Spanakopita to ciasto filo nadziewane szpinakiem, a w większości wersji także serem feta. Może mieć formę wytrawnego ciasta lub przekąski w kształcie trójkątnych pierożków. Przysmak pochodzi z Grecji, ale jest popularny w wielu krajach Europy. Ciasto filo rozpływa się w ustach i zachwyca swoją delikatnością, którą przełamuje wyrazisty smak nadzienia. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na spanakopitę.
Adobe Stock
(średnia 4.45 z 175 głosów)
Przygotowanie: ciasto filo rozmrażamy powoli w lodówce w nocy przed planowanym przyrządzeniem spanakopity. Wyjmujemy je godzinę przed rozpoczęciem pracy, żeby osiągnęło temperaturę pokojową. Prostokątną blachę o wymiarach 25x35 cm lub formę do tarty o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Rozpuszczamy masło w mikrofali lub rondelku i odkładamy w ciepłe miejsce.
Warzywa: liście szpinaku oraz natkę pietruszki opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy.
Smażenie: oliwę rozgrzewamy na patelni. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia. Dodajemy czosnek i pozwalamy mu się podgotować w sokach wypuszczonych przez szalotkę. Po chwili poczujemy, jak uwalnia aromat. Dokładamy szpinak i podgrzewamy, aż zmniejszy swoją objętość. Warzywa na nadzienie przekładamy do miski i studzimy.
Farsz: do szpinaku dodajemy pokruszoną fetę i lekko roztrzepane jajka. Mieszamy, żeby połączyć składniki. Nadzienie doprawiamy solą i pieprzem.
Przekładanie ciasta: w przygotowanej blaszce układamy płaty ciasta filo – jeden na drugim, zostawiając zapas na krawędziach. Nie dopasowujemy ich idealnie do siebie, a raczej formujemy w kształt wachlarza, żeby stworzyć zakładki, którymi przykryjemy farsz. Każdą kolejną warstwę smarujemy roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Zostawiamy sobie 2 płaty filo do ułożenia na wierzchu zapiekanki. Wykładamy farsz. Zaklejamy go starannie od góry wystającym ciastem i pozostałymi warstwami. Smarujemy masłem.
Pieczenie: spanakopita ze szpinakiem zarumieni się i stanie się chrupiąca po około 20 minutach pieczenia. Wyjmujemy ją z piekarnika i odkładamy na chwilę, żeby odpoczęła.
Podanie: ciasto porcjujemy za pomocą noża i podajemy na ciepło. Dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Zamiast rozpuszczonego masła do smarowania płatów ciasta filo możemy użyć oleju roślinnego o neutralnym smaku lub oliwy.
- Używamy szpinaku baby, który ma delikatne, małe liście i jest odmianą najczęściej występującą w sklepachą. Jeśli jednak kupiliśmy szpinak zwyczajny, usuńmy z niego twarde łodygi i pamiętajmy o poszatkowaniu go. W ostateczności możemy użyć produktu mrożonego.
- Spanakotiropita, czyli placek ze szpinakiem i z serem, tradycyjnie zawiera ser feta. Możemy go jednak zamienić na ricottę lub inny wyrób nabiałowy o kremowej konsystencji. Możemy także dodać kefalotyri, który jest twardym białym serem owczym produkowanym w Grecji.
- Popularnymi dodatkami do farszu są suszone pomidory i oliwki kalamata, które świetnie współgrają ze śródziemnomorskimi składnikami.
- Ciasto filo ze szpinakiem smakuje nieziemsko na gorąco, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy podawali spanakopitę, kiedy całkowicie wystygnie, w temperaturze pokojowej.
- Wytrawne ciasto nadziewane szpinakiem doskonale komponuje się z greckim dipem tzatziki, czyli prostym sosem na bazie jogurtu, z ogórkiem, czosnkiem, ziołami i oliwą.
- Ciasto filo, którego nazwa pochodzi od greckiego słowa liść, jest bardzo delikatne. Jeśli przekładanie zapiekanki zajmuje nam dużo czasu, musimy uważać, żeby się nie wysuszyło. Płaty możemy przykryć folią spożywczą, a następnie wilgotną ściereczką, dopóki nie będą nam potrzebne.
- Jeśli nie zużyliśmy całego ciasta filo, które było w opakowaniu, możemy je zawinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówce przez 3 dni.
- Spanakopita z ciasta francuskiego może być dobrym rozwiązaniem, jeśli nie udało nam się dostać ciasta filo. Różnią się one nieco sposobem przyrządzenia, ale mają podobną, warstwową strukturę.
- Spanakopita często występuje w postaci nadziewanych trójkącików. W tej formie świetnie sprawdza się jako przekąska na przyjęcia. Przypomina nieco indyjskie pierożki samosy.
Spanakopita to znane na całym świecie ciasto szpinakowe rodem z Grecji. Możemy je zjeść nie tylko podczas śródziemnomorskich wakacji, ale także w innych częściach Europy. Jego wersja bez jajek i sera spożywana jest przez mieszkańców Grecji w trakcie postu. Wytrawne ciasto ze szpinakiem ma swoje różne oblicza na Starym Kontynencie. Oto niektóre z nich.
Miłośnikom domowych wypieków proponujemy zrobienie własnego ciasta filo. W tej bardziej rustykalnej wersji będzie ono nosiło nazwę horiatiko. Składa się zaledwie z 4 składników: mąki, wody, soli i oliwy, ale cała trudność polega na umiejętnym rozwałkowaniu i rozciąganiu ciasta na bardzo cienkie płaty. Jest to bardzo pracochłonny proces. Wymaga nie tylko cierpliwości, ale także energii i dużej przestrzeni roboczej. Podobnie jak ciasto francuskie filo można z łatwością kupić w sklepie, dlatego większość osób wybiera to rozwiązanie. Dzięki temu można stworzyć nie tylko szybkie, wytrawne ciasta i przekąski, ale także desery, takie jak słynna baklava.
Komentarze