Makaron ze szpinakiem i kurczakiem to sposób na proste, ekspresowe w przygotowaniu i sycące danie. Dodatek przypraw i kremowego serka sprawia, że stanowi idealny posiłek nie tylko na co dzień, ale na niezobowiązujące przyjęcie. Przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem może stanowić popisowe danie. W zależności od zasobów i okoliczności, możemy modyfikować go, dodając zioła, kawałki sera lub suszonych pomidorów.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem / fot. StockFood
(średnia 4.15 z 242 głosów)
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem – przepis:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy curry. Następnie smażymy na oleju na złotobrązowo i odstawiamy. W tym czasie należy umyć szpinak.
Kolejnym krokiem jest drobne pokrojenie cebuli i czosnku. Na patelni szklimy cebulę a następnie dodajemy czosnek i chwile smażymy. Następnie dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i otartą gałką muszkatołową. Smażymy aż powstanie gęsta papka. Dodajemy łyżkę serka mascarpone. Dzięki temu makaron ze szpinakiem i kurczakiem będzie miał kremowy sos.
W tym czasie gotujemy ulubiony makaron wedle instrukcji na opakowaniu. Można wykorzystać np.: tagliatelle, spaghetti, świderki lub bucatini. Wcześniej usmażonego kurczaka i ugotowany makaron wrzucamy do szpinaku i mieszamy. Na koniec makaron ze szpinakiem i kurczakiem można posypać dodatkową szczyptą gałki muszkatołowej.
Kalorie: 500
Porady
- Makaron z kurczakiem i szpinakiem uda się także z mrożonymi liśćmi. Należy jednak podsmażyć je na osobnej patelni i w kolejnym kroku dodać do dania.
- W zależności od upodobań, makaron z kurczakiem i szpinakiem możemy urozmaicić o dodatek sera gorgonzola, grana padano, czy ricotty.
- Przygotowując makaron z kurczakiem i szpinakiem można sięgnąć po różnego rodzaju włoskie pasty. Świetnie sprawdzi się spaghetti, tagliatelle czy penne.
- Jeżeli makaron chcemy przotować w wersji wegetariańskiej, możemy sięgnąć po jeden z zamienników mięsa, tofu lub tempeh.
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to prosty i sycący przepis z łatwo dostępnych składników. O czym jednak należy pamiętać planując przygotowanie tego dania? Posiłek będzie pyszny jeżeli wszystkie składniki usmażymy, ugotujemy i połączymy tylko tyle czasu ile potrzeba. Makaron gotujemy al dente, mając na uwadze żeby był miękki i jędrny. Unikamy nadmiaru wody na patelni, stąd wszystkie składniki podsmażamy w podanej kolejności. Jeżeli chcemy sięgnąć po mrożony szpinak, przygotowujemy go osobno. Recepturę możemy też modyfikować i rozszerzyć o inne dodatki: gorgonzolę, suszone pomidory czy podprażone pestki dyni. Całość będzie wyglądała jeszcze bardziej zachęcająco, jeżeli posypiemy ją posiekaną natką pietruszki lub kiełkami słonecznika.
Komentarze