REKLAMA

Spanakopita ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Ciasto filo znajdziemy również w kuchni greckiej. Przykładem jest spanakopita ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. W tym daniu ciasto filo łączymy z aromatycznymi przyprawami i soczystymi dodatkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dania główne tortille

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 174 głosów)


Składniki:

  • 20 dag liści szpinaku
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 15 dag suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dag sera feta
  • 8 czarnych oliwek
  • 4 łyżki pinioli
  • 2 jajka
  • 15 dag ciasta filo
  • sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Przepisy greckie - spanakopita - ciasto filo ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
  • Szpinak wrzucamy na dużą patelnię, wlewamy 3 łyżki wody i, mieszając, gotujemy przez chwilę, aż zmięknie. Przekładamy na sito, osączamy, dokładnie odciskamy, kroimy, doprawiamy gałką i miętą.
  • Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki suszonymi pomidorami. Dodajemy pokruszoną fetę, pokrojone w plasterki oliwki, zrumienione na patelni orzeszki pinii i jajka, dokładnie mieszamy.
  • Przygotowujemy okrągłą formę o średnicy 22 cm z wyjmowanym dnem lub zdejmowaną obręczą. Ciasto filo delikatnie rozwijamy. Jeden płat ciasta smarujemy w kilku miejscach olejem z suszonych pomidorów. Wkładamy do przygotowanej formy, posmarowaną stroną do dna, tak aby część ciasta wystawała poza obręcz. Smarujemy olejem kolejny płat ciasta i układamy w formie, nieco dalej od pierwszego. Następne płaty ciasta układamy, odkładając jeden lub dwa na sam wierzch.
  • Przekładamy farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Smarujemy dodatkowym olejem i układamy fantazyjnie kawałki odłożonego ciasta na wierzchu. Pieczemy 30 min w temp. 180°C, na złoty kolor. Wyjmujemy z formy, kroimy jak tort. Możemy skropić niewielką ilością oliwy i oprószyć solą morską.
  • Przepisy na dania z ciasta filo
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy