzieciaki jedzą ze smakiem. Chodzi o szpinak – w tej potrawie zmieszany jest z mozzarellą i smakuje wprost wybornie. Można więc śmiało stwierdzić, że kieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem to danie dla całej rodziny.
Artur Rogalski
(średnia 4.5 z 183 głosów)
Filety z kurczaka: myjemy i oczyszczamy z błonek. Dzielimy na pojedyncze piersi i nacinamy wzdłuż, aby utworzyć kieszonki z kurczaka.
Marynata: w osobnym naczyniu mieszamy oliwę ze szczyptą soli i pieprzu oraz z przyprawami: suszoną bazylią, oregano i papryką. Nacieramy nią piersi kurczaka na zewnątrz i w środku.
Szpinak: myjemy, a następnie kładziemy na ręczniku papierowym, aby wysechł. Czosnek obieramy z łupin i kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim czosnek ze szpinakiem. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Nadziewanie kieszonek z kurczaka: do środka każdego fileta wkładamy 2–3 plastry mozzarelli i dużą łyżkę smażonego szpinaku. Kieszonki spinamy wykałaczkami.
Obsmażanie kieszonek: na osobnej patelni rozgrzewamy olej i każdy filet z mozzarellą i szpinakiem krótko smażymy z obydwu stron.
Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Kieszonki z piersi kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez 20 min.
Porady
- Na kieszonki z kurczaka potrzebujecie 4 duże pojedyncze piersi – po 200–250 g każda.
- Kupując mięso, sprawdźcie jego jakość. Świeże filety z kurczaka powinny mieć ładny różowy kolor, białe fragmenty tłuszczu i nie powinny się kleić.
- Mięso możecie zamarynować nawet dzień wcześniej.
- Lubicie szpinak z cebulą? Pokrójcie ją w drobną kostkę i wrzućcie razem z czosnkiem na patelnię. Na farsz do kieszonek wystarczy jedna mała cebula.
- Do zapiekania najlepsza będzie twarda mozzarella – może być w plastrach lub starta na wiórki. Jeśli zdecydujecie się na tartą mozzarellę, nałóżcie po jednej dużej łyżce do każdej z kieszonek.
Szpinak i mozzarella to jeden z wielu pomysłów na to danie. Kieszonki z kurczaka możecie zrobić także:
Smaczne są również wersje z większą ilością składników, np. ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Mozzarellę możecie zastąpić serem pleśniowym lub fetą.
Nadziewane filety z kurczaka możecie przygotować w całości na patelni, np. w chrupiącej panierce. Poniżej nasze propozycje:
Kieszonki z kurczaka z piekarnika doskonale smakują nie tylko z ziemniakami, ale także z ryżem i warzywami, np. z patelni. Dodatki możecie przygotować osobno lub w formie risotto z warzywami. Ciekawym dodatkiem do piersi z kurczaka może być także szafranowy ryż z warzywami.
Jeśli zdecydujecie się na ziemniaki, dobrym pomysłem jest podanie ich w postaci purée lub pieczonych talarków. Należy także pamiętać o surówce. Do kurczaka świetnie pasuje colesław lub surówka z pora i jabłka.
Komentarze